lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Taiwan 2023 – Samsung Galaxy S23 Ultra

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 30 June, 2023.

Taipei

 
Desigur, daca esti cititor LAB501, sau pasionat de hardware in general, ai mai auzit pana acum de Taiwan, acesta fiind casa marilor brand-uri de placi de baza si notebook-uri, dar si a celui mai mare eveniment de profil pentru industria hardware, mai precis Computex, Taipei.

Taiwan-ul este alcatuit din insula principala (Taiwan), denumita in vechime Formosa (Ilha Formosa – Insula Frumoasa) de catre navigatorii portughezi, precum si o serie de alte insule de dimensiuni mult mai mici, cum ar fi Pegnhu, Kinmen, Matsu, Dongsha si Taiping. Situat pe Tropicul Racului, Taiwan-ul este inconjurat de Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud si Marea Filipinelor, fiind separat de China prin stramtoarea Taiwanului.

Separata de continentul asiatic in urma cu 10000 de ani, ca urmare a cresterii nivelului apelor, insula principala a gazduit civilizatii timpurii inca de acum 20-30000 de ani, fiind de asemenea un punct de interes pentru portughezi, spanioli, olandezi, japonezi si dinastia Quing. Pe 7 Decembrie 1949, armata nationalista a lui Chiang Kai-shek trecea stramtoarea Taiwanului, in urma infrangerii suferite in fata Partidului Comunist Chinez, condus de Mao Zedong, punand astfel bazele Taiwanului modern.

In mai putin de 70 de ani, Taiwanul a devenit unul dintre principalii producatori de electronice din lume, fiind in momentul de fata cea de-a 23-a economie din lume, conform Fondului Monetar International. Cu o suprafata de aproximativ 7 ori mai mica decat cea a Romaniei (~36K km2 vs 238K km2), Taiwanul are o populatie ceva mai numeroasa (~23 mil vs 19 mil), concentrata in trei zone principale (Taipei, Taichung si Kaoshiung). Zona muntoasa, cu piscuri de pana la 3952m altitudine, reprezinta doua treimi din suprafata insulei (zona de est), aici gasindu-si locul vaste plantatii de ceai si ananas.

Cealalta treime a insulei (zona de vest) este puternic industrializata, aici fiind localizata marea majoritate a populatiei. Taipei, capitala Taiwanului, numara ~2.7 milioane de locuitori, zona metropolitana Taipei-Keelung fiind locuita de ~7 milioane de locuitori. Aceasta este zona pe care am vizitat-o noi, prin urmare toate imaginile pe care le veti vedea in acest articol sunt realizate in Taipei sau in imprejurimile acestuia.
 
His
 

 
Hers
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: