lab501.ro

FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set

Scris de: , in categoria: Gadget, Retelistica, in 14 November, 2013.

Metodologie

 

Modalitatea de testare este aceeasi pentru toate routerele, indiferent ca sunt compacte sau standard, astfel incat sa putem face comparatii cat mai bune intre diferite brand-uri si modele de routere. Dupa o atenta analiza atenta am realizat ca sunt doua elemente esentiale de urmarit in cazul performantei unui router wireless: nivelul de putere, masurat in decibeli si viteza oferita in MB/s.

Pentru primul test, cel de acoperire, am determinat o pozitie fixa a router-ului intr-o camera si am facut trei masuratori la distante diferite pentru determinarea numarului de decibeli. Si cum replicabilitatea este unul dintre cei mai importanti factori pentru noi, avand in vedere ca vom testa mai multe routere, de la mai multi producatori cu specificatii diferite, vom testa acoperirea avand o pozitie fixa a router-ului cat si o pozitie fixa a celor 3 puncte de masurare (P1 – 1m; P2 – 10m; P3 – 20m).

Materialele constructive ale cladirii unde efectuam masuratorile sunt caramida si betonul, asezonate cu parti de structura metalica tip sandwich.

plan

Repeater-ul wireless l-am testat intr-un mod similar pentru a vedea in primul rand care este castigul de semnal al retelei wireless si in al doirea rand pentru a vedea care este viteza in acest caz. Astfel, mai jos am pus la punct un nou plan care marcheaza prin R1 – punctul de origine al repeater-ului, R2 – 10m, R3 – 15m.

plan2

Modul in care am testat setul de adaptoare powerline este foarte similar cu cel folosit pentru routere. In acelasi spatiu (o casa de 150 m2) in care am testat routerele am testat si aceste adaptoare. Am incercat sa le pozitionez aproximativ in aceleasi locuri in care am testat si routerele pentru a exista o comparatie cat mai fidela cu acestea, mai exact cu viteza oferita de Wi-Fi in puncte diferite ale casei comparativ cu viteza oferita de adaptoare in aceleasi puncte. In plus, daca vom mai testa pe viitor astfel de produse le vom putea compara direct pentru ca vom utiliza exact aceeasi metodologie.

La fel ca si in cazul testarii unui router sunt doua elemente care trebuie analizate si la aceste adaptoare, in primul rand care este raza de acoperire (masurata in metri) si viteza de transfer (masurata in MB/s). Pentru primul test, cel de acoperire, am determinat o pozitie fixa a primului adaptor care se conecteaza la internet dupa care am pozitionat cel de-al doilea adaptor in trei puncte diferite ale casei si am testat care este viteza medie de transfer si timpul necesar transmiterii si receptionarii unui fisier de 1GB. Mai jos aveti planul casei, locul in care am pozitionat primul adaptor si cele trei puncte in care am pozitionat celalalt adaptor. Distanta dintre primul adaptor si P0 este de 7m, P1 este la 25m iar P2 este la 45m. Adaptoarele au fost folosite in toate testele direct la o priza din perete asa cum e recomandat si nu cu prelungitoare.

plan2

Primul adaptor a fost conectat la priza iar cablul ethernet CAT6 a fost conectat la un router-ul FRITZ!BOX 7390. Acelasi router a fost conectat la un desktop dotat cu o placa de retea integrata pe placa de baza, Realtek RTL8168D Gigabit. Cel de-al doilea adaptor a fost conectat la un laptop MacBook Pro (mid-2009). Toate cablurile folosite au fost CAT6, iar testele au fost rulate folosind un fisier vieo de 1GB. De asemenea, ambele computere folosite au transmis si receptionat fisierul pe SSD-uri.

Comentarii

6 comentarii la: FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set

  1. Bogdan a scris pe:

    Ce garantie ofera AVM in Romania?
    Garantia de 5 ani le-au facut celebre in Germania.

  2. Vad la emag ca ofera din pacate doar 2 ani garantie :(

  3. Bogdan a scris pe:

    Mi-ar fi placut sa vad ca testati Kaiser-ul cu FRITZ!OS 6.00 (84.06.00), vad ca avea OS 05.22. Ultimul OS,6.00, se lauda cu multe imbunatari…. Oricum, la toate fritzbox-urile, update-ul de firmware este o joaca.

    Astept un review mai in amanunt pt. 7390, in care sa-l bibiliti cum trebuie, inclusiv pe partea de PBX/telefonie. Poate o sa folositi si un modem Huawei in tandem cu Fritzbox, pt. senzatii tari.

  4. Bogdan a scris pe:

    Design-ul cu gauri/fante de aerisire pe carcasa si sub ea lasa loc prafului, lucru care nu prea ma incanta, e probabil un compromis pt. a evita hitzetod de care sufereau primele modele de 7390.

    Eu l-am urcat pe niste dopuri de pet de apa minerala, Bilbor, ca sa imite cat mai bine argintiul, de atunci se comporta uman, e drept ca nu mai incalzeste asa bine iarna :))

  5. Bogdan a scris pe:

    Puteti face va rog si un test pe gigabit RDS? Sa vedem ce-i poate pielea si daca e o varianta de luat in calcul pt. Fiberlink 1000.

  6. luk a scris pe:

    Ati reusit sa faceti un test pe gigabit RDS ? Cum merge pe Fiberlink 1000 ?
    Nu sint probleme cu conexiunea PPPoe ?

Lasa-ne un comentariu: