lab501.ro

Google Nexus 4 Review

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 24 December, 2012.

Concluzii

 

Oh boy, cine m-a pus sa ma apuc de un review atat de complex taman in ziua de ajun! Ce simplu era sa testez orice altceva… Google Nexus 4 este un telefon superb din multe puncte de vedere, dar are si o mare problema, din ceea ce am vazut in testele noastre si anume comportamentul in testele sintetice. Evident, ca de fiecare data, vom incepe concluzia exact cu partile slabe. Si culmea, in cazul unui monstru Krait quad-core, tocmai performanta in testele sintetice pare sa fie problema.

Dupa ce am vazut CloudMobile si One S la treaba, aveam asteptari foarte mari de la Nexus 4. Nu ma intelegeti gresit, este clar ca discutam despre un telefon foarte performant, poate unul dintre cele mai performante. Tinand cont de pedigree-ul Krait insa, ma asteptam sa discutam despre cel mai performant. Ori rezultatele din benchmark-urile sintetice nu confirma asta decat pe partea de GPU, unde este clar cat de puternic este Adreno 320. Pe partea de procesor insa, lucrurile nu mai stau chiar la fel, Nexus 4 fiind intrecut in mai multe benchmark-uri de Note 2 si One X+. Ok, admitem prin absurd fie ca sistemul de operare si benchmark-urile nu sunt optimizate perfect pentru acest chipset (ciudat, tinand cont ca discutam despre un telefon Google Nexus). In sprijinul acestei afirmatii sta si faptul ca de multe ori diferentele intre Nexus 4, CloudMobile si One S sunt ca si inexistente.

Am inteles, cele doua nuclee in plus nu lucreaza asa cum trebuie. Problema apare insa in BenchmarkPi si in testele de temperatura. Eu inteleg ca doua nuclee in plus sa nu lucreze la adevarata lor capacitate daca sistemul de operare nu aloca sarcinile cum trebuie. Nu inteleg insa ca rezultatul in BenchmarkPi sa fie mai slab considerabil fata de ceea ce am vazut la CloudMobile si la One S. Stiu, o sa ziceti ca Nexus 4 foloseste memorie DDR2 in timp ce One X+ foloseste memorie DDR3. De acord, dar am o vaga senzatie ca si One S si CloudMobile tot DDR2 folosesc. Coroborati aceste date cu faptul ca telefonul chiar nu se incalzeste in timpul functionarii deci nu este vorba de throttle, cum s-ar putea concluziona in mod eronat, si avem de-a face cu un adevarat mister. Sunt convins ca exista probleme si pe partea sistemului de operare si pe alocarea sarcinilor pe nuclee (inclusiv in cazul benchmark-urilor). Ceva imi spune insa ca avem de-a face si cu un mecanism de modificare al frecventei, iar cele 4 nuclee Krait nu sunt tactate in marea majoritate a timpului la 1,5GHz.

Pe de alta parte, daca lasam testele sintetice la o parte, Nexus 4 se misca absolut superb in utilizarea zilnica, fluiditatea fiind cuvantul cheie aici. Daca nu va intereseaza cate puncte scoateti in Quadrant, nu cred ca veti avea nici o problema cu Nexus 4. Pentru ca singurele observatii pe care le mai am de facut se leaga de autonomia ceva mai redusa (dar normala in aceasta gama de performanta), respectiv de camera foto/video care produce rezultate foarte bune dar o idee sub competitorii principali.

In rest, nu prea am ce sa ii reprosez lui Nexus 4. Display-ul este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut eu vreodata, constructia si design-ul pe mine personal ma atrag si ii confera telefonului o personalitate aparte, comportamentul in timpul convorbirilor este la inaltime, iar despre partea de update-uri la cele mai noi versiuni de Android nici nu cred ca mai este necesar sa amintesc.

Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam ca discutam despre unul dintre telefoanele cu cel mai bun raport calitate/pret in momentul de fata (alaturi de Cloud Mobile). Stiu, noi ca romani vom fi intotdeuna marcati de preturile semnificativ mai mari practicate la noi. Ba in acest caz suntem marcati si de lipsa telefonului din ofertele magazinelor/operatorilor locali. Nu in ultimul rand, Google se confrunta cu o mare problema de disponibilitate in acest moment si nu pot decat sa astept cu cel mai mare interes rezolvarea acestei probleme, aducerea telefonului in Romania, respectiv elucidarea comportamentului in benchmark-urile sintetice.

Pana atunci insa, chiar daca este inconjurat de o serie de probleme mai mult sau mai putin placute, Google Nexus 4 ramane unul dintre cele mai interesante telefoane lansate in 2012, cu un raport calitate/pret iesit din comun si un display absolut superb. Si nu in ultimul rand, discutam despre un Nexus.

Sper ca v-a placut ce v-a lasat mosul sub brad pe NEXT si daca sunteti cuminti ar trebui sa va uitati maine si pe LAB, pentru ca si acolo va pregatim un articol surpriza. Pana atunci insa, va urez multa fericire de Craciun, o seara cat mai placuta alaturi de cei dragi si nu uitati ca seara nu s-a terminat. In curand mosul va scoate din tolba artileria grea si un concurs foarte interesant pentru overclockeri va lua startul pe forum. Craciun fericit si multe bucurii va dorim!!!
Outro

Comentarii

18 comentarii la: Google Nexus 4 Review

  1. Manuel Armencea a scris pe:

    Asta-l voi citi din doasca-n doasca….

  2. Pe ce frecvente functioneaza antena 4G dezactivata din telefonul asta si pe ce frecvente activeaza 4G-ul Vodafone?

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Buna intrebare, o sa investighez problema.

  4. Dana a scris pe:

    O camera de 8 MP minunat, 4.2.1 – Jelly Bean, HD IPS, deja suna bine, am un dual sim cu aceste optiuni si sunt pe aproape de aceste laude, sunt multumita.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Dual SIM cu 4.2.1???

  6. Valeriu a scris pe:

    Nu dai un click in plus ca sa ajungi la meniul cu optiuni de pe bara de notificari – poti trage de ea cu doua degete simultan si se deschide automat

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Dai un lick in plus pentru a activa WiFi de exemplu, asta vroiam sa spun.

  8. Face destul de ok pozele :), dar parca unele sunt putin desaturate…

  9. Marius a scris pe:

    La LG Optimus L9 nu faceti review?

  10. Monstru Post author a scris pe:

    L-am cerut la teste, nu a venit, deci nu.

  11. tudor a scris pe:

    Are meniu in limba romana ?

  12. Valeriu a scris pe:

    Da – are meniu in romana

  13. Un review la LG OPTIMUS G? Nexus 10?

  14. Bogdan a scris pe:

    Bateria e detasabila?daca nu e si in cazul in care cedeaza?cum schimb bateria?

  15. Monstru Post author a scris pe:

    Bateria se poate schimba in service.

    Mihnea – ai vazut tu Optimus G pe la noi? Ca si eu as vrea sa il vad…

  16. Tudor a scris pe:

    Cum pot sa stochez muzica pe el prin cablul USB de pe un PC care are Windows XP ,am tot incercat si nu imi pot da seama . Ma ajutati va rog ?

  17. Vio a scris pe:

    Am avut s3. Apoi n4 pret de 3 luni. M-am intors la s3. De ce: pentru camera foto/video, baterie si spatiu de stocare. Si faptul n4 capta filmarile intr-un format video pe care tv-ul nu-l citeste prin mediashare. Altfel, din punct de vedere al designului si al fluiditatii in general, este peste s3.

  18. Norbi a scris pe:

    imi poate spune cineva care telefon sa aleg(care ii mai bun si la pret si la ce stie) LG Optimus L7 sau Samsung Galaxy S Advance

Lasa-ne un comentariu: