lab501.ro

Acer Predator 21 X Review – The destroyer of worlds

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 31 January, 2017.

SLI

 
Sli2
 
Si am ajuns si la acel capitol unde ne distantam deja de lumea muritorilor de rand, indiferent daca discutam despre notebook-uri sau desktop-uri. Paradoxal, acesta este capitolul unde se poate observa cel mai bine diferenta de performanta, motiv pentru care am inclus in comparatie doar solutii desktop, dar si capitolul care poate isca cele mai mari discutii. De ce spun asta? Pentru ca nu are nimic de-a face cu cei de la Acer, ci foarte mult de-a face cu Nvidia si deciziile pe care acestia le-au luat in ultimul an.

Putini isi mai aduc aminte, dar tehnologia Nvidia SLI (Scalable Link Interface – a nu se confunda cu Scan-Line Interleave-ul celor de la 3Dfx) lua nastere in 2004, din dorinta de a oferi mai multa putere de calcul utilizatorilor si evident, de a comercializa mai multe placi video. La sfarsitul lui 2007, inceputul lui 2008, Nvidia extindeau posibilitatea de a utiliza configuratii multi-card de la doua placi video la 3 si ulterior 4 placi video.

Iar noi, in calitate de entuziasti, ne-am numarat printre primii oameni din Romania care au testat asa ceva, construind un monstruos sistem cu 3 placi video Nvidia 8800 GTX. Am continuat sa testam astfel de configuratii de fiecare data cand am avut ocazia, indiferent daca discutam despre 4 x GTX 480, 4 x GTX 580 sau notebook-uri ca Alienware M17X, dotat cu o configuratie SLI (2 x GTX 280M).

Am fost alaturi de aceasta tehnologie de la bun inceput si ceva imi spune ca vom fi aici si in momentul in care, cel putin in forma actuala, tehnologia SLI va inceta sa existe. De ce spun asta? Pai este destul de simplu… Intotdeuna configuratiile multi-card (indiferent daca discutam despre SLI sau Crossfire) au implicat o serie de compromisuri, de la cele logice, legate de pret, temperaturi si consum si pana la inconveniente ca micro-stuttering, lipsa scalarii in anumite titluri, driveri insuficient optimizati s.a.m.d. Toate acestea sunt probleme pe care orice entuziast care a utilizat o astfel de configuratie si le-a asumat.

Pe de alta parte, momentul lansarii lui GTX 1080 a reprezentat un important punct de cotitura in filozofia Nvidia si implicit viitorul acestei tehnologii. Spun asta deoarece acesta a fost momentul in care Nvidia au anuntat incetarea suportului pentru configuratii 3Way si 4Way SLI in jocuri, acestea putand fi utilizate acum doar in benchmark-uri. Mai mult decat atat, in momentul lansarii lui GTX 1060 am aflat ca aceasta nu suporta SLI si nici modelele inferioare (GTX 1050 Ti, etc). Cu alte cuvinte, incepand cu generatia Pascal, Nvidia au redus suportul pentru tehnologia SLI la 2Way SLI, respectiv 3 modele (GTX 1070, GTX 1080 sau Titan XP).

Mai mult decat atat, pentru a utiliza o configuratie SLI bazata pe doua placi grafice din familia Pascal avem nevoie si de un nou bridge SLI HB (high bandwidth). Nu in ultimul rand, in viitor jocurile DX12 ar putea utiliza, cel putin teoretic, mai multe placi video indiferent de producator, la nivel de API, fara nevoia unei tehnologii proprietare cum ar fi SLI sau Crossfire X. Cred ca intelegeti acum de ce sunt sceptic in legatura cu viitorul acestei tehnologii si de ce nu i-am acordat atentie anul trecut. In fond, in conditiile in care probleme au existat chiar si in momentul in care Nvidia acordau toata atentia acestui subiect, cat de bine ne putem astepta sa fie optimizate jocurile pentru 3 configuratii posibile, din care care una foarte putin probabila ( 2 x Titan XP)?
 
Outro

Comentarii

6 comentarii la: Acer Predator 21 X Review – The destroyer of worlds

  1. Cristian a scris pe:

    >21″ inch IPS LCD, 2560×1080, 120Hz, curbat
    >laptop.

    Does not compute.

  2. Marius a scris pe:

    Da…e mare, da…e scump și totuși nimeni nu cred ca este supărat de existența lui, ba…din contră :)!
    Un review excelent, băieți !

  3. Sidd a scris pe:

    “Masturbare tehnologica”

  4. Klau a scris pe:

    Mi-a placut introducerea.

    Ca rezident in Taiwan, pot sa zic ca Asus este (mult) mai popular decat Acer aici. Nu stiu care este motivul dar nu prea am vazut Acer si cand am vazut, este la preturi mult mai mici decat in Europa.

    Adevarul este ca laptopurile de gaming sunt mainstream aici. ASUS ROG se gaseste aproape in fiecare magazin de hardware, la noi, ar fi un produs de nisa. Poate noi, in Europa, nu ii vedem rostul (mai ales pentru ca punem accent pe desktopuri) dar in Asia, mai ales in Asia de SE, pot sa zic ca laptopurile de gaming sunt EXTREM de populare si foarte putini folosesc desktop.

    Deasemenea, asa zisul “disposable income” este mult mai mare incat o jucarie de genul acesta nu este tocmai de lux. Cel putin in Taiwan, produsele high-end sunt mult mai bine vandute decat produsele low end, cu accent pe Apple, Sony si Asus.

    Produsul acesta are sens pe piata asiatica. Nu stiu daca are sens oriunde altundeva. Piata aici se comporta destul de diferit si orice este nou, interesant si mai ales, unic, se vinde. Nu prea se pune acces pe raportul calitate pret cat se pune acces pe “novelty”. Prin urmare, cand cineva lanseaza o bestie ca aceasta, prin simplul fapt ca nu mai exista nimic similar, se vinde. In Romania, primul gand ar fi ca este overkill, ca raportul calitate / pret este prost, ca investitia necesara ar putea sa construiasca un desktop gaming PC mult mai bun.

    Poate, dar asta este in Romania. In Asia, inovatia vine pe primul loc, brand-ul pe al doilea iar considerentele legate de pret, dupa. Prin urmare …

    NU este un produs de lux, este un produs de nisa.
    NU este exclusivist, este exclusivist in Romania sau in Europa de SE.
    Este pozitionat destul de inteligent prin simplul fapt ca piata reactioneaza diferit.

    Nu am scris asta ca sa judec articolul (este foarte bun) insa pentru ca produsul a fost judecat prin niste filtre nu tocmai precise pentru Asia si pentru mentalitatea din Asia.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Asus este unul dintre cele mai populare brand-uri taiwaneze, alaturi de HTC, adevarate “hero products” pentru ei. Sunt de acord cu ceea ce ai spus, mai putin partea de semantica. Este un produs de lux datorita pretului pe care il are raportat la toate celelalte produse de acest gen. Si este un produs exclusivist deoarece s-au produs cu siguranta foarte putine bucati.

    Ca in Asia exista o sansa sa fie si cumparat asta este corect, doar ca eu scriu pentru romani. Oricum, piata asiatica este complet diferita, asta asa este

  6. kwisatz haderach a scris pe:

    Si eu care credeam ca mai sus de Eurocom nu se pot concepe laptop-uri… M-am inselat. 21x e “one of a kind”. Singurul aspect care m-ar face sa-l cumpar e acel numpad cu doua feţe.

Lasa-ne un comentariu: