lab501.ro

Review – Kingston Canvas React Plus Kit 128GB & Kingston Canvas Go! Plus SD 256GB

Scris de: , in categoria: Featured, Gadget, in 27 May, 2021.

Concluzii

 
Timpul trece furibund pe langa noi, dragii monstrului, iar tehnologia nu sta pe loc, fiecare domeniu inregistrand un progres accelerat, in special in ultimii 10 ani. Astfel, am ajuns sa vedem procesoare desktop cu 64 de nuclee si 128 de fire de executie, placi video mai puternice ca oricand, monitoare Full HD de 360Hz sau monitoare 4K de 144Hz, SSD-uri NVMe cu viteze de peste 7000MB/s, surse certificate 80PLUS Titanium, carcase modulare, notebook-uri echipate cu procesoare cu 8 nuclee pentru un TDP de doar 15W si smartphone-uri care inlocuiesc aparatul foto sau camera de filmat pentru majoritatea utilizatorilor casnici, care se conecteaza la retele mobile 5G, mai rapide decat internetul prin cablu al multor utilizatori din tarile vestice.

Progresul tehnologic accelerat este unul dintre atributele definitorii ale secolului in care traim, iar viata noastra s-a schimbat iremediabil din acest motiv, modul in care lucram, invatam, socializam sau ne relaxam fiind acum mai divers ca niciodata. Ei bine… marea majoritate a produselor despre care discutam pe LAB501 sau pe NEXT au un lucru in comun – sunt utilizate pentru a procesa, afisa, genera sau stoca date. Pentru ca datele in format digital sunt probabil cel mai mare produs al ultimilor 40-50 de ani. De altfel, unele studii estimeaza ca la sfarsitul lui 2020 in lume ar fi existat peste 44 Zettabytes de date, adica peste 44 miliarde de TB.

Si daca stam sa ne gandim mai bine, acest lucru este cat se poate de logic, deoarece, pe langa datele generate si utilizate in mediul corporate, un numar ridicat de utilizatori genereaza, acceseaza sau manipuleaza zeci de TB pe parcursul vietii lor. Indiferent daca discutam despre creatori de continut profesionisti, sau despre utilizatori casnici, in zilele noastre fiecare utilizeaza un smartphone, o camera pentru masina, o camera de supraveghere sau un action cam. Iar cresterea calitatii senzorilor si a puterii de procesare au avut ca efect direct cresterea cantitatii de date generate de utilizatorii casnici.

Chiar daca algoritmii de compresie au evoluat si ei, astazi avem camere de zeci, uneori chiar sute de megapixeli pe telefoanele mobile, putem filma 4K sau 8K, ba chiar exista camere de supraveghere 4K, ceea ce inseamna ca fotografiile pe care le realizam cu telefonul cresc din punct de vedere al dimensiunii fisierului, clip-urile video realizate in vacanta, pe partie sau in masina cresc de asemenea, iar noi avem nevoie de dispozitive din ce in ce mai incapatoare si mai rapide pentru stocare si transfer. Ca sa nu mai amintesc aici profesionistii care genereaza sute de GB zilnic, indiferent ca discutam despre Hollywood, spoturi publicitare sau despre o nunta filmata ca la carte.

Si asa cum v-am aratat in ultimii ani, domeniul tech a tinut pasul, astazi fiind disponibile SSD-uri NVMe PCI-E 4.0 ultra-rapide, SSD-uri NVMe de pana la 8TB, HDD-uri de 18TB, NAS-uri 10GBe cu SSD caching, sau unitati de stocare externe USB 3.2 Gen 2×2 care ne permit sa transferam date cu viteze de 2GB/s. Ei bine, una dintre categoriile de produse care este esentiala pentru creatorii de continut de orice fel este cea a cardurilor de memorie.

Iar noi ne aflam in momentul de fata intr-un punct interesant, in care interfetele traditionale isi ating limita si incepe tranzitia catre PCI-E, un exemplu in acest sens fiind cardurile CFexpress, disponibile deja pe piata, respectiv SD Express, care ar trebui sa ajunga in magazine in curand. Desigur, acestea sunt dedicate profesionistilor si pana la adoptia de masa vor mai trece ani buni. Ani in care cei care nu au nevoie de asa ceva se pot orienta inspre cele mai rapide carduri de memorie SDXC, indiferent daca discutam despre fotografie high-end sau filmare 8K.

Un astfel de card este si Kingston Canvas React Plus Kit 128GB, disponibil pentru aproximativ 425 RON in magazinele din tara noastra, care reuseste sa satureze interfata UHS-II, oferind viteze uriase pentru un astfel de dispozitiv, motiv pentru care cardurile din seria Kingston Canvas React Plus sunt recomandate atat consumatorilor, dar mai ales profesionistilor din domeniul audio/video.

Pe de alta parte, daca nu intentionam sa filmam 8K, putem utiliza fara probleme un card din gama Canvas Go! Plus, cum ar fi Kingston Canvas Go! Plus SD 256GB, acesta fiind comercializat pentru aproximativ 200 RON. Similar, modelul Kingston Canvas Go! Plus microSDXC de 128GB costa ~105 RON, adica de aproximativ 4 ori mai putin decat modelul React Plus de aceeasi capacitate. Nu in ultimul rand, daca nu optati pentru pachetul “kit”, puteti achizitiona un card reader UHS-II Kingston MobileLite Plus pentru 49 RON.

Practic, in momentul de fata Kingston ofera unele dintre cele mai rapide carduri SDXC de pe piata, in seria Canvas React Plus, dedicata profesionistilor, precum si o serie consumer cu un raport optim intre viteza si pret, mai precis Canvas Go! Plus. Si pana cand vom migra catre SD Express, acestea raman unele dintre cele mai rapide, respectiv accesibile, carduri SDXC de pe piata.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: