lab501.ro

Review – MSI Cubi NUC 1M

Scris de: , in categoria: Gadget, in 22 August, 2024.

MSI Cubi NUC 1M

 

Stau uneori si ma gandesc cum primul calculator pe care am pus mana era practic o tastatura cu un casetofon atasat, inlocuit rapid de clasicul PC alb-galbui, cu monitorul CRT de 15″, tastatura solida si mouse-ul cu bila. Si imi amintesc si de telefonul fix cu disc rotativ, pe care l-am folosit atatia ani de zile, de casetofon, de magnetofon, de aparatul foto cu film, pe care si acum il mai scot uneori nostalgic la o plimbare, de walkman si cate si mai cate dispozitive in general costisitoare, pe vremea aceea, care ne-au marcat tineretea. Si apoi scot din buzunar smartphone-ul, care face mai multe decat toate dispozitivele enumerate mai sus la un loc si ma gandesc, din nou, cum evolueaza tehnologia.

Desigur, daca ai urmarit indeaproape subiectul iti dai seama ca nimic nu se schimba peste noapte si revolutia tehnologica nu s-a intamplat dintr-o data, zeci de categorii de produse intermediare traindu-si intreaga durata de viata pe parcurs. Pentru ca dupa walkman am avut discman, dupa telefonul cu cadran rotativ am avut telefoane cu butoane, dupa aparatul cu film am avut intregi generatii de aparate digitale, camere video in diverse formate, de la VHS la BETA, la HI8 si mini DV, iar apoi si-au facut aparitia playerele MP3, telefonul mobil cu antena, PDA-urile, GPS-urile pentru masina si toate formele imaginabile si inimaginabile de PC sau notebook.

Pentru ca, nu-i asa, cu totii stim ce face un PC sau un notebook, dar mai stim si ca forma, dimensiunea si pretul acestora pot varia extrem de mult in functie de ce anume vrem sa facem cu respectivul PC sau notebook. Iar undeva pe parcursul industriei IT, tehnologia a devenit suficient de avansata incat sa putem discuta despre mini si micro PC-uri, construite la inceput in jurul unor solutii tehnice exotice, care nu impresionau la capitolul performanta. Astfel, primele mini-PC-uri de acest gen si-au facut aparitia la jumatatea primei decade a anilor 2000, integrand procesoare VIA C7, PowerPC G4 (Mac Mini) si 2-3 ani mai tarziu, Intel Atom.

Initial categoria de produse se numea nettop, impartind platforma cu netbook-urile care aveau sa se bucure de succes in perioada imediat urmatoare, printre primele implementari numarandu-se ASUS EeeBox sau CompuLab fit-PC. La randul lor, cei de la Apple lansasera deja primul model de Mac Mini, insa pretul tipic unui produs Apple nu se regasea in performantele oferite, indepartand astfel o mare masa de consumatori. Cativa ani mai tarziu, in 2009, testam primul mini PC bazat pe o un procesor Intel Atom si un chipset Nvidia, mai precis platforma Nvidia ION, iar in acelasi an AMD se alaturau si ei competitiei, prin solutia integrata in Dell Zino HD.

Aveau sa mai treaca 3 ani pana cand Intel anuntau platforma Intel NUC si inca un an pana cand aceasta era lansata pe piata si noi testam versiunea retail. Iar de atunci si pana acum, am mai testat implementari Intel, GIGABYTE, Shuttle sau ECS, ca sa amintesc doar cateva exemple, iar anul trecut cei de la Intel anuntau incetarea productiei pentru seria de produse Next Unit of Computing (NUC), incurajand insa integratorii sa produca in continuare astfel de dispozitive.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: