lab501.ro

Google Pixel 8 Pro vs Apple iPhone 15 Pro – Partea I – Specificatii, prezentare

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 20 November, 2023.

Google Pixel 8 Pro vs Apple iPhone 15 Pro

 
Scriam recent un articol despre o carcasa interesanta, pe care il veti putea de altfel citi in curand, in care ma gandeam cat de norocosi suntem pentru ca am avut ocazia de a fi contemporani cu dezvoltarea accelerata a domeniului in care activam. Pornind de la clasicele cutii gri, cu 486DX2 sau Pentium I inauntru, respectiv de la jocurile cult ale perioadei, cum ar fi Doom, Duke Nukem 3D sau Mortal Kombat, trecand prin lansarea acceleratoarelor grafice si competitia acerba dintre Intel si AMD din acele timpuri, respectiv lansarea platformei Steam, aparitia unor titluri ca Starcraft 2 sau Counter Strike si ajungand pana in zilele noastre, in care avem acces la o putere de calcul pe care nici nu ne-o puteam imagina in urma cu 20 de ani.

Sa cresti odata cu domeniul, sa vezi cum se dezvolta toate categoriile de produse, sa ai acces la componente din ce in ce mai puternice si mai diverse, asta inseamna sa fii norocos, daca esti pasionat de tehnologie. Ei bine, acest lucru este valabil si in cazul smartphone-urilor, pentru ca imi aduc aminte de o vreme in care nu existau telefoane mobile. Apoi au aparut primele incercari, cu retele NMT si preturi prohibitive, urmate de asaltul Conex si Dialog, primele telefoane tip “banana” de la Nokia, Bosch sau Motorola, urmate de democratizarea domeniului prin aparitia unui numar din ce in ce mai ridicat de modele, dar si de noi optiuni de abonament.

Ei bine, dragii monstrului, au trecut 17 ani de la aparitia ofertei “un cent pe minut”, 16 ani de la aparitia primului iPhone, respectiv 15 ani de la aparitia primului smartphone Android, mai precis HTC Dream. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, prietenii nostri de la evoMAG, un magazin care pare ca a existat dintotdeuna, porneau afacerea in urma cu 18 ani de zile! A trecut ceva timp de atunci, nu-i asa? Timp in care am fost implicati in acest domeniu in calitate de utilizatori, apoi entuziasti, pentru ca in final, in urma cu 12 ani de zile sa incepem sa scriem primele articole pe NEXT, lansat oficial un an mai tarziu, in 2012.

De atunci si pana acum am urmarit cu atentie dezvoltarea domeniului, ne-am minunat impreuna de viteza cu care a progresat tehnologia, am testat sute de telefoane, ne-am contrazis de zeci de ori, am vazut cum se nasc si mor sisteme de operare (Nokia si Windows Mobile… la voi ma gandesc acum), am vazut cum se nasc si dispar brand-uri si am vazut cum smartphone-urile, care costau candva chiar si 200 USD, au ajuns sa treaca uneori si de 1000 de Euro. Si daca ar fi sa ma gandesc la o trasatura definitorie a ultimilor 15 ani, aceasta ar fi competitia constanta intre Google si al lor sistem de operare Android, respectiv Apple, cu binecunoscutul iOS.

Totusi, intre cei doi producatori exista o diferenta majora, Apple fiind un ecosistem inchis, in care hardware-ul si software-ul sunt gandite in-house, in timp ce Android este un sistem deschis, care functioneaza pe o multitudine de dispozitive. Asta nu inseamna insa ca Google nu au comercializat si dispozitive proprii, primii pasi in acest sens fiind facuti prin seria Nexus (2010-2016), gigantul american colaborand in regim ODM cu producatori cunoscuti, cum ar fi HTC, Samsung, Motorola, LG sau Huawei.

Ei bine, urmatorul pas a fost facut in 2016, cand Google lansau primul telefon din seria Pixel, dezvoltat in-house, 5 ani mai tarziu fiind lansat primul telefon Pixel care utiliza un chipset dezvoltat de Google (Google Pixel 6 – Google Tensor). Au urmat seria Google Pixel 7 cu al sau Tensor G2, iar anul acesta, in urma cu doar cateva saptamani, Google au lansat seria Pixel 8, alcatuita din doua telefoane, Pixel 8 si Pixel 8 Pro, bazate pe chipset-ul Google Tensor G3.

Si daca in ultimii 11 ani v-am mai povestit despre Nexus (Galaxy Nexus, Nexus 4 si Nexus 5 imi vin acum in minte), iar la capitolul iPhone chiar am avut cateva realizari notabile de-a lungul timpului, cum ar fi singura publicatie din Romania prezenta la o lansare de iPhone, in 2012 sau primele review-uri publicate in Romania (iPhone 5, iPhone 5S si 5C, iPhone 6 Plus), realitatea este ca nu am mai publicat un review dedicat iPhone-urilor de pe vremea lui iPhone 7, iar telefoane din seria Google Pixel nu am testat niciodata.

Drept urmare, cu ajutorul prietenilor de la evoMAG, astazi vom demara o serie de articole impartita in doua parti, in care vom compara Google Pixel 8 Pro, lansat pe 4 Octombrie, cu Apple iPhone 15 Pro, lansat pe 12 Septembrie. Intreg procesul va fi usor diferit fata de ceea ce am facut noi pana acum, in special al doilea articol si perioada de testare dintre cele doua articole, dar despre asta vom vorbi putin mai incolo. Pana atunci, trebuie sa va spun ca in aceasta prima parte, ceva mai conventionala, vom aborda toate aspectele pe care le abordam de obicei, cu exceptia performantei camerei, respectiv a autonomiei, pe care le vom testa timp de o luna.

 

Comentarii

2 comentarii la: Google Pixel 8 Pro vs Apple iPhone 15 Pro – Partea I – Specificatii, prezentare

  1. Aldea Udrescu Edwin Petrut a scris pe:

    Buna ziua!
    Daca testati camerele telefoanelor, includeti in testare si S23 Ultra.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    L-am comparat, cu generatia lui

    https://next.lab501.ro/smartphone/smartphone-photo-battle-2023-samsung-galaxy-s23-ultra-vs-xiaomi-13-pro-vs-huawei-mate-50-pro-vs-apple-iphone-14-pro-max

Lasa-ne un comentariu: