lab501.ro

FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set

Scris de: , in categoria: Gadget, Retelistica, in 14 November, 2013.

Teste – LAN-USB-WiFi

 

Am testat viteza router-ului LAN-to-WiFi, USB-to-LAN, USB-to-WiFi, in toate punctele de masurare si LAN-LAN folosind cabluri UTP CAT6 intre un desktop si doua laptop-uri. Bineinteles, in cazul testelor wireless am masurat si intensitatea semnalului. Testele LAN au fost realizate pe un desktop dotat cu o placa de retea integrata pe placa de baza, Realtek RTL8168D Gigabit si pe un MacBook Pro (mid-2009). Pentru testele Wi-Fi am folosit acelasi MacBook Pro si un ASUS ZenBook UX3102. Pentru testele USB am folosit un stick Corsair Flash Voyager USB 3.0 si un HDD extern A-DATA USB 2.0 NH92 pentru confirmarea rezultatelor. In cazul tuturor testelor am folosit un fisier video de test de ~1GB (1013 MB) iar cablurile utilizate au fost CAT6. Am utilizat linia de comanda pentru primirea – transmiterea datelor si pentru a afla viteza medie de transfer si durata de timp necesara transferului. Intensitatea semnalului retelei wireless a fost testat cu ajutorul aplicatiei InSSIDer.

Rezultatele obtinute de box-ul FRITZ! sunt bune, merita remarcata viteza testului LAN-LAN insa aici am o precizare de facut. Aceasta viteza poate fi atinsa numai daca sunt folosite cabluri CAT.6 si in interfata routerului toate porturile Gigabit folosite sunt setate sa functioneze la 1Gbps. In caz contrar, viteza LAN-LAN ar fi in jur de 7 MB/s.

De obicei routerele testate de noi au dificultati atunci cand ajungem in punctul de masurare P2 aflat la 20 de metri de router si in spatele a trei pereti. Astfel, am folosit repeaterul wireless pentru a extinde semnalul router-ului aflat in P0 si am stabilit trei noi puncte de masura pentru repeater, pozitionat in P1. Astfel, am marcat cu R1 locul aflat la 1m de repeater, R2 – 10m si R3 – 15m.

Evident, cel mai important test in acest scenariu este nivelul semnalului retelei Wi-Fi in noile puncte de masura. In P1 router-ul wireless are -60 dBm iar repeater-ul nostru are -33 dBm (R1). In P2, locul in care conexiunea la routerul din P1 nu se mai poate face (semnal -84 dBM), am masurat -69 dBm pentru repeater (R2). Abia in R3 la peste 25 de metri de router si 15 metri de repeater conexiunea isi atinge limitele.

In testarea adaptoarelor powerline am folosit ca etalon conexiunea LAN-to-LAN, dupa care am testat viteza si timpul necesar transmiterii si primirii fisierului de test in cele trei puncte diferite. In conditii ideale este posibil ca viteza atinsa de aceste adaptoare sa se apropie de cei 25 MB pe secunda declarati de producator. In practica, viteza maxima ce poate fi atinsa cu cablurile livrate in pachet este de 12.5 MB pe secunda (viteza maxima pentru CAT5). Apoi, in functie de reteaua electrica a fiecaruia, in functie de cablurile electrice din fiecare casa sau apartament, viteza atinsa de aceste device-uri oscileaza. In cazul meu, viteza medie obtinuta in orice punct al casei se apropie de 5 MB pe secunda (4.94 MB, ca sa fiu exact).

Contrar indicatiilor acestui tip de adaptoare, am vrut sa vad care este pierderea de performanta daca utilizam un adaptor conectat la un prelungitor si nu direct la priza. Pierderile nu sunt foarte mari, in jur de 10-15% fata de rezultatele obtinute mai jos.

Comentarii

6 comentarii la: FRITZ!Networking: router, phone, repeater, powerline set

  1. Bogdan a scris pe:

    Ce garantie ofera AVM in Romania?
    Garantia de 5 ani le-au facut celebre in Germania.

  2. Vad la emag ca ofera din pacate doar 2 ani garantie :(

  3. Bogdan a scris pe:

    Mi-ar fi placut sa vad ca testati Kaiser-ul cu FRITZ!OS 6.00 (84.06.00), vad ca avea OS 05.22. Ultimul OS,6.00, se lauda cu multe imbunatari…. Oricum, la toate fritzbox-urile, update-ul de firmware este o joaca.

    Astept un review mai in amanunt pt. 7390, in care sa-l bibiliti cum trebuie, inclusiv pe partea de PBX/telefonie. Poate o sa folositi si un modem Huawei in tandem cu Fritzbox, pt. senzatii tari.

  4. Bogdan a scris pe:

    Design-ul cu gauri/fante de aerisire pe carcasa si sub ea lasa loc prafului, lucru care nu prea ma incanta, e probabil un compromis pt. a evita hitzetod de care sufereau primele modele de 7390.

    Eu l-am urcat pe niste dopuri de pet de apa minerala, Bilbor, ca sa imite cat mai bine argintiul, de atunci se comporta uman, e drept ca nu mai incalzeste asa bine iarna :))

  5. Bogdan a scris pe:

    Puteti face va rog si un test pe gigabit RDS? Sa vedem ce-i poate pielea si daca e o varianta de luat in calcul pt. Fiberlink 1000.

  6. luk a scris pe:

    Ati reusit sa faceti un test pe gigabit RDS ? Cum merge pe Fiberlink 1000 ?
    Nu sint probleme cu conexiunea PPPoe ?

Lasa-ne un comentariu: