Asus Fonepad Review – Tableta sau smartphone?
Specificatii
Asus Fonepad | |
---|---|
SoC | Intel Lexington Atom Z2420 |
CPU | Single-core cu hyper-threading - 1.2GHz |
GPU | PowerVR SGX540 |
Display | IPS 800 x 1280 pixeli, 7.0" @216 ppi |
RAM | 1GB, DDR2 @ 800MHz |
Stocare | 8/16 GB / microSD pana la 32GB |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Bluetooth v3.0 cu A2DP, microUSB v2.0 |
Camera | Frontala - 1.2 MP, 1280 x 960 pixeli, video 720p |
Sistem de operare | Android 4.1 Jelly Bean |
Acumulator | 4270 mAh |
Dimensiuni | 196.4 x 120.1 x 10.4 mm |
Greutate | 340g |
In introducere spuneam ca Asus Fonepad utilizeaza o versiune mai economica a platformei Medfield, pe care ati vazut-o deja la treaba in testele noastre. Ce inseamna asta? Ei bine, toate SoC-urile Intel destinate platformelor mobile pe care le veti vedea la treaba pana la sfarsitul acestui an se bazeaza pe acelasi nucleu de procesor, mai precis Saltwell. Acesta este produs in proces de fabricatie de 32nm si echipeaza atat Lexington-ul cat si Medfield-ul si Clover Trail-ul.
Care este diferenta intre SoC-uri ma veti intreba? Foarte simplu, numarul de nuclee Saltwell, frecventa lor si solutia grafica integrata. Pe romaneste, Intel Atom Z2420 (Lexington) integreaza un nucleu Saltwell cu hyper-threading tactat la 1.2GHz si o solutie grafica PowerVR SGX540 tactata la 400MHz. Intel Atom Z2460 (Medfield) integreaza tot un nucleu Saltwell cu hyper-threading si o solutie grafica PowerVR SGX540 tactata la 400MHz, insa procesorul poate fi tactat intre 1.6 si 2GHz. Intel Atom Z2580 (Clover Trail) integreaza doua nuclee Saltwell cu hyper-threading tactate la 2GHz si o solutie grafica dual-core, PowerVR SGX544 MP2, tactata la 533MHz.
Evident discutam despre o serie produse bazate pe aceeasi arhitectura, urmatorul salt arhitectural urmand a avea loc undeva spre sfarsitul anului prin lansarea platformei Bay Trail (quad-core, proces de fabricatie pe 22nm, solutie grafica Intel, etc). Pana atunci insa, tot ce inseamna telefon sau tableta dotata cu SoC Intel se va baza pe acelasi nucleu de procesor. Dupa cum observam insa din ceea ce v-am povestit pana acum, Atom Z2420 este mezinul acestei familii, fiind gandit de cei de la Intel pentru produse accesibile cu un bun raport calitate pret. Avand un pret de 1099 RON in Romania pentru varianta de 16GB, Asus Fonepad va trebui sa ne convinga ca este un astfel de produs.
Exceptand SoC-ul accesibil, premizele sunt bune. Asus Fonepad este dotat cu 1GB RAM (DDR2 800MHz) si vine in doua variante de memorie – 8 sau 16GB. Spre deosebire de fratele mai mare Nexus 7, Asus Fonepad este dotat cu un slot microSD cu ajutorul caruia putem extinde capacitatea de stocare cu pana la 32GB in plus. Asa cum spuneam, mi-a atras atentia display-ul IPS de 7″, acesta fiind similar celui utilizat pe Nexus 7 (1280×800 pixeli, 216 ppi).
In versiunea comercializata pe piata noastra, Asus Fonepad nu dispune de camera foto principala, fiind dotata doar cu o camera frontala de 1.2MP (720p). Prefer, insa, modulul GPS integrat, camerei de 3.15 MP cu care este dotata versiunea asiatica a lui Fonepad, pentru ca GPS-ul chiar aduce un plus de utilitate si navigarea cu ajutorul unui dispozitiv de 7″ este o reala placere.
Si capacitatea acumulatorului este similara daca ne gandim la Nexus 7 (4270 mAh pentru Fonepad, respectiv 4325 mAh pentru Nexus). Diferenta majora intre cele doua (in afara de SoC) este data evident de sistemul de operare. Asus Fonepad este lansat impreuna cu Android 4.1.2 Jelly Bean, in timp ce Nexus 7 a primit deja update-ul la 4.2.2…doar este un device Nexus.
Nu in ultimul rand, Asus Fonepad accepta si micro SIM-uri de voce, putand fi utilizat pe post de telefon. Va dati seama ca asta mi-a facut placere cel mai mult pe parcursul testelor – sa scot “caramida” din buzunar si sa incep sa vorbesc la telefon. Expresia de pe figurile celor din jur este cu adevarat priceless…
Comentarii
păi in toamnă apare Note 3 de 6″….aşa…acum i-l avem pe Lenovo K900 de 5,5″…acuma numa’ sănătate să aibă Monstru să ni le testeze…ooo…de ne-ar auzi ăia de la Orange, Vodafone, ect….să facă un abonament tipic acestor phablete….adică minute incluse şi internet in genu’ abonamentelor Colibri…atunci aceste phableturi ar avea funcţionalitate maximă
sa mai zica cineva acuma Monstrule ca ai mana mare :)))
Exact!!!
Nice review baieti , obiectiv si corect . Dar ma enerveaza , personal vorbind , trendul asta urat cu all big … wtf , telefonul cred ca mai mare decat S2 mi se pare mare de tot , iar NOTE e huge , e ca si cum ti-ai cara paleta de ping pong everywhere . Incerc sa-mi dau seama la ce se gandeste lumea , dar nu prea reusesc sa inteleg . Iar ca tableta e ok 7 poate chiar 8 . 10 E perfect daca ai si rezolutie buna . Intradevar bine punctat , bezel-ul daca ar fi mai mic (subtirel) si eventual si un profil la fel de slim 5.9 – 7 mm ar fi genial . Asteptam table cu Cedar trail sau Baytrail . Oricum fata de cele “romanesti” (ca de fapt sunt chiezesti) astea de la Asus / Samsung sunt la ani lumina , in primul rand la greutate . Am avut ocazia sa ma joc pe un TX1 Quasar si am ramas neplacut impresionat de greutatea imensa pentru un lucru atat de mic (probabil e facuta cu plumb) :D Numai de bine
Foarte bun review-ul, cred ca te-ai autodepasit, monstrule :) Binevenite si observatiile din introducere. Pozitionarea produselor telefon-tableta a devenit in ultima vreme o chestiune mult mai complicata sau delicata decat ar putea parea, iar perspectivele or sa fie tot mai diferite in functie de preferintele personale si obiceiurile celui care utilizeaza produsul.
Pentru mine, Fonepad este o tableta. Una surprinzator de capabila la un pret excelent si, prin urmare, din perspectiva asta, extrem de tentanta.
Dimensiunea ecranului la aceasta clasa de tablete ma punea si pe mine pe ganduri in trecut, insa tabletele mai mari (de 10″) au o problema serioasa care devine evidenta numai in timp. Daca ai nevoie de o tableta pe care o utilizezi des pentru citit, filme, net, orice peste 400 grame devine o povara pe termen lung. O jumatate de ora cu tableta in mana poate fi ok, insa mai incolo incepi sa simti nevoia unui produs mai usor.
Pana relativ de curand, eram convins ca raportul cel mai bun dimensiune/greutate era atins de tabletele de 8″ 4/3, destul de mari ca sa nu-ti oboseasca ochii si aproape suficient de usoare ca sa le tii intr-o singura mana. Totul s-a schimbat cand mi-am cumparat un Nexus 7 (cel de 32G cu 3G). Am aflat astfel ca formatul de 7″ are unele avantaje pe care nu le-am inteles decat dupa ce l-am folosit o perioada mai lunga. In primul rand, fiind ingust, il poti tine fara probleme cu o singura mana, cuprinzandu-l din doua parti. Asta ajuta enorm in momentul in care citesti vreme indelungata, nu-ti mai oboseste mana, iar experienta e mult mai putin artificiala decat cea oferita de bucatile acelea mari si late pe care trebuie sa le tii cu doua maini (ipad included). Mai mult, greutatea de aprox. 340g, face un astfel de device usor de tinut in mana si in asezare landscape, deci filmele sunt si ele usor de vizionat. Dimensiunea mi se pare inca suficient de mare ca sa vezi bine in ambele scenarii, insa aici trebuie sa intelegeti ca eu citeam de pe “device-uri” inca de pe vremea lui Palm IIIx si ma uitam la filme pe ele imediat ce acest lucru a devenit posibil (PDA-uri de 3.5″ cu Win Mobile). :)
Una peste alta, avand in vedere pretul sau si performantele dovedite in review-ul tau, Fonepad mi se pare extrem, extrem de bun si folositor: 7″ IPS, GPS, 3G, microSD la 1100 lei e absolut senzational.
In final am totusi si o intrebare: cum se comporta procesorul Intel in utilizarea de zi cu zi, in sensul compatibilitatii software-ului si stabilitatii acestuia? Inteleg de pe unele forumuri ca ar fi inca probleme cu unele site-uri cand navighezi cu Chrome si ca unele jocuri nu merg pe platforma aceasta.
Dan
mesajul tau: Avand in vedere ca atat acest FonePad cat si NEXUS 7 sunt produse de Asus, chiar sunt curios sa aflu cum va justificati parerea ca acest fonepad va un killer pt. NEXUS 7. Asus nu e o companie care sa isi saboteze propriile produse. As aprecia un raspuns, multumesc.
Eu nu trebuie sa imi justific nici o parere in conditiile in care nu am emis-o. Unde am spus eu ca ar fi Fonepad un Nexus 7 Killer? Astfel de fraze gasesti pe site-urile de cancan, nu la noi…
Monstrule, vreau si eu o parere intre Fonepad si Nexus 7 32gb 3G. Le luam pe ambele la fel ca voi avea nevoie de 3g. Spre care bati tu? As alege nexusul din pricina suportului dpdv rom-uri custom foarte bun de pe xda, altfel portofelul ma duc la fonepad. Banuiesc ca nici fonepad-ul nu stie by default mai multe dispozitive usb in acelasi timp, pt nexus exista kernel dar by bye garantie.
Ambele nu suporta iesire audio pe aceeasi mufa cum o face samsung tab-ul p3100, dar care samsung nu prea s emai ridica la performantele celor 2 din ce vad.
Ca si pret Fonepad. Ca si performante, suport al comunitatii si garantia update-ului imediat la orice versiune de Android, Nexus clar.
Salut!Spune-mi te rog ,pot pune cartela sim de la Digi?Cineva spunea de micro sim,Multumesc!
Fonepad assus sau Samsung Dual SIM i9082 Galaxy Grand Duos ?Ce se merita cumparat?Multumesc!
Un review la Asus Padfone2 veti face? Mi se pare foarte tare ideea de a folosi hardware-ul telefonului pentru a utiliza tableta, sau altfel spus sa iti poti extinde bateria si ecranul telefonului prin introducerea lui in tableta. La pretul de 2650 lei l-as alege in detrimentul unui Galaxy S4 sau Iphone5.
Era o vreme cand acordati (mai) multa atentie tabletelor, din pacate vad ca sectiunea asta ramana in urma. Pacat!
Poate reusiti sa puneti mana pe ASUS Fonepad 7 FE170CG si va dati cu parerea, tare sunt curios, pe hartie pare un best buy.
Multumesc.
Ai dreptate Daniel, in ultima vreme am acordat mai multa atentie smartphone-urilor. Asta nu inseamna insa ca nu am testat tablete care chiar meritau remarcate, cum ar fi Sony Xperia Z2 Tablet…
Pingback: Is it a phone? Is it a tablet? Is the Asus Fonepad Review!!!
Pingback: E-Boda Supreme XL400QC review - next lab501
Pingback: Asus Fonepad Note FHD6 - Review - next lab501
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube