lab501.ro

HP Folio 13

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 9 May, 2012.

Display

 

In acest test am folosit colorimetrul X-Rite i1Display Pro pentru a masura luminanta / luminozitatea si contrastul display-ului precum si reproducerea culorilor. Pentru a evalua cat mai precis calitatea display-ului folosit, am pus la punct o metodologie pe care o vom respecta pentru fiecare dispozitiv pe care il vom testa folosind colorimetrul. Am resetat display-ul la valorile default (factory settings), apoi am setat luminozitatea la maxim. Testul a fost realizat in interior, intr-o camera dotata cu o singura sursa de lumina de 100W, care nu cade direct pe monitor, pentru a nu afecta rezultatele in niciun fel. Dupa aproximativ 15 minute de functionare (timp in care monitorul s-a “incalzit” si a ajuns la capacitate maxima), am inceput masuratorile.
In cazul in care nu sunteti familiarizati cu termenii folositi in continuare va recomand sa cititi pagina cu explicatii a colegului meu Tudor, din cadrul review-ului la Maguay MyWay U1401i.

Display-ul folosit de HP are o luminozitate maxima de 207 cd/m2, o valoare destul de buna pentru un monitor de ultrabook. Variatia de luminozitate nu este deloc mare, diferentele fiind de maxim 28 cd/m2, adica o diferenta de aproape 14% intre luminozitatea maxima si cea minima pe ecran. In practica, insa, este destul de greu sa observam aceasta diferenta, imaginile fiind afisate uniform. Pe de alta parte, nu acelasi lucru pot sa-l spun despre unghiurile de vizualizare care sunt destul de proaste – caracteristice de altfel panel-urilor TN.

Nivelul minim de negru este destul de slab, 0.74 cd/m2, iar contrastul masurat este de doar 266:1, de asemenea, un constrast nesatisfacator chiar si pentru un ecran de laptop.


Temperatura de culoare este de 8150K, diferenta fata de standardul D65 (6500K) fiind mai mare cu fix 20%. Acest lucru nu este neaparat un minus (se situeaza exact in zona de 6,500–9,300K, corespunzatoare LCD-urilor si ecranelor CRT), insa nuantele de albastru trebuie ajustate destul de mult pentru a obtine o reproducere corecta a culorilor. Per total, reproducerea culorilor nu ne multumeste pe deplin ( rezultatul dE de 24.42 este destul de mare chiar si pentru acest tip de display) cu toate ca diferenta procentuala dintre diversele zone ale ecranului si centru este destul de mica.

Delta E masoara “distanta” dintre doua culori, iar ca si referinta pot sa mentionez faptul ca ochiul uman poate percepe valori mai mari de 1. Asadar, rezultatul dE de 24.42 este destul de mare chiar si pentru acest tip de display.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: