lab501.ro

Android 4.1 Jelly Bean pe Galaxy Nexus

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 11 July, 2012.

Privind retrospectiv evolutia celor doua OS-uri care domina peisajul smartphone-urilor, se poate observa o diferenta enorma intre iOS si Android. Daca primele versiuni ale sistemului de operare din Cupertino s-au concentrat pe cladirea unei fundatii extrem de stabila si performanta iar acum de-abia prinde din urma concurenta in ceea ce priveste functionalitatea, Android-ul a urmat o cale complet opusa in care primordiala a fost implementarea a cat mai multe functii inca de la inceput.

In ultima vreme insa am vazut eforturi serioase din partea Google de a schimba ideologia din spatele interfetei grafice si de a imbunatati experienta utilizatorului. Interfata Holo a venit pe toate device-urile Android odata cu versiunea 4.0, aducand un nou font, Roboto, si un nou design general. Pentru a oferi o experienta cat mai placuta este nevoie insa si de schimbari in partea din spate, acolo unde se duce toata munca grea: Honeycomb si ICS au adus accelerarea interfetei pe GPU pentru a rezolva multe dintre problemele pe care utilizatorii le raportau cu framerate-ul UI-ului, insa vocile critice nu au tacut. Si pentru ca Android-ul inca pozeaza ca un OS open-source, care atrage o multime de dezvoltatori profesionisti sau amatori, intotdeauna vor exista cereri pentru noi API-uri si noi functii pe care Google trebuie sa le satisfaca intr-un fel sau altul.

Astfel se face ca Jelly Bean, ultima versiune a sistemului de operare de la Google nu a fost botezat Android 5.0, asa cum s-ar fi asteptat multi, ci Android 4.1. Aceasta versiune nu aduce schimbari radicale in ceea ce priveste UI-ul in comparatie cu Ice Cream Sandwich, ci se concentreaza in schimb pe rafinarea experientei. Marile schimbari sunt reprezentate de asa-numitul Project Butter si Google Now, o initiativa curajoasa din partea Google care ar trebui sa indeplineasca rolul unui asistent personal.

Conform numaratorii avem de-a face cu un update minor, dar si in acest caz se poate dovedi a fel la fel de interesant. Si pentru ca suntem curiosi, am pus mana pe un Galaxy Nexus, i-am facut cunostinta cu un ROM Jelly Bean apropiat de versiunea stock si va putem prezenta astazi principalele trasaturi. Ca bonus avem si o comparatie directa de performanta intre Android 4.0 Ice Cream Sandwich si Android 4.1 Jelly Bean in testele din suita NEXT.
 

Comentarii

Niciun comentariu la: Android 4.1 Jelly Bean pe Galaxy Nexus

Lasa-ne un comentariu: