lab501.ro

Review – Riotoro Aviator Classic

Scris de: , in categoria: Periferice, in 29 June, 2020.

Masuratori si teste

 
Metodologia noastra implica masurarea raspunsului in frecventa folosind standul de masurare miniDSP EARS impreuna cu programul Room EQ Wizard pentru generarea semnalului de test, calibrarea nivelului de semnal si realizarea graficelor. Pe langa factorul subiectiv, putem masura si raspunsul castilor, identificand eventualele probleme, precum si diferentele intre canale. miniDSP EARS este calibrat din fabrica, fiecare dispozitiv avand o serie prin intermediul careia se pot descarca fisierele de calibrare (separat de canale) atat pentru casti circum-aurale dar si intra-aurale. Liniaritate perfecta nu vom intalni nici chiar in cazul celor mai apreciate casti, insa testele practice coroborate cu graficul de frecvente ne vor arata mai bine imaginea de ansamblu.

Pentru masurarea raspunsului in frecventa, Riotoro Aviator Classic au fost conectate la placa de sunet Creative Sound Blaster AE-9 dar si testate conectate prin placa de sunet USB livrata in pachet. In mod ideal, raspunsul perfect ar fi fost de 84 – 85 dB la orice frecventa, insa, asa cum am explicat si mai sus, nici chiar cele mai laudate casti nu reusesc asta si oricum nu stiu daca ar fi pe gustul vostru o pereche de casti liniare.

Primele teste efectuate au fost cu placa de sunet USB, liniaritatea este destul de buna pana la 3.5kHz, avand nivelul de raspuns intre 80 si 89 dB. Intre 20 si 250 Hz avem un raspuns cu un nivel mai ridicat fata de cat ar trebui, consecinta acestui lucru fiind un sunet unde frecventele joase predomina. Intre 3.5kHz si 10kHz avem niste “munti” si “vai” semn de o neliniaritate destul de pronuntata, ceea ce ma face sa inteleg urmatoarea afirmatie pe care am facut-o cand testam Cloud Core de la HyperX (aceeasi platforma la baza ca si Riotoro Aviator Classic):

 “Sunet echilibrat pe intreg spectrul de frecvente numai ca am sesizat anumite anomalii pe frecventele medii (efect de compresie pe voce in unele cazuri). Castile HyperX au impresionat intotdeauna prin bass-ul puternic, iar Cloud Core nu face nota discordanta. Soundstage-ul si detaliile sunt la un nivel multumitor, nu lipsesc dar nici nu impresioneaza.”

Afirmatiile sunt valabile si in cazul castilor testate astazi, oricum acestea se aud foarte bine pentru pretul lor si fac de ras multe casti semnificativ mai scumpe. Aviator Classic suna bine pe placa de sunet livrata in pachet, bass-ul placut iar inaltele punctate discret, spre volum maxim da semne de oboseala insa ar trebui sa fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Trecand la placa de sunet externa AE-9, bass-ul capata un caracter percutant iar vigoarea si dinamica sunetului se pastreaza pana spre maximul volumului suportabil (amplificatorul de casti este mult mai capabil, o impedanta de 64 ohmi nu-i poate pune probleme. Problemele de neliniaritate in cazul frecventelor medii-inalte se mentine si aici, insa doar o ureche antrenata si un ascultator pretentios pot observa acest lucru. Riotoro Aviator Classic sunt excelent pentru 300lei!

Singurul lucru de care as putea sa ma plang este usoara diferenta de raspuns intre cele 2 canale, lucru observat atat pe direct, cat si prin placa de sunet USB. Ori Riotoro nu sunt atat de stricti cu matching-ul difuzoarelor din fabrica, ori cupele exercita o presiune diferita pe urechi desi am reasezat de mai multe ori castile pe standul de test (am incercat chiar si sa exercit o presiune usoara pe ambele cupe in timpul testului). Nu le putem avea pe toate, nu?
 

  • USB Test

  • Wired Test (Creative AE-9)

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Riotoro Aviator Classic

Lasa-ne un comentariu: