lab501.ro

Review – QNAP TS-364

Scris de: , in categoria: Retelistica, in 14 November, 2023.

Concluzii

 
QNAP TS-364 este un NAS iesit din comun, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, discutam despre un format atipic, dar fie vorba intre noi acest format conteaza mai putin odata ce am instalat NAS-ul si l-am pozitionat la locul sau. Conteaza insa modul in care au gandit cei de la QNAP racirea, cu fante dispuse pe latura frontala, respectiv in partea din fata a laturii inferioare, aerul rece tras de ventilator trecand practic printre HDD-uri si peste SSD-uri, pentru un nivel maxim de eficienta al fluxului de aer.

De asemenea, configuratia cu 3 bay-uri este usor atipica, insa permite o flexibilitate mult mai mare utilizatorului. Astfel, QNAP TS-364 permite realizarea unei configuratii RAID 5, optima pentru siguranta datelor din punctul meu de vedere, ceea ce nu este cazul daca discutam despre NAS-uri cu 2 bay-uri, diferenta de pret fata de un model cu 2 bay-uri si specificatii similare nefiind exagerata. Practic, QNAP TS-364 ne ofera o parte din avantajele NAS-urilor mai costisitoare cu 4 hard disk-uri, pentru un pret apropiat de cel al modelelor cu 2.

Desigur, nu as putea sa nu amintesc sistemul de operare QTS, care completeaza in mod fericit acest pachet, oferind un nivel impresionant de optiuni, chiar si pentru cei mai avansati utilizatori. Practic, QNAP TS-364 este o platforma solida, transformata intr-un NAS excelent de sistemul de operare care ofera posibilitati avansate de configurare, un nivel ridicat de securitate si o multitudine de aplicatii utile.

Drept urmare, faptul ca avem de-a face cu performante excelente nu ar trebui sa ne mire, QNAP TS-364 fiind un NAS puternic si rapid, care satureaza pur si simplu latimea de banda oferita de conexiunea la retea, chiar si fara SSD caching.

Paradoxal, dar chiar performanta ridicata de care da dovada NAS-ul, coroborata cu nivelul de complexitate oferit de sistemul de operare, ne duc cu gandul si la cele doua puncte nevralgice. Primul este conexiunea de 2.5Gbe, care limiteaza viteza de transfer la 300 MB/s, desi NAS-ul este capabil de mai mult. Iar al doilea este lipsa unui wizard pentru incepatori, care sa le permita sa configureze NAS-ul in functie de scopul pentru care il vor utiliza, fara sa aibe neaparat cunostiinte avansate in acest domeniu.

In rest, cred ca avem de-a face cu unul dintre cele mai bine gandite, performante si configurabile NAS-uri pe care am pus mana vreodata, iar raportul calitate / pret nu este deloc rau, QNAP TS-364 reusind pur si simplu sa ne impresioneze!

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: