lab501.ro

realme 11 Pro+ 5G – Part II – Camera, autonomie

Scris de: , in categoria: Smartphone, in 7 July, 2023.

realme 11 Pro+ 5G

 
Va povesteam in urma cu aproximativ doua saptamani despre o lansare interesanta, mai precis despre realme 11 Pro+ 5G, un smartphone mid-range elegant, care se remarca prin camera principala din cale afara de potenta. Si pentru ca fix camera este punctul forte al telefonului, ne-am permis sa ne ocupam pe indelete de acest aspect, impartind articolul in doua parti.

Astfel, in prima parte ati putut citi despre specificatii, design, performanta si display, in timp ce articolul de fata este dedicat in principal performantei camerei si autonomiei. In acest fel putem sa abordam subiectul in tihna si putem aprecia cum trebuie evolutia industriei in ultimii ani.

De ce spun asta? Pentru ca orice domeniu are parcursul sau, influentat de progresul tehnologic, ideile departamentelor de marketing, dar si de obiceiurile consumatorului. Astfel, smartphone-urile au trecut prin mai multe etape in ultimii ani, iar daca ne referim la smartphone-uri mainstream, penultima etapa a fost cea a “flagship killer”-elor, mai precis smartphone-uri cu chipset high-end comercializate pentru un pret mainstream.

Desigur, in momentul in care pretul este limitat va trebui sa faci compromisuri, iar in cazul telefoanelor din aceasta gama de pret, echipate cu un chipset de top, compromisurile se faceau in general la capitolul camera. Mai mult ca sigur era vorba despre o idee a departamentelor de marketing, de a folosi surplusul producatorilor de chipset-uri pentru a eticheta produsul drept flagship killer, o denumire care trebuie sa recunoastem ca are un impact aparte.

Problema in cazul acestor produse era data de faptul ca marea majoritate a utilizatorilor nu folosesc nici pe departe intreaga capacitate a chipset-ului, un chipset de varf montat pe un smartphone mainstream adresand practic o nisa, a celor pasionati de gaming cu pretentii pe smartphone.

La polul opus, pe masura ce smartphone-urile si-au gasit locul in arsenalul oricarui utilizator, de la nepot la bunic, acestea au inceput sa fie folosite pe post de camere principale indiferent de activitate, de la vacante si pana la pozele zilnice de “la cafeluta”, motiv pentru care performanta camerei a inceput sa fie din ce in ce mai importanta, chiar si in cazul telefoanelor ceva mai accesibile.

Unii dintre pionierii acestui segment au fost cei de la BKK, acestia utilizand camera principala de pe modelele OnePlus sau OPPO si pe modelele mainstream (Nord sau Reno) de cativa ani incoace. Desigur, acestea nu au fost insa niciodata atat de accesibile pe cat si-ar dori utilizatorii, motiv pentru care era nevoie de noi modele care sa exceleze la acest capitol. Iar acest lucru a inceput sa fie posibil in momentul in care unul dintre cei mai mari producatori de senzori, mai precis Samsung, a lansat un model de 200MP dedicat pietei OEM.

O implementare a acestui senzor am vazut-o in Mai, la cei de la Redmi, care au folosit modelul Samsung HPX, iar apoi a venit randul celor de la realme sa ne socheze in mod placut prin implementarea monstruosului Samsung ISOCELL HP3 in modelul realme 11 Pro+ 5G.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: