Review – Lenovo Legion Y740 15ICH & Lenovo Legion Y740 17ICH
RTX Max-Q
Ajunsi la testele 3D, avem de-a face cu un notebook echipat cu o placa grafica GTX 1070 Max-Q (Alienware M5), doua notebook-uri echipate cu o placa grafica RTX 2070 Max-Q (GIGABYTE AERO 15 si Lenovo Legion Y740 15ICH)si doua notebook-uri echipate cu o placa grafica RTX 2080 Max-Q (Lenovo Legion Y740 17ICH si Acer Predator Triton 500).
Inainte sa trecem mai departe ar trebui totusi sa abordam subiectul Max-Q. In primul rand, ce inseamna Max-Q? Dupa cum stiti din review-urile dedicate seriei 1xxx, Nvidia au introdus modelele Max-Q ca alternative ale chipset-urilor full power pentru notebook-uri subtiri si usoare. Asta inseamna ca un GPU Max-Q are aceleasi specificatii ca si modelul omonim (vezi GTX 1070 si GTX 1070 Max-Q), diferenta fiind data de frecventa si TDP. Mai pe romaneste, avem acelasi numar de procesoare de shader, aceeasi cantitate de memorie, aceeasi magistrala, etc, doar ca modelul Max-Q va fi tactat mai jos, deci va avea un TDP mai mic, ceea ce inseamna ca va fi potrivit pentru un format thin & light.
In practica, Nvidia nu ofera direct specificatii distincte pentru modelele Max-Q, in loc de asta, producatorii pot configura modelele in functie de frecventa si TDP. Astfel, RTX 2080 pentru notebook-uri poate avea o frecventa de baza cuprinsa intre 735 si 1380 MHz, respectiv o frecventa boost cuprinsa intre 1095 si 1590 MHz. In acest fel, TDP-ul poate varia intre 80W (735/1095 MHz) pentru modelul Max-Q, putand depasi 150W in cazul unui notebook full size echipat cu un RTX 2080 pentru notebooks full-power.
Acelasi lucru este valabil si in cazul modelului RTX 2070, TDP-ul putand avea valori cuprinse intre 80W pentru versiunea Max-Q si pana la 115W pentru versiunea full-power. In cazul modelului RTX 2060, frecventa este fixa (960/1200MHz), putand exista versiuni de 80 sau 90W, in functie curba de tensiune aplicata de producator. A doua diferenta in cazul modelelor Max-Q este profilul driverului, optimizat pentru obtinerea unui echilibru intre performanta, temperaturi si nivelul de zgomot.
Desigur, nu in ultimul rand, a treia diferenta este device ID-ul trecut de producator in BIOS, device ID cu ajutorul caruia Windows-ul, jocurile sau utilitare de genul GPU-Z identifica placa grafica. Ei bine, cred ca este clar in acest moment faptul ca vor exista diferente de performanta intre diverse modele de notebook-uri, diferente de performanta care tin de modul in care producatorul a configurat chipset-ul grafic, performanta sistemului de racire, s.a.m.d. Si in conditiile in care, in cazul lui RTX 2080, de exemplu, TDP-ul poate varia intre 80 si peste 150W, diferentele pot fi substantiale uneori.
Comentarii
Am reusit sa imi dau rinichiu pe un Y740 15″ I5 8300h 16 Gb RAM Rtx 2060 512 Gb SSD Nvme
Nu se mentioneaza niciodata in review-uri
– IPS-urile au toate Backlight Bleeding, depinde in ce masura de mult, de evitat din punctul meu de vedere acest fel de display + ca la cam toate IPSurile de gaming au “luminozitatea scazuta” sa nu se creada ca nu lumineaza toata casa pe fundal alb (eu zic ca e destula luminozitate), doar ca in jocuri partile inchise nu prea se vad, de unde si luminozitate scazuta, mai cred ca IPS-urile au un fel de iluminare de distruge ochii, cu timpul nu vezi corect doar daca este lumina puternica, iti omoara ochii pe partea de captare lumina, e ultimul IPS pe care o sa il mai iau
– ca la generatia anterioara chipsetul placii de baza era in aer, cum rezolva ei, pun totul la comun, procesor, placa grafica, chipset pe aceeasi talpa de racire. Cat ar costa racirea cu pipe sa fie individuale CPU si alte pipe GPU, pe cipset un radiator discret, asa cum fac toti, se face un amaestec de: care incinge mai tare le incinge si pe celelalte inutil
– CPU-urile Intel se incing in draci, nu scapi de throttling, nu imediat, dar dupa ce incingi bine leptopul …. miroase ca la cuptorul incins, short life
Strict la acest model, tastatura e misto, imi place cum se apasa, vede, efecte light, dar nu e pt un laptop de gaming, nu are nici o legatura cu domeniul, plus ca desteptii de la Lenovo stau prost la ergonomie, te arunca cu totul in partea dreapta, au reusit sa puna niste butoane in plus, dar total aiurea pozitionate pe ansamblu
Scriu asa de tarziu caacum am achizitionat plita.
anonim, backlight bleeding e una, lipsa de contrast (ce acuzi tu) e alta. E posibil ca nivelul de luminozitate sa fie prea scazut, dar pentru o experienta optima ar fi indicat sa calibrezi monitorul si sa setezi si jocul corespunzator. Cat despre IPS… nu prea exista panou cu reproducere a culorilor mai buna in momentul de fata.
Legat de chipset, te deranjeaza personal cu ceva? Se inchide laptop-ul din cauza asta? Nu cred. Da, ar fi putut pune ceva pe el, dar daca merge nu vad problema.
Legat de procesor, din pacate ai dreptate, ultimele generatii se incing prea mult din punctul meu de vedere, nu poti scapa de asta decat prin cresterea vitezei de rotatie a ventilatoarelor, ceea ce va duce la disconfort auditiv.
Ce intelegi tu prin tastatura de gaming? Si ce inseamna te arunca in partea dreapta?
Btw, echilibrata configuratie ai ales, bravo!
Legat de procesor se rezolva prin undervolt 0.150 cu Intel(R) Extreme Tuning Utility cel mai usor, pare ca se incinge de bun simt dupa, am descoperit dupa ce am scris prima data
backlight bleeding, IPSurile au asa ceva, mai mult sau mai putin, la el ma refeream
tastele macro te fac ca pozitia mainiilor sa se mute inpre dreapta, din obisnuinta in loc de WSAD apesi Q Caps A S, are cursa prea mica butonul la apasare, uneori nu sesizezi daca vrei sa apesi alternant si finut pe o tasta anume gen “inainte”
Ziceai ca nu au un profil mai agresiv la ventilatoare, exista combinatia FN+Q care seteaza venturile la maxim, ajuta dar nu stiu cat o sa si tina fara sa fac curat, ca au acumulat mult praf
Pingback: Review - Lenovo Legion Y540 15IRH & Lenovo Legion Y540 17IRH - next lab501
Pingback: Review – Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H vs Lenovo Legion 5 16ACH6A – next lab501
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube