lab501.ro

Review – Creative Sound BlasterX G6

Scris de: , in categoria: Featured, Gadget, Periferice, in 12 December, 2018.

Sub capota

 
Inima acestei placi de sunet este DSP-ul SB-Axx1, in esenta un Sound Core3D redenumit, ce poate mixa pana la 32 canale audio, aplicandu-le totodata efecte ce pot fi programabile din software. Sound BlasterX G6 vine cu numeroase preset-uri SBX configurate (muzica, film, gaming, etc), dar prin intermediul software-ului SB Connect 2 putem alege altele, sau putem configura profile dupa bunul plac. Pentru controlul tuturor elementelor de pe PCB avem un microcontroller ARM Cortex-M3 – NXP LPC1830 –  care asigura si conectivitatea USB 2.0 (suporta si OTG, desi nu este mentionat de catre Creative) scotand I2S catre DSP.

Asa cum am mentionat si mai devreme, DAC-ul este Cirrus Logic CS43131, capabil de un DNR de 130dB, precum si de calitati audiofile certificate de folosirea lui in flagship-ul Galaxy S9 / S9+ al celor de la Samsung. Amplificatorul de casti integrat in acest DAC este destul de puternic pentru a putea fi conectat direct la iesirea de Line Out (2Vrms) prin intermediul unui comutator digital, fara OPAMP-uri sau capacitori pe traseu.

In cazul in care folosim iesirea de casti, comutatorul digital trimite semnalul catre 2 OPAMP-uri Texas Instruments OPA1678 pentru adaptari de impedanta si nivel. Mai departe avem amplificatorul de casti dedicat Xamp, realizat cu componente discrete ce utilizeaza un etaj final format din perechea BD139 (npn) / BD140 (pnp) – alese pentru un factor de amplificare cat mai apropiat (pentru a nu avea diferente de volum intre canalul stang si drept).

Puterea ce poate fi obtinuta de un astfel de design variaza intre 2 si 5W in functie de impedanta castilor conectate, fiind mai mult decat suficient indiferent daca avem in-ear-uri sensibile cu impedanta de 16 ohmi sau casti audiofile cu o impedanta “nesimtita” de 600 ohmi. La o privire rapida asupra Xamp mai putem observa capacitorii WIMA cu film special pentru audio precum si impedanta de iesire de 1 Ohm, inca o confirmare a faptului ca va putea duce cu lejeritate toate castile enumerate mai sus.

Pentru intrarea de linie si microfon, Creative Sound BlasterX G6 (la fel ca si predecesorul sau G5) utilizeaza doua convertoare diferentiale sub forma de OPAMP, RC4558 de la Texas Instruments. ADC-ul vine tot de la Cirrus Logic, fiind un model cu specificatii excelente: CS5361. Mai exact, acesta are un SNR de 114dB ce este mai mult decat binevenit pentru a capta cat mai bine vocea in timpul conversatiilor cu prietenii din timpul sesiunilor de gaming.

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – Creative Sound BlasterX G6

  1. Bobby a scris pe:

    Constructia placi arata bine, insa puteu pune mici radiatoare pe trazistoarele alea “clasice” din seria BD. Nu cred ca costau o avere avand in vedere pretul cerut.
    Pe langa asta urmele de flux ramase pe placa in urma cositorii componentelor THD (conectori, trazistoare BD, etc) arata cam urat. Era greu de curatat un pic cu perie?

  2. fubu a scris pe:

    Salutare Matei!

    Cum e aceasta placa de sunet in comparatie cu Asus Essence STX II?

  3. Colosalu a scris pe:

    Stiti cumva cum sa scot dolby sau dts din ea caci am incercat toate modalitatile numai stereo reda prin optic.
    O am. Connectata la. Pc cu codec ac3.
    Mentiomez ca am. Avut un asus mai vechi tot pe. Usb dar functioma cand ma. Uitam la. Filme blunrai transmitea semnalul. Corect catrebriciverul. Av si decoda sunetul aceasta numai stereo.

Lasa-ne un comentariu: