lab501.ro

OPPO X 2021 – Rollable Concept Handset

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 24 March, 2021.

OPPO X 2021

 
Traim in era informatiei, in care un dispozitiv paralelipipedic de dimensiuni reduse ne permite sa comunicam constant atat cu cei din jurul nostru, cat si cu persoane aflate de partea cealalta a globului. Acelasi dispozitiv poate fi utilizat pentru navigatie, pentru a solicita un mijloc de transport sau pentru a comanda mancare, pentru a realiza fotografii sau materiale video de buna calitate, pentru a accesa instant informatii legate de orice subiect, pentru a realiza operatiuni bancare, pentru a achita biletul de autobuz sau nota de plata la cumparaturi.

In palma noastra tinem in fiecare zi un telefon, un ceas, un aparat de radio, un portal care ne permite accesul catre o vasta colectie de muzica, sau filme. Un dispozitiv pe care il folosim atat pentru relaxare, cat si pentru munca. Pentru ca pe acelasi dispozitiv ne putem juca jocul nostru preferat, sau putem raspunde unui mail important. Putem rezerva un zbor sau o noapte de cazare, sau putem participa la o sedinta.

Iar lista poate continua, desi nu cred ca acest lucru este necesar. In fond, stim cu totii ce este un smartphone, doar folosim unul in fiecare zi. De fapt, din aproape 8 miliarde de oameni care locuiesc pe aceasta planeta (7.853 miliarde in momentul de fata), aproape jumatate (~48%, sau 3.8 miliarde) utilizeaza cel putin un smartphone, in timp ce peste 65% (5 miliarde) utilizeaza un telefon mobil de orice fel.

Impresionant, nu-i asa? Si mai impresionant insa este faptul ca aceasta categorie de produse, asa cum o cunoastem noi astazi, s-a nascut in urma cu 14 ani de zile, in momentul lansarii primului iPhone. Desigur, telefoane cu display tactil au existat si mai devreme, de exemplu LG Prada, lansat in 2006, iar telefoane inteligente, cum ar fi Nokia Communicator, diverse modele de BlackBerry sau diverse hibride bazate pe Palm OS existau deja la inceputul anilor 2000, prima incercare in acest sens fiind IBM Simon, lansat in 1994.

Facand o paralela cu telefonia mobila in general, primul telefon mobil a fost aratat de Motorola in 1973, insa aveau sa treaca mai bine de doua decade pana la adoptia in masa. Mai mult decat atat, chiar daca in zilele noastre smartphone-urile sunt adevarate masinarii high-tech bune la toate, in urma cu 14 ani lucrurile nu stateau chiar asa, calitatea camerei foto / video fiind limitata, calitatea materialelor video care puteau fi afisate fiind de asemenea limitata, iar majoritatea aplicatiilor pe care le utilizam astazi fiind inexistente.

Pentru ca pana la urma, forta care a stat in spatele aparitiei unor astfel de dispozitive, respectiv forta care a dus la progresul lor absolut fulminant in ultima decada, se numeste progres tehnologic. Si despre progres tehnologic vreau sa discutam astazi, pentru ca am avut ocazia sa ne jucam cu un concept care prezinta o mica fractiune din ceea ce s-ar putea schimba in viitor. Totusi, spre deosebire de teoria in forma pura, in care multe lucruri sunt posibile, dar inca nu avem tehnologia necesara pentru a le transforma in realitate, noi am avut ocazia sa ne jucam cu un produs functional, gata sa intre in productie.

 

Comentarii

Un comentariu la: OPPO X 2021 – Rollable Concept Handset

  1. Dor a scris pe:

    Oho! Chiar arată foarte bine. Mi se pare și mai practic decât metoda pliabilă. Oare este suficient de rezistent la praf, nisip, agrafe și alte obiecte mici sau ascuțite ce ar putea afecta mecanismul?

Lasa-ne un comentariu: