lab501.ro

FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set

Scris de: , in categoria: Gadget, Retelistica, in 14 November, 2013.

Interfata

 

Interfata produselor FRITZ! m-a surprins in mod placut. In unele privinte este similara cu interfata celor de la TP-Link, insa, parca este putin mai bine organizata, categoriile si denumirile sectiunilor sunt mai bine puse in evidenta si per total nu am avut nicio problema in a gasi o setare chiar si fara a fi familiarizat cu aceasta interfata.

In mod normal interfata poate fi accesata din orice browser urmand link-uri sub forma “fritz.nume-produs”, adica “fritz.box” sau “fritz.repeater”. Primul contact cu interfata de administrare se va face de catre utilizator atunci cand va trebui sa aleaga si sa configureze tipul conexiunii la Internet. Chiar daca este vorba despre un router DSL acesta functioneaza la fel de bine si ca router standard, rolul portului WAN fiind preluat de catre portul LAN1. Setarea conexiunii la internet se face pas cu pas, cu detalii suficiente pentru ca orice utilizator sa inteleaga ce optiune trebuie sa aleaga. Acest mod standard este destinat utilizatorilor care nu sunt familiarizati cu modul de functionare al routerelor si celor care nu au cunostiinte de retelistica. Altfel, modul expert in care toate optiunile sunt prezente poate fi activat foarte simplu. De retinut ar fi faptul ca unele optiuni nu sunt disponibile decat in acest ‘mod expert’. De exemplu, la sectiunea Wireless posibilitatea de a opri sau porni doar una dintre cele doua retele Wi-Fi (2.GHz si 5GHz) e disponibila doar daca suntem in modul expert.

Dupa cum e si normal, diferite tipuri de produse FRITZ! vor avea aceeasi interfata insa doar cu o parte din setari disponibile. Adaptoarele powerline nu au o interfata proprie insa pot fi gasite prin intermediul interfatei de administrare a router-ului care ofera informatii detaliate si statistici (inclusiv consum de curent, temperatura, trafic de date etc.) a tuturor device-urilor conectate la retea. Repeater-ul wireless are o interfata proprie in care pot fi setate anumite optiuni caracteristice acestui device.

Doar doua aspecte negative pot mentiona aici primul fiind lipsa setarilor de QoS insa acestea sunt utile unui numar restrans de utilizatori. Al doilea aspect negativ este legat de porturile Gigabit care sunt setate automat sa functioneze la o viteza de maxim 100 Mbps (in afara de portul WAN care este totusi setat la 1Gbps). Logica din spatele acestei decizii ar fi faptul ca in acest mod consumul de curent este mult mai bun. Problema este ca utilizatorul nu este intrebat nicaieri daca doreste sa pastreze aceste setari iar diferenta de performanta este totusi considerabila.

Pe de alta parte, cei de la FRITZ! ofera acces la diferite optiuni si prin intermediul aplicatiilor de pe iOS si Android, aspect destul de important daca tinem cont ca in aproape orice casa gasim cateva smartphone-uri sau tablete.

Comentarii

6 comentarii la: FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set

  1. Bogdan a scris pe:

    Ce garantie ofera AVM in Romania?
    Garantia de 5 ani le-au facut celebre in Germania.

  2. Vad la emag ca ofera din pacate doar 2 ani garantie :(

  3. Bogdan a scris pe:

    Mi-ar fi placut sa vad ca testati Kaiser-ul cu FRITZ!OS 6.00 (84.06.00), vad ca avea OS 05.22. Ultimul OS,6.00, se lauda cu multe imbunatari…. Oricum, la toate fritzbox-urile, update-ul de firmware este o joaca.

    Astept un review mai in amanunt pt. 7390, in care sa-l bibiliti cum trebuie, inclusiv pe partea de PBX/telefonie. Poate o sa folositi si un modem Huawei in tandem cu Fritzbox, pt. senzatii tari.

  4. Bogdan a scris pe:

    Design-ul cu gauri/fante de aerisire pe carcasa si sub ea lasa loc prafului, lucru care nu prea ma incanta, e probabil un compromis pt. a evita hitzetod de care sufereau primele modele de 7390.

    Eu l-am urcat pe niste dopuri de pet de apa minerala, Bilbor, ca sa imite cat mai bine argintiul, de atunci se comporta uman, e drept ca nu mai incalzeste asa bine iarna :))

  5. Bogdan a scris pe:

    Puteti face va rog si un test pe gigabit RDS? Sa vedem ce-i poate pielea si daca e o varianta de luat in calcul pt. Fiberlink 1000.

  6. luk a scris pe:

    Ati reusit sa faceti un test pe gigabit RDS ? Cum merge pe Fiberlink 1000 ?
    Nu sint probleme cu conexiunea PPPoe ?

Lasa-ne un comentariu: