lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Phu Quoc 2022 – Samsung Galaxy Z Flip4 & Fold4

Scris de: , in categoria: Editorial, Featured, Smartphone, in 15 February, 2023.

Khai Hoan Fish Sauce

 
Al doilea obiectiv vizitat este emblematic pentru Phu Quoc, aici fiind produs unul dintre cele mai cunoscute si apreciate sosuri de peste din lume. Vedeti voi, alaturi de sosul de soia, vinul de orez si monoglutamatul de sodiu, sosul de peste este una dintre cele mai raspandite condimente folosite in Asia de Sud-Est. Iar sosul de peste produs in Phu Quoc este unul dintre cele mai gustoase, cautate si indragite sosuri de peste din lume, fiind produs dupa aceeasi reteta traditionala de sute de ani.

Primele atestari documentare legate de sosul de peste isi au originea in China, in urma cu mai bine de 2300 de ani, insa acesta era produs chiar si in Grecia antica si in Imperiul Roman, sub diverse forme si denumiri. Sosul de peste din Phu Quoc este produs exclusiv din bancuri de pesti ansoa capturati in largul insulei, singurul ingredient adaugat fiind sarea. Astfel, tone de pestisori sunt amestecate cu sare (~10-20%) si sunt lasate la fermentat timp de doi ani in butoaie enorme, construite din lemn.

In urma procesului de osmoza, deasupra acestui amestec se ridica un lichid bogat in proteine (pana la 43%), care este extras dupa doi ani de fermentare. Noi am vizitat Nước mắm Truyền thống Khải Hoàn, adica Fabrica de sos de peste traditional Khai Hoan, care produce de aproape 200 de ani doar doua tipuri de sos, cu 40% sau 43% continut de proteine. Acestea sunt de altfel cele mai pretuite varietati, avand un gust cu totul diferit fata de variantele mai accesibile din supermarket, motiv pentru care costa si de pana la 10 ori mai mult decat acestea.

Procesul de productie este destul de simplu, implicand un doc unde sunt descarcati si spalati pestii, doua hale unde sunt stocate butoaiele in care are loc fermentatia, respectiv un magazin pentru desfacere si degustare. Cel mai impresionant aspect al locatiei, asa cum va puteti inchipui, este mirosul, care este absolut unic, mai ales in zona de fermentatie, dar si posibilitatea de a degusta la fata locului ambele sortimente.

 
His
 

 
Hers
 

Comentarii

Un comentariu la: Anatomia tehnica a unei excursii – Phu Quoc 2022 – Samsung Galaxy Z Flip4 & Fold4

  1. Tarcau Dragos a scris pe:

    Aoleu, nu ma omorî! Cand voi iesi la pensie vrau sa petrec cateva luni in Asia, in special Asia de sud-est, asa ca mersi de pont si voi urmari in continuare aceste aventuri care ma intereseaza enorm.

Lasa-ne un comentariu: