Review – QNAP TS-364
QNAP TS-364
Exista categorii de produse care inflacareaza imaginatia cititorilor, fiecare lansare fiind un motiv de discutii si fiecare noua generatie de produse atragand mii de pareri. Acesta este cazul smartphone-urilor, pe NEXT, respectiv cazul procesoarelor si placilor grafice pe LAB501. Apoi exista produse despre care scriem des, pentru ca le folosim zilnic, dar care nu atrag neaparat atata atentie, un bun exemplu in acest sens fiind carcasele. Si apoi exista produse pe care le abordam destul de rar, insa acest lucru nu le reduce deloc importanta pe care o au in viata de zi cu zi.
Pentru noi, in aceasta categorie s-ar incadra majoritatea produselor de retelistica, o categorie in care am publicat doar 38 de articole in 11 ani. Comparati cu smartphone-urile, unde am publicat nu mai putin de 259 de articole in aceeasi perioada si veti intelege ce vreau sa spun. Iar daca mai mentionez si faptul ca din toate articolele din categoria retelistica doar 12 au ca subiect unitatile de stocare atasate in retea, ati putea avea impresia ca acestea nu sunt deloc importante si nimeni nu foloseste asa ceva in viata de zi cu zi.
Ei bine, nimic mai fals. Pentru ca dupa routere, pe care le folosim cu totii, chiar si cei care nu au un PC acasa, NAS-urile sunt din punctul meu de vedere cel mai important produs din categoria retelistica, in special in zilele noastre. Este adevarat, discutam despre produse care se adreseaza in general utilizatorilor cu un nivel ceva mai ridicat de cunostiinte in domeniu, pentru ca nu absolut oricine poate instala si configura un NAS. La capitolul utilitate insa, imi vine greu sa ma gandesc la o categorie de utilizatori care nu ar beneficia de pe urma unui astfel de dispozitiv in casa.
Chiar si cei care nu folosesc un PC sau un notebook, dar utilizeaza un smartphone, au nevoie pana la urma de un spatiu unde sa isi tina datele. Pentru ca in zilele noastre nu trebuie sa fi expert IT sau fotograf de profesie pentru a acumula o capacitate impresionanta de date, in special fotografii si documente diverse. Iar daca unii apeleaza la o solutie bazata in cloud, multi dintre noi prefera siguranta unui NAS, care pana la urma nici nu trebuie neaparat sa fie conectat tot timpul la retea. Iar partea de back-up este doar unul dintre avantajele pe care NAS-urile le ofera, functiile de care sunt capabile NAS-urile moderne fiind mult mai numeroase de atat.
In acest context, la mai bine de trei ani de la publicarea ultimului articol dedicat acestui subiect, astazi vom incepe o serie de articole dedicare NAS-urilor. Si daca pana acum am discutat despre modele de la Synology, Asustor, Thecus, Netgear sau Western Digital, de aceasta data vom testa cateva produse de la unul dintre cei mai mari producatori din domeniu, mai precis QNAP.
Comentarii