FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set
Concluzii
Am discutat despre destul de multe produse azi si mi-e oarecum dificil sa ajung la o concluzie clara. In primul rand, pentru majoritatea utilizatorilor de la noi din tara pretul este in continuare o caracteristica destul de importanta in decizia de achizitionare a unui router. Majoritatea nici nu isi schimba echipamentele standard livrate de ISP. Daca vom corela aceste elemente cu numarul tot mai redus de terminale fixe (adica linii de telefon active) ne dam seama ca cei de la AVM au destul de mult curaj pentru a intra pe piata din Romania cu astfel de produse bazate pe tehnologii DSL. E adevarat, fiecare Box FRITZ! poate fi folosit fara nicio problema si de catre cei care nu au o conexiune DSL dar in acest caz nu cred ca ar avea rost achizitionarea unui astfel de produs.
Produsele FRITZ! sunt disponibile deja in oferta eMAG, unde 7390 are un pret de 1180 RON. La un astfel de pret inclin sa cred ca cei de la FRITZ! au ca public tinta companiile mici si mijlocii, in ale caror birouri se gasesc 2-3 linii telefonice, internet de mare viteza si mai multe telefoane fara fir. In acest caz, pretul este cu siguranta justificat.
Utilizatorii casnici au la dispozitie alternative mult mai ieftine daca chiar isi doresc sa schimbe routerele livrate de ISP. La o cautare rapida pe evoMAG am gasit trei variante de routere wireless dual-band cu suport ADSL si doua porturi USB2.0 cu preturi intre 320 si 600 de lei. Bineinteles routerele wireless disponibile la noi nu au la fel de multe optiuni, de exemplu, nu vom intalni porturi RJ11 pentru liniile de telefonie si nici nu vom avea o interfata in care sa putem vedea foarte rapid si precis statisticile tuturor echipamentelor din retea. De asemenea nu avem un sistem de roboti pentru preluarea apelurilor telefonice si un log al apelurilor pierdute disponibil oriunde s-ar afla utilizatorul prin intermediul aplicatiilor FRITZ! pentru iOS si Android.
Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de faptul ca produsul primit de noi la teste este varful de gama, iar cei de la FRITZ! mai au inca 5 modele mai accesibile in gama lor de Box-uri. De exemplu, modelul FRITZ!Box 3272 se vinde pentru 95 Euro si ofera destul de multe functii interesante pentru acest pret. Nu in ultimul rand discutam despre un eco-sistem dedicat casei digitale, in care pot fi incluse si alte produse FRITZ! (Dect ULE 200 ar fi un exemplu bun in acest sens – o priza inteligenta care se conecteaza la Box si poate fi pornita/oprita de la distanta).
Referitor la celelalte produse testate azi, pot spune foarte simplu ca sunt pe placul meu. Adaptoarele powerline sunt solide, au o viteza destul de buna si nu blocheaza priza la care sunt conectate. Repeater-ul este foarte mic, usor de transportat si ofera o extindere buna a semnalului retelei Wi-Fi principale. Iar telefonul este fara niciun dubiu mult mai bun decat terminalele standard oferite de companiile de la noi (Romtelecom, UPC, RDS). Bineinteles, ramane intrebarea daca toate acestea pot fi utilizate si fara un Box FRITZ! iar raspunsul este afirmativ, chiar daca produsele sunt facute si optimizate pentru fi folosite impreuna cu un Box FRITZ!, acestea pot fi folosite si independent atat timp cat sunt respectate restrictiile de compatibilite.
Per total am fost impresionat de calitatea produselor oferite de FRITZ!, ramane insa de vazut cand vor intra toate modelele pe piata locala. Si dupa cum vedeti, am tinut cont de feedback-ul vostru si ne ocupam in continuare si de retelistica…
Comentarii
Ce garantie ofera AVM in Romania?
Garantia de 5 ani le-au facut celebre in Germania.
Vad la emag ca ofera din pacate doar 2 ani garantie :(
Mi-ar fi placut sa vad ca testati Kaiser-ul cu FRITZ!OS 6.00 (84.06.00), vad ca avea OS 05.22. Ultimul OS,6.00, se lauda cu multe imbunatari…. Oricum, la toate fritzbox-urile, update-ul de firmware este o joaca.
Astept un review mai in amanunt pt. 7390, in care sa-l bibiliti cum trebuie, inclusiv pe partea de PBX/telefonie. Poate o sa folositi si un modem Huawei in tandem cu Fritzbox, pt. senzatii tari.
Design-ul cu gauri/fante de aerisire pe carcasa si sub ea lasa loc prafului, lucru care nu prea ma incanta, e probabil un compromis pt. a evita hitzetod de care sufereau primele modele de 7390.
Eu l-am urcat pe niste dopuri de pet de apa minerala, Bilbor, ca sa imite cat mai bine argintiul, de atunci se comporta uman, e drept ca nu mai incalzeste asa bine iarna :))
Puteti face va rog si un test pe gigabit RDS? Sa vedem ce-i poate pielea si daca e o varianta de luat in calcul pt. Fiberlink 1000.
Ati reusit sa faceti un test pe gigabit RDS ? Cum merge pe Fiberlink 1000 ?
Nu sint probleme cu conexiunea PPPoe ?
Pingback: Review - FRITZ!Box 4020 - baby Fritz! router - next lab501
Pingback: Review - FRITZ!Box 7490, 6820 LTE, FRITZ!WLAN Repeater 1160, FRITZ!DECT 200 - next lab501
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube