NVIDIA RTX 5080 Mobile – Lenovo Legion Pro 7

DLSS 4
Considerate candva artificii, tehnologiile de upscaling si super sampling au ajuns intre timp o dotare comuna in meniul jocurilor lansate in ultimii ani, majoritatea titlurilor importante incluzand suport pentru DLSS si FSR, ba chiar si pentru XeSS, solutia celor de la Intel. Acest lucru se datoreaza complexitatii ridicate induse de utilizarea raytracing-ului in timp real pentru a randa scene mult mai realiste din punct de vedere al iluminarii, precum si posibilitatii oferite de arhitecturile moderne de a genera pixeli / cadre cu ajutorul tehnologiei AI.
Ei bine, lansarea seriei Blackwell a adus o noua versiune DLSS, mai precis DLSS 4, care foloseste modele de transformare si generare multi-frame pentru o crestere substantiala a performantei. Acest nou nivel de reconstructie a imaginii permite generarea a pana la 3 din 4 imagini (sau 15 din 16 pixeli) folosind inteligenta artificiala, crescand dramatic framerate-ul in situatia in care incarcarea pe GPU si memorie este foarte ridicata.
Pentru a testa sporul de performanta adus de tehnologia DLSS 4, care va fi activata probabil de majoritatea celor care vor cumpara aceste laptop-uri, am folosit modelul Transformer acolo unde acest lucru a fost posibil, precum si cele mai ridicate setari de calitate, care nu sunt accesibile si pe placile video de la alti producatori (Path Tracing/Full Raytracing).
Asa cum era de asteptat, folosind setarile maxime nu poate fi vorba despre gameplay fluent pe un notebook, pana la urma nici pe desktop nu avem aceste asteptari de la titluri de ultima generatie cu Full Raytracing activat. Pe de alta parte, in momentul in care activam DLSS 4, performanta creste considerabil, intre 3X si 9X in functie de caz, iar 3 dintre cele 4 titluri pot fi jucate fara probleme sincron cu rata de refresh a display-ului (240Hz), in timp ce un titlu, chiar daca nu poate fi jucat in aceste conditii, ofera totusi un framerate mai mult decat suficient, mai precis 134 de cadre pe secunda.
Comentarii