lab501.ro

Android L – Rerouting Google…

Scris de: , in categoria: Smartphone, in 12 August, 2014.

Android a devenit o adevarata fortareata in imperiul Google, dar ce este mai remarcabil este ca totul s-a intamplat in cei sase ani de la aparitia sa in toamna anului 2008. Sigur, Google poate ca nu are o vechime indelungata, spre deosebire de alte companii prestigioase de tehnologie precum HP, Intel sau IBM, dar devin rapid cea mai relevanta companie orientata catre utilizatori din acest domeniu, impreuna cu Apple, Microsoft si Facebook. Un vector important in aceasta goana catre varf a fost ‘agilitatea’ specifica acestei companii gigant din Mountain View. Nu a aratat inertia tipica unei companii de tehnologii, in schimb multe proiecte interne s-au transformat in produse de succes. Asa a luat nastere GMail. Este vorba de intreaga politica a companiei si atitudinea catre inovatie si creatie ce le-a conferit celor de la Google acest avantaj.

Intorcandu-ne la Android, si continuand ideea anterioara, sistemul de operare mobil al celor de la Google a dat dovada de aceeasi agilitate inca de la inceput. Pana la versiunea 2.1 (nume de cod Eclair), sistemul de operare a avut in medie un update major la fiecare doua luni si jumatate. Asta inseamna mai des decat unele aplicatii mobile, dar pentru un sistem de operare mobil este foarte rapid. De atunci, Android a relaxat procedeul si a stabilit o perioada de sase luni intre lansari. Desi acest termen este de doua ori mai rapid decat principalul rival, iOS-ul rafinat al celor de la Apple, nu a existat totusi o revizie totala de la versiunea 4.0 (Ice Cream Sandwich), care a fost lansata in Octombrie 2011. Totul a facut sa para ca Android si-a pierdut caracterul din acest punct de vedere, devenind in schimb o alta solutie comerciala, conceputa sa rezolve probemele celor de la Google, nu ale utilizatorilor.

Toate aceste ultimele aparitii s-au axat pe trei lucruri: separarea functionalitatii de baza a sistemului de operare, punand astfel capat problemei fragmentarii, optimizarea partilor interne ale Android-ului si intr-un final slefuirea interfetei grafice, evitand in acelasi timp schimbarile majore. Toate acestea sunt greu de observat pentru utilizatori, iar cu aceste lansari incrementale de “mentenanta”, nu puteam sa nu ne intrebam cum va arata urmatoarea versiune Android? Din fericire, Google I/O, propria conferinta a programatorilor Google, ne-a dezvaluit viitoarea versiune de Android in avanpremiera. Denumita Android L, aceasta aduce o multitudine de schimbari si imbunatatiri, dar cel mai important este ca semnaleaza o importanta schimbare de directie pentru Android. Aceasta arata intr-un final rezultatul ultimelor luni de munca (sau chiar ani) din cadrul Google.

Asa ca as zice sa instalam Android L Developer Preview, sa ne uitam la cele mai importante imbunatatiri pe care le-a primit fata de predecesor, si sa unim toate piesele. Veti vedea ca micile schimbari individuale se aduna si construiesc o imagine cu totul diferita a Android-ului si Google-ului fata de ceea ce stiam pana acum.

Comentarii

5 comentarii la: Android L – Rerouting Google…

  1. Manu. A. a scris pe:

    Oamenii îşi schimbă mintea? Who in God’s name talks like that in Romanian???

    Mă face să mă îndoiesc asupra originalităţii…

  2. Da, este un articol tradus…de aici – http://lab501.net/android-rerouting-google/

    Din pacate noi nu putem intotdeuna sa scriem si sa si traducem simultan asa ca mai apelam la comunitate pentru ajutor cu traducerile din ro in en sau invers…

  3. Oricum, multumesc pentru atentionare – acum am puricat si eu articolul si l-am corectat asa cum trebuie.

  4. Cred ca e mai bine sa scrii varianta in engleza mai intai si apoi pe cea in romana, pentru a nu supara botii google sau bing. Cred ca toti am vazut, cautand informatii despre ceva anume, articole despre Android scrise de indieni sau indonezieni care fie nu stiu prea bine engleza sau nu au editat traducerile automate.

    Revenind la subiectul articolului, mie, sincer nu prea imi place Android L. Prea mult “spatiu alb”, cum spun amerrycanei. Da, inteleg design-ul receptiv (parca asta e traducerea), dar sincer, parca prea multe lucruri sunt centrate cand sunt afisate in noul design L. Mai ales pentru noul Play Store, a caror iconite pentru detalii/statistici are aplicatiei par a fi niste semne rutiere.

    Eram mare fan al interfetei Holo, mai ales varianta inchisa la culoare si al inspiratiei WP din holo, mai exactslide-ul stanga sau dreaptapentru a accesa alte pagini (vezi aplicatii cu o interfata asemanatoare cu CPU Z). Da, inteleg ca unele persoane urasc vechea interfata TRON-ifica a Holo, dar L nu prea se potriveste cu Tablete, phablet-uri sau ceasuri. Pare a fi interfata Google Glass trantita pe toate ecranele Google.

  5. Ionutz a scris pe:

    Manu. A

    Tu stii pe ce site esti?

Lasa-ne un comentariu: