lab501.ro

Xiaomi 14 – Part II – Camera, autonomie

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 21 March, 2024.

Xiaomi 14

 
Nici nu au trecut trei luni din an si deja am avut parte de lansari cat pentru o jumatate de an, producatorii hardware fiind mai harnici ca niciodata in acest frumos inceput de 2024. Desigur, nu doar ei au fost harnici, pentru ca si in domeniul smartphone-urilor sau al notebook-urilor am avut parte de mai multe lansari, unele dintre ele chiar lansari internationale, la care am fost prezenti la fata locului.

O astfel de lansare a fost si cea a seriei Xiaomi 14 si a accesoriilor aferente, lansare care a avut loc in cadrul Mobile World Congress Barcelona, editia 2024. Ei bine, noi am fost prezenti la fata locului si v-am povestit deja despre specificatiile si performantele modelului Xiaomi 14, iar astazi a venit momentul sa publicam cea de-a doua parte a review-ului de lansare, in care vom discuta in principal despre camera.

Asa cum stim, in fiecare an producatorii se intrec in specificatii si tehnologii, fiecare varf de gama aducand un nou chipset, un display mai rafinat, un sistem de operare nou si specificatii din ce in ce mai impresionante la capitolul camera, aspecte despre care am discutat deja in prima parte a acestui review. Totusi, in momentul in care discutam despre camera, in ultimii ani am observat acelasi trend in cazul majoritatii producatorilor.

Astfel, in fiecare an vom avea o schimbare majora de la o generatie la alta (de obicei senzorul principal), in timp ce camera tele sau camera ultra-wide vor fi folosite cel putin pe doua generatii consecutive. Nu conteaza daca discutam despre Samsung, Apple sau Xiaomi, toti producatorii fac asta, un bun exemplu in acest sens fiind camerele de pe seriile Flip si Fold de la Samsung.

In cazul nostru, Xiaomi 14 foloseste cu totul alt senzori decat Xiaomi 13, imprumutand insa o parte din senzorii de pe fratele mai mare de anul trecut, Xiaomi 13 Pro. Astfel, avem de-a face cu un senzor complet nou pentru camera principala (OmniVision OVX9000), in timp ce pentru camera tele si camera ultra-wide intalnim aceiasi senzori ca si in cazul modelului Xiaomi 13 Pro, mai precis o pereche de Samsung ISOCELL JN1, cuplati cu lentilele corespunzatoare scopului (tele sau ultra-wide). Si la capitolul camera frontala intalnim un prieten mai vechi, doar ca de aceasta data avem de-a face cu o alta versiune. Astfel, daca Xiaomi 13 Pro era echipat cu OmniVision OV32C, Xiaomi 14 foloseste versiunea OmniVision OV32B.

Desigur, asta nu este deloc un lucru rau, pentru ca am primit un upgrade complet fata de Xiaomi 13. De asemenea, in timp senzorii respectivi mai primesc imbunatatiri la capitolul firmware, chipset-ul nou aduce un nou procesor de imagine, iar faptul ca ansamblul de camere este similar intre Xiaomi 13 Pro, lansat pentru 6199 RON (12+256GB) in urma cu un an, respectiv Xiaomi 14, lansat pentru 4999 RON (12+512GB) anul acesta ar trebui sa ne bucure, pentru ca Xiaomi 14 este un smartphone puternic, mai accesibil si nu in ultimul rand compact, ceea ce mai rar intalnim pe Android in ultimii ani.

Spun asta deoarece camerele cu adevarat puternice au fost in ultimii ani apanajul varfurilor de gama cu diagonala mare, singurii care fac exceptie de la aceasta regula fiind Apple, cu al lor iPhone 15 Pro. Ei bine, Xiaomi 14 are dimensiuni similare cu iPhone 15 Pro si ofera atat cel mai puternic chipset de la Qualcomm in acest moment, cat si un ansamblu de camere bine pus la punct, drept urmare avem de-a face cu un smartphone foarte, foarte interesant.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: