lab501.ro

Review – AORUS 17G KD – Intel Core i7 11800H + Nvidia GeForce RTX 3060 Mobile

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 13 August, 2021.

Tiger Lake H45

 
Nu mai reprezinta pentru nimeni o surpriza faptul ca Intel au ramas in urma in ultimii doi ani, atat datorita intarzierii deschiderii unei noi linii de productie pentru un proces de fabricatie care sa poata concura cu excelentul 7nm de la TSMC, cat si datorita unor serii de decizii administrative discutabile. In acest context, AMD s-au impus fara drept de apel in toate segmentele pietei, iar unul dintre acestea a iesit in evidenta, fiind un bastion traditional Intel. Ma refer, desigur, la segmentul notebook, unde Intel au dominat piata fara drept de apel decade la rand.

Ei bine, acest lucru s-a schimbat prin lansarea procesoarelor Renoir, anul trecut, respectiv Cezanne, anul acesta, iar gigantul american a trebuit sa accelereze dezvoltarea produselor pentru a face fata asaltului AMD, Renoir si Cezanne oferind performante excelente. Astfel, Intel au imbunatatit procesul de fabricatie pe 10nm (10nm SuperFin) si au imbunatatit arhitectura Sunny Cove, integrata in procesoarele din generatia Ice Lake, rezultatul fiind doua versiuni diferite ale aceleiasi arhitecturi.

Astfel, Cypress Cove este versiunea integrata in procesoarele Rocket Lake, produse in litografie pe 14nm, pentru desktop, iar Willow Cove este versiunea integrata de procesoarele Tiger Lake, produse in litografie pe 10nm SuperFin. Totusi, asa cum am vazut in cazul procesoarelor Tiger Lake U, respectiv Tiger Lake H35, lansate la inceputul acestui an, acest lucru nu a fost de ajuns pentru a concura cu succes oferta AMD. Mai mult decat atat, procesoarele din seria Tiger Lake H35 (procesoare quad-core cu un TDP de 35W) nu s-au bucurat de succesul scontat, fiind intrecute fara drept de apel de procesoarele concurentei, uneori chiar si de modele de 15W.

Enter… the dragon, mai precis procesoarele Intel Tiger Lake H45, adica o serie de procesoare high-end pentru notebook-uri, care aduc o serie de imbunatatiri la capitolul topologie si un TDP de 45W, care poate ajunge chiar si la 65W daca acest lucru este necesar. Astfel, acum avem de-a face cu procesoare care integreaza un cache L3 unificat, de dimensiuni ridicate, denumit Intel Smart Cache (ma intreb oare unde am mai vazut abordarea asta in ultimii ani…), un controller de memorie imbunatatit si un TDP generos, care permite atingerea unor frecvente de pana la 5GHz.

Practic, pe langa modelele Tiger Lake H35, Intel au mai lansat inca 3 modele Core i9, 3 modele Core i7 si 3 modele Core i5, intre care exista o serie de diferente interesante. Astfel, modelele Core i9 si modelele Core i7, cu exceptia lui 11600H, care ar trebui clar sa faca parte din seria Core i5, au 8 nuclee si 16 fire de executie, precum si 24MB Intel Smart Cache. Diferenta este ca modelele Core i9 suporta Intel Turbo Boost Max Technology 3.0, in timp ce modelele Core i7 nu suporta aceasta tehnologie, similar cu ceea ce vedem pe desktop in cazul procesoarelor Rocket Lake.

i7-11600H este o struto-camila, fiind echipat cu 6 nuclee si 12 fire de executie, precum si cu 18MB Intel Smart Cache, in timp ce modelele din gama Core i5 sunt echipate cu 6 nuclee, 12 fire de executie si 12MB Intel Smart Cache. Noi vom vorbi astazi despre Intel Core i7 11800H, procesorul care echipeaza cea mai recenta generatie AORUS 17G.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: