Review – Kingston Canvas React Plus Kit 128GB & Kingston Canvas Go! Plus SD 256GB
The need for speed
Asa cum spuneam insa, cele mai raspandite carduri in momentul de fata sunt cele SD, cu versiunea microSD, pentru dispozitive mobile. Candva, in negura timpului, au existat si carduri Mini SD, insa aceste au disparut treptat, pe masura ce locul lor a fost preluat de mult mai versatilele microSD-uri. Drept urmare, ca si format lucrurile sunt destul de clare… avem carduri ceva mai mari, denumite SD si carduri liliputane, denumite microSD.
Dar… probabil ca ati observat pleiada de acronime diferite, precum si clasificarile in functie de viteza, care nu respecta un singur format. Despre ce este vorba? Ei bine, in cazul acronimelor lucrurile stau destul de simplu. Astfel, originalului SD (Secure Digital), i-au fost alocate o serie de sufixe, care definesc capacitatea.
Astfel, cardurile SD / microSD puteau avea o capacitate maxima de 2GB si un sistem de fisiere FAT16. 6 ani mai tarziu si-au facut aparitia cardurile SDHC / microSDHC (Secure Digital High Capacity), cu o capacitate maxima de 32GB si sistem de fisiere FAT32. A urmat standardul SDXC / microSDXC (Secure Digital eXtended Capacity), lansat in 2009, care extindea capacitatea maxima teoretica pana la 2TB si utiliza sistemul de fisiere exFAT, respectiv SDUC (Secure Digital Ultra Capacity), anuntat in 2018, care poate oferi capacitati de pana la 128TB, cel putin la nivel teoretic.
A doua clasificare se face in functie de viteza de scriere. Initial, cardurile SD puteau atinge viteze de citire si scriere de pana la 12.5MB/s, apoi si-au facut aparitia cardurile HS (High Speed), care ofereau pana la 25MB/s. Au urmat cardurile UHS-I, care permiteau atingerea unor viteze maxime teoretice de 105MB/s, pentru viteza minima de scriere fiind utilizata o clasificare numerica, mai precis Speed Class C2, C4, C6 sau C10, cifra indicand viteza minima de scriere in megabytes pe secunda. Odata cu aparitia cardurilor UHS, au aparut si clasificarile UHS, mai precis U1, care semnaleaza o viteza minima de scriere de 10MB/s, respectiv U3, care semnaleaza o viteza minima de scriere de 30MB/s.
Evident, nevoile consumatorilor au evoluat rapid, iar cardurile SD au tinut pasul, trecand la o noua clasificare a vitezei, mai precis clasa video, care determina capacitatea unui card de a fi utilizat pentru a inregistra material 4K sau 8K. Astfel si-au facut aparitia cardurile UHS-II, care permit atingerea unei viteze maxime teoretice de 312MB/s, respectiv clasificarile V6, V10, V30, V60 si V90, cifra reprezentand, din nou, viteza minima de scriere, de pana la 90MB/s, in cazul acestei clasificari.
Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, mai exista inca o clasificare, in functie de numarul de operatii pe secunda care poate fi executat de aplicatii (IOPS), mai precis clasa A, impartita in A1 si A2, in functie de performante.
Desigur, trebuie sa tinem cont ca din punct de vedere al vitezei, termenii SD, HS si UHS se refera la interfata utilizata pentru a comunica cu aparatul de fotografiat, camera video sau PC. Astfel, maximul posibil teoretic de care este capabila interfata SD UHS-III este 624MB/s. Pentru viteze mai mari, a fost standardizata utilizarea interfetei PCI-E si a protocolului NVMe, luand astfel nastere standardul SD Express, care poate oferi viteze maxime teoretice de pana la 3940MB/s.
Desigur, aceasta este teoria, pentru ca in practica, in momentul de fata cele mai rapide carduri SD disponibile sunt cele UHS-II, primele carduri SD Express fiind anuntate la inceputul acestui an, eliminand nevoia de a mai lansa carduri UHS-III pe piata. La fel ca si in cazul unitatilor de stocare externe, nu este vorba doar despre capacitatea producatorilor de a lansa carduri, ci despre un ecosistem intreg, mai precis controller-e, bridge-uri, card-readere si aparate care sa utilizeze efectiv acest standard. Practic, anul acesta Phison au anuntat primele carduri SD Express, iar Silicon Motion si JMicron au anuntat primele controller-e SD Express.
Prin comparatie, Nikon, Canon, Sony si PhaseOne utilizeaza deja standardul CFexpress pe unele modele de camere, deoarece cardurile CFexpress si-au facut deja aparitia pe piata, impreuna cu card reader-ele aferente.
Comentarii