lab501.ro

Review – Lenovo Legion Y740 15ICH & Lenovo Legion Y740 17ICH

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 14 February, 2019.

Teste CPU

 
Am spus-o de o mie de ori si o voi repeta cu fiecare ocazie – cand vine vorba despre teste de performanta, sistemul de referinta are o importanta cruciala in realizarea unor comparatii obiective. De aceea nu putem compara rezultate obtinute pe platforme diferite in cazul placilor video sau al procesoarelor, chiar daca discutam despre aceeasi cantitate de memorie RAM sau acelasi SSD utilizat pentru stocare. Orice variabila va avea ca efect o deviere de la rezultatele obtinute in cadrul aceluiasi sistem de referinta, motiv pentru care, de cele mai multe ori, rezultatele obtinute pe platforme diferite nu sunt comparabile.

In cazul notebook-urilor, avem de-a face din start cu sisteme de referinta diferite, de la cantitatea sau frecventa memoriei RAM si pana la sistemul de racire utilizat, dimensiunea laptop-ului s.a.m.d. Ca sa nu mai discutam despre faptul ca exista scenarii de utilizare diferite, toate notebook-urile fiind limitate din punct de vedere al profilului de performanta sau al capacitatii acumulatorului. Tocmai de aceea testele se fac cu notebook-ul conectat la priza, mai ales in cazul notebook-urilor de gaming, care sunt sever limitate din acest punct de vedere in momentul in care ne bazam pe acumulator.

Pentru a complica lucrurile si mai mult, producatorii au o oarecare libertate in momentul in care configureaza produsul si ma refer aici la frecventele turbo, la tensiunea de alimentare, la profilul ventilatoarelor, drept urmare acelasi procesor sau aceeasi placa video poate obtine performante diferite in functie de implementare, de configuratia memoriei, de performanta sistemului de racire s.a.m.d. Mai mult decat atat, exista diferente si la nivel de driver daca discutam despre notebook-uri testate acum 7-8 luni.

Tocmai de aceea, nu avem prea des posibilitatea sa facem comparatii directe intre notebook-uri. De aceasta data insa, am testat un notebook echipat cu un procesor Intel Core i7 8750H si o placa grafica Nvidia GeForce GTX 1070 Max-Q chiar la sfarsitul lui Decembrie, in timp ce toate notebook-urile echipate cu o solutie grafica RTX au fost testate intr-un interval de ~2 saptamani. Mai mult decat atat, toate aceste notebook-uri sunt echipate cu acelasi procesor, prin urmare de aceasta data am putut realiza o comparatie directa.

De la bun inceput observam ca exista diferente la capitolul performanta, chiar si daca discutam despre acelasi procesor. Astfel, Lenovo Legion Y740 15ICH, Lenovo Legion Y740 17ICH si Alienware M5 obtin rezultate similare in Cinebench si Blender, in timp ce Acer Predator Triton 500 si GIGABYTE AERO 15-X9 obtin rezultate ceva mai mici. In primul rand este vorba despre faptul ca modelele Acer si GIGABYTE sunt foarte subtiri, drept urmare procesorul poate intra mai repede in throttle, cum este cazul modelului Triton 500, iar in al doilea rand exemplarul de GIGABYTE AERO 15-X9 testat de noi (sample de test) este echipat cu o configuratie single channel DDR4 (un singur stick de 16GB RAM), drept urmare obtine performante ceva mai scazute in testele de procesor.

Acest lucru este vizibil si in WinRar, care pune accentul pe performanta memoriei RAM, dar si in PCMark, unde modelul GIGABYTE obtine rezultate similare cu Alienware-ul testat in Decembrie, care este echipat insa cu o placa video din vechea generatie. Observam ca Tritonul isi revine acolo unde procesorul nu este incarcat la fel de mult ca in Cinebench si Blender, adica in WinRar si PCMark. Oricum, un lucru este clar – Lenovo Legion Y740 15ICH si Lenovo Legion Y740 17ICH sunt notebook-uri de gaming, cu dimensiuni generoase (chiar daca 15ICH este destul de subtire), prin urmare sistemul de racire isi face treaba iar performantele se incadreaza in partea superioara a clasamentului.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: