lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Taiwan 2023 – Samsung Galaxy S23 Ultra

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 30 June, 2023.

Revolut

 
De aceasta data am alocat o pagina dedicata Revolut-ului, pentru ca pentru prima oara de cand folosim aceasta aplicatie si pentru prima oara de cand cutreieram lumea, in Taiwan am patit un mic pocinog, inca de la inceputul calatoriei. Astfel, am folosit un card virtual Revolut pentru Booking, pentru a rezerva si plati toate hotelurile. Iar primul hotel a fost cel din Taiwan, unde am mai stat de altfel de multe ori in ultimii 8 ani.

Acesta are o procedura prin care pre-autorizeaza automat cardul dupa ce faci rezervarea, taxand practic contravaloarea primei nopti de cazare. In momentul in care am ajuns la hotel, m-au intrebat daca vreau sa folosesc alt card pentru plata sau daca prefer sa retraga restul sumei de pe cardul care a fost pre-autorizat deja, iar eu am optat pentru prima varianta.

A doua zi am primit o notificare cum ca as fi efectuat o plata de 67 USD pe Revolut, catre o companie de care nu mai auzisem pana atunci. Initial m-am gandit ca ar fi vorba despre un viitor transfer in Bali sau Malaezia, insa in timp ce incercam sa ma gandesc unde oare nu am platit deja transferul, am primit o notificare pentru a aproba o plata de 498 USD catre Delta Airlines. Evident am selectat optiunea cancel, insa banii un fost retrasi oricum, moment in care am blocat toate cardurile si am apelat la serviciul clienti Revolut, nu inainte de a vedea cum se efectueaza o a treia plata, de 10 USD.

Aparent datele de pe Booking (nume, numar de telefon si datele cardului virtual) au fost transmise de un angajat al hotelului catre un grup de scammeri, iar Revolutul nu implementeaza 3D Secure la fel cum o fac bancile locale (Raiffeisen, de exemplu), lasand la latitudinea comerciantului daca foloseste 3D Secure sau nu, sau daca acesta are o importanta in procesul de plata. Acesta este un punct nevrlagic al aplicatiei si sper sa fie adresat pe viitor, pentru ca daca eu bifez “Nu” in cazul unei plati, ar trebui sa ramana nu.

Pe de alta parte, agentul de la suport s-a miscat impecabil si a verificat dispozitivele de pe care eu am mai folosit Revolut in trecut, identificand cu usurinta dispozitivul “nou”, de pe care se efectuasera celelalte tranzactii. Practic, la aproximativ 18 ore de la folosirea fraudulenta a cardului, respectiv 16 ore de la discutia avuta cu agentul de suport, sumele au fost returnate in contul meu, iar cei de la Revolut, impreuna cu Visa, au continuat sa investigheze bresa de securitate. Si dupa ce am contactat si Booking, evident optiunea de a plati cazarea cu acelasi card de pe care s-a facut pre-autorizarea nu mai era disponibila la hotelul nostru si cel putin un angajat lipsea de la receptie…

Am invatat insa o serie de lectii importante cu aceasta ocazie, prima fiind legata de faptul ca fraudele cibernetice se pot intampla exact acolo unde te astepti mai putin. In al doilea rand, am invatat sa nu mai tin niciodata mai mult de 200 USD in contul de Revolut. Fie transferam de pe cardul personal cate 200 USD pe Revolut cand avem nevoie, fie folosim functia Vault, similara unui cont de economii la care card-ul nu este legat. Am apreciat insa viteza de reactie a celor de la Revolut si sper ca in viitor sa vedem din ce in ce mai putine situatii de acest gen.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: