lab501.ro

Review – Kingston Canvas React Plus Kit 128GB & Kingston Canvas Go! Plus SD 256GB

Scris de: , in categoria: Featured, Gadget, in 27 May, 2021.

Kingston Canvas

 
Procesoare… placi video… produse care nasc animozitate in randul fanilor si asigura traiul a sute de site-uri de stiri si zvonuri, datorita interesului pe care in starnesc in randul cititorilor. Si trebuie sa recunoastem, chiar si in cazul nostru acestea sunt cele mai citite, comentate si disputate articole. In fond, nimic nu agita spiritele ca o discutie Intel vs AMD sau Nvidia vs AMD. Poate doar Apple vs Samsung, dar noi nu testam Apple, drept urmare acest gen de discutie iese din calcul.

Ei bine, cu o asemenea emfaza pusa asupra lansarilor de placi video si procesoare, uneori uitam ca toata industria evolueaza constant. In fond, progresul tehnologic il putem vedea si chiar simti pe pielea noastra indiferent daca discutam despre cele mai populare categorii de produse mentionate mai sus, sau despre placi de baza, memorie RAM, SSD-uri, carcase si surse. Toate au evoluat constant, sinergic, pentru a ne face viata mai usoara.

Acelasi lucru se aplica si in domeniul mobile… smartphone-urile si notebook-urile sunt mai mult ca sigur capete de afis, dar o lume intreaga de accesorii evolueaza in paralel, de la incarcatoare ultra-rapide, la incarcatoare wireless rapide si pana la unitati de stocare potrivite pentru notebook-uri, telefoane mobile sau camere, fie ele foto sau video.

De altfel, pe LAB501 am acordat o atentie sporita standardului USB 3 si unitatilor de stocare externe din ce in ce mai incapatoare si rapide, deci stiti exact la ce ma refer. Ei bine, dincolo de hard disk-uri, SSD-uri si unitati de stocare externe, mai exista inca o categorie de produse care stocheaza informatii, asupra careia nu ne-am concentrat niciodata atentia, dar care a evoluat de asemenea constant.

Ma refer, desigur, la card-urile de memorie utilizate in smartphone-uri, camere de actiune, camere foto sau camere video, acestea ajungand la capacitati si viteze de neimaginat in urma cu 10-20 de ani. De altfel, nici nu cred ca am bagat de seama ca anul trecut s-au implinit fix 20 de ani de cand SanDisk, Panasonic si Toshiba anuntau standardul SD (Secure Digital), in cadrul CES 2000.

Desigur, cardurile de memorie pentru aparate foto si-au facut aparitia cu mult inainte, CF-ul fiind lansat in 1994, Memory Stick-ul celor de la Sony in 1998, iar stramosul SD-ului, adica MMC-ul, in 1997. Ba chiar am vazut si alte standarde lansate ulterior, cum ar fi xD in 2002, iar eu personal chiar am folosit asa ceva in primul meu aparat foto digital, produs de FujiFilm.

Dintre toate acestea insa, batalia a fost castigata de SD card, acest format fiind cel mai raspandit in momentul de fata, datorita adoptarii in masa de majoritatea producatorilor, respectiv raportului calitate / pret pe care il ofera. Din punct de vedere al performantelor, Compact Flash-urile (CF) s-au impus fara drept de apel, standardul CFexpress oferind viteze de mii de megabytes pe secunda, datorita utilizarii standardului PCI-E, insa aceste carduri sunt in general costistoare, fiind utilizate exclusiv in aparatele foto/video din gama professional.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: