lab501.ro

iPhone 7 review – De ce sa schimbi reteta?

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 29 September, 2016.

iOS 10

 

Cand scoti noul iPhone 7 din cutie si il folosesti pentru prima oara ajungi sa te intrebi: “Chiar asa? Nu au adus nimic nou?”. Dar apoi iti aduci aminte de faptul ca un smartphone degeaba ar avea un hardware puternic daca nu ar exista software-ul care sa profite de el. Iar update-ul la iOS 10 se afla in puternic contrast cu schimbarile de la exterior – de aici vin cele mai multe imbunatatiri anul acesta.

iOS 10 reprezinta un update exhaustiv al sistemului de operare de la Apple. Devine evident dupa scurt timp ca schimbarile au 3 obiective: sa ofere dezvoltatorilor de aplicatii acces la mult mai multe functii, sa reorganizeze partile mai putin apreciate ale interfetei grafice si sa adauge functii noi, continuand cursa dupa Android in aceasta privinta.

In prima categorie trebuie sa amintesc doua aplicatii – Messages si Maps – pentru ca amandoua capata abilitatea de a integra aplicatii terte. Aplicatii in aplicatii? Sa va dau un exemplu, pentru ca scenariul de utilizare este simplu: deschizi aplicatia Maps, gasesti destinatia cautata si apoi vrei sa iei un taxi, un Uber sau sa faci o rezervare. Ultimul pas presupunea pana acum sa parasesti aplicatia Maps, dar acum, integrand functiile altor aplicatii, nu mai e nevoie. Similar si in Messages: exista aplicatii cu sticker-e, aplicatii care iti pot gasi GIF-uri pe internet, aplicatii prin care poti trimite bani celeilalte persoane.

Design-ul grafic al ultimei versiuni iOS pastreaza toate trasaturile cu care am fost obisnuiti; cine a mai folosit vreun iPhone de la iOS 7 incoace nu va confunda iOS cu alt sistem de operare. Dar asta nu inseamna ca nu au avut loc schimbari estetice. Dimpotriva, unele reprezinta o abordare total diferita a problemei fata de versiunile anterioare.

iOS 10 capata un lock screen nou care este impartit in trei ecrane: cel din stanga reprezinta ecranul “Today”, unde sunt afisate widget-urile alese de utilizator; cel din mijloc este ecranul cu notificari, cel cu care eram obisnuiti pana acum in iOS, iar cel din dreapta este de fapt o scurtatura pentru aplicatia de camera. Deblocarea se face acum numai apasand butonul de Home. Odata trecuti de lock screen, vor putea fi observate alte parti ale sistemului de operare care au fost redesenate: notificarile au un aspect diferit si permit interactiunea direct din panoul de notificari, Control Center capata o structura paginata (Home, Device si Multimedia) si, inedit pentru iOS, aproape orice aplicatie care vine cu sistemul de operare poate fi stearsa.

Dar redesign-ul important se poate observa in aplicatia de muzica. Aceasta capata un design bazat pe font-uri ingrosate, cu dimensiuni mari, imagini si mult scroll vertical. Fata de versiunea anterioara, design-ul este unul mai coerent; aplicatia Music in iOS 9 ajunsese sa fie foarte complicata, semn ca a capatat in timp o multime de functii care au fost integrate intr-o interfata grafica invechita conceptual.

Noul limbaj estetic nu este prea raspandit insa, ceea ce conduce la o incoerenta estetica intre aplicatii. Priviti mai jos cum arata ecranele de start din aplicatiile Notes si Calendar. E clar ca Apple tatoneaza terenul cu noul design, deci ma astept ca la anul sa vedem si mai multe aplicatii care il adopta.

In concluzie, iOS 10 este un update foarte important pentru sistemul de operare de la Apple. Faptul ca aduce atat de multe schimbari pe mai multe planuri, inseamna ca a fost un release important. iPhone 7 fara iOS 10 nu ar fi fost nici pe departe un telefon la fel de bun; vestea imbucuratoarea este ca iOS 10 este disponibil ca update gratuit pentru orice iPhone 5 sau mai nou.

Comentarii

3 comentarii la: iPhone 7 review – De ce sa schimbi reteta?

  1. Razvan a scris pe:

    Am avut ocazia sa il testez.

    Este un telefon bun insa personal, sunt multumit cu iPhone 6. Atat timp cat ruleaza IOS 10 bine, nu vad nici un motiv pentru a face upgrade. 3D Touch este interesant dar nu atat de interesant, cel putin pt mine.

    In 2016, nu mai este vorba despre hardware. Performantele telefonului nu mai tin atat de mult de hardware cat de software. Sa fim sinceri, cat de avansate pot fi aplicatile pentru mobil incat sa ruleze pe mai mult de 4 GB RAM? In afara de jocuri, poate o aplicatie ca Evernote sau Whatsup sau Facebook sa ceara foarte mult?

    Cred ca limita practica a hardware-ului a fost la 2 GB RAM. Mai mult nu este necesar, cel putin acum.

    Asa ca OS-ul face diferenta, fie ca este IOS sau Android si din ce in ce mai multi oameni au adoptat un sistem similar mie. “Voi face upgrade in clipa in care nu mai este functional pe ultima versiune de IOS / Android”. Eu personal cred ca o sa folosesc iPhone 6 pana in 2018.

  2. Stefan a scris pe:

    Dar se indoaie in buzunar? :D

  3. nicugoalkeper a scris pe:

    Nu vreau sa supar pe nimeni dar doar la un pret de 2500 acest telefon este intradevar competitiv.
    Stiu ca multi cumpara de dragul de a zice am Iphone, fara sa stie ce are sub capota.
    Tot asa sunt constient ca pe de o parte IOS este cel mai stabil si bug free OS pentru telefoane, dar tot asa aduce utilizatorului multe limitari pe partea de aplicatii (multe costa). Pe de alta parte Android are mai multe buguri (ceea ce este normal pentru orice sisteme care permite o gama larga de hardware pentru a rula), insa pe partea de aplicatii sta excelent (plus partea de modare si creare de aplicatii).
    Insa ve face din Iphone 7 un pierzator este pretul, daca ar cobora mai mult la nivelul telefoanelor cu Android, ar avea mult de castigat.
    Din pacate se observa o scadere de la an la an a actiunilor de la Apple…

Lasa-ne un comentariu: