lab501.ro

Review – QNAP TS-364

Scris de: , in categoria: Retelistica, in 14 November, 2023.

Platforma de test

 

CPUAMD Ryzen 9 7950X
MotherboardX670E AORUS Xtreme
RAMGSkill TridentZ 5 Neo 32GB DDR5-6000 CL30
CoolingNoctua NH-D15
HDDMSI Spatium M480 2TB
PSUSeasonic PRIME TX-1300
CaseHSPC Top Deck Station
Room temp25 oC
OSWindows 11 Pro
Frecventa memorieDDR5 6000
Latente30-38-38-96
MonitorAcer XB280HK 4K

 

Am folosit pentru teste o platforma alcatuita dintr-un procesor AMD Ryzen 9 7950X, montat pe o placa de baza X670E AORUS Xtreme, impreuna cu un kit de memorii GSkill TridentZ 5 Neo 32GB DDR5-6000 CL30, setat DDR5 6000 30-38-38-96. La capitolul stocare am optat pentru un SSD PCI-E 4.0 MSI Spatium M480 2TB, pe care am instalat Windows 11 Pro, cu toate update-urile la zi. Nu in ultimul rand, am activat tehnologia Resizable BAR pentru toate placi grafice testate pe aceasta platforma.

Procesorul este racit de un cooler Noctua NH-D15, iar platforma este alimentata de o sursa de alimentare Seasonic Prime TX-1300. Sistemul a fost testat in aer liber, cu ajutorul unei mese de teste HSPC Top Deck Station, fiind conectat la un monitor Acer XB280HK 4K. NAS-ul a fost echipat cu doua HDD-uri Seagate IronWolf Pro de 10TB fiecare, respectiv cu doua SSD-uri NVMe de 1TB pentru testele de SSD caching.

Evident, performanta unui dispozitiv atasat retelei nu depinde numai de placa de retea pe care o are platforma de test ci si de performantele router-ului. Prin urmare am folosit router-ul Gigabit Keenetic Titan. Intre router si PC am utilizat un cablu de retea CAT6 iar pentru a lega NAS-ul la router, respectiv la PC direct am utilizat un cablu CAT 8.

Sunt convins ca utilizatorii avansati nu sunt interesati de ecranele de configurare si prefera sa “discute” cu NAS-ul in consola Linux si sa ruleze teste specifice. Cu toate acestea, viteza de transfer este importanta atat pentru utilizatorii avansati cat si pentru incepatori, asa ca am utilizat trei tipuri de teste in trei situatii diferite pentru a ne forma o parere mai clara despre performantele solutiilor de stocare testate de noi.

Am rulat testele cu NAS-ul legat la router, asa cum il vom folosi in fiecare zi. In a doua etapa, am rulat din nou testele cu NAS-ul legat la router, dar de data aceasta in fundal NAS-ul descarca un torrent de mari dimensiuni (pentru a simula incarcarea simultana). Am fi putut rula mai multe task-uri simultan dar am fi testat mai mult calitatea retelei si a router-ului decat performantele NAS-ului.

Cele trei tipuri de teste au constat in rularea benchmark-ului sintetic Crystal Disk Mark, copierea unui fisier de mari dimensiuni (3.72GB) respectiv copierea unui folder cu fotografii (741MB / 193 de fisiere). Trebuie retinut faptul ca rezultatele obtinute de noi reflecta nu doar performanta NAS-ului precum si performanta placii de retea a PC-ului, performanta router-ului si calitatea cablurilor utilizate. In cazul in care utilizati un router mai accesibil, alte cabluri (CAT 5 de exemplu) s.a.m.d. rezultatele pot varia destul de mult fata de cele obtinute in testul de fata.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: