lab501.ro

Review + Interviu – Wooting two HE – Analog control for a digital world

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 18 July, 2022.

Wootility

 
Ei bine, dragii monstrului, daca ati citit lucrarea de capatai a susnumitului Neo, asezata pe pagina precum epopeea lui Gilgames si deloc mai putin interesanta, sau mai bine zis… mult mai interesanta pentru cei care imblanzim fiarele prin venele carora curg electronii, atunci poate v-a ramas in minte o cugetare profetica, a carei exprimare triviala nu a stirbit deloc din marele adevar continut intr-ansa.

Astfel graia atunci autorul:

Marele dezavantaj este că depinzi întru totul de software-ul producătorului. Dacă este bun, este bun. Dacă este prost, mnezo cu mila.

Si trebuie sa recunosc ca nu graia cu pacat.

Nu, nu, m-ati inteles gresit. Nu am testat pana acum o tastatura cu switch-uri Hall Effect si implementare software defectuoasa – Wooting two HE este prima tastatura cu acest tip de switch-uri pe care am pus mana, iar solutia lor software este pur si simplu un testament adus posibilitatilor pe care switch-urile HE le ofera si nu numai.

Tocmai faptul ca am avut contact pentru prima oara dupa mult timp cu un utilitar dedicat tastaturilor (sau mai bine zis Wootilitar) care nu ma face sa vreau sa arunc PC-ul pe fereastra m-a dus cu gandul la cuvintele inteleptului si m-a facut sa imi dau seama cat de mult conteaza un suport software care se ridica la inaltimea produsului, in special in cazul unei tastaturi HE.

Astfel, in primul rand trebuie sa va spun ca Wooting two HE poate salva toate profilele in memorie, motiv pentru care nu este neaparat necesar sa instalati un utilitar – puteti sa il folositi bine mersi in browser, ceea ce este exact genul ala de chestie de tipul quality of life la care doar un producator cu adevarat pasionat putea sa se gandeasca.

Eu am decis ca sunt generos cu bitii cheltuiti, asa ca am instalat Wootility si am purces curios la explorat. Tastatura a fost recunoscuta imediat, iar dupa update-ul firesc de firmware, ma aflam in sfarsit in fata ecranului principal. Iar aici observam ca avem la dispozitie 4 profile predefinite (Typing, Rapid, Racing si Mixed Movement), fiecare cu setarile lui.

In partea inferioara a ecranului principal, gasim 4 tab-uri, mai precis Colour, Performance, Remap si Advanced Keys. Sa le luam pe rand, as zice eu. Ei bine, in tab-ul Colour putem, asa cum ne-am fi asteptat, sa alegem un mod de iluminare, sa setam intensitatea luminii sau sa definim o schema de culoare personalizata. RGB is life, RGB is love.

In tab-ul Performance insa, incepem sa ne dam seama ca nu avem de-a face cu o tastatura comuna. Pentru ca aici putem seta distanta de actuare intre 0.1mm si 4mm, pentru toate tastele sau per key!!! Tot aici putem activa functia Rapid Trigger, unde putem folosi setarile continuous rapid triger sau sensitivity. Mai departe, modul Tachyon optimizeaza tastatura pentru un input lag cat mai scazut – fiecare pozitie a fiecarui switch este actualizata la 1.4ms. Atentie gameri – asta este o functie care chiar conteaza. Spre deosebire de iluminarea RGB.

Aici apar diferentele intre cele 4 profile predefinite, dupa cum puteti vedea si in screenshot-uri. Iar in profilele Racing si Mixed Movement, vedem cealalta capabilitate unica a acestui tip de switch – posibilitatea de a utiliza tastele pe post de controller-e progresive, pentru jocurile care stiu asa ceva (Xinit, etc), in general jocuri cu masini. Si daca va mai spun ca exista o aplicatie dedicata prin care activam double movement in Fortnite, deja cred ca ne dam seama ca avem de-a face cu un cu totul alt tip de tastatura, nu-i asa?

Dar stati! Bunatatile nu se opresc aici, pentru ca desi Wooting two HE este o tastatura care exceleaza in gaming, producatorul a avut grija sa rasfete si sobolanii de birou, ca mine, care scriu mult mai mult timp decat se joaca. Iar pentru asta dragii mei, va invit sa acordati atentie tab-ului Remap.

Aici observam faptul ca in primul rand putem seta rapid cele mai cunoscute lay-out-uri alternative, cum ar fi Colemak, Dvorak sau Workman. Daca nu stiti ce-s alea, din nou, nu este nici o rusine. Dati o fuga pana in tomul redactat de Neo si veti afla mintenas. Dar stati asa, pentru ca pe langa lay-out-uri, putem schimba functia fiecarei taste in parte, da, inclusiv a tastei Fn.

Vreti butoane multimedia unde va taie capul, sau butoane de mouse pe tastatura? Nici o problema. Bonus – layere tata… layere. Wooting two HE este echipata pentru profilul typing cu doua layere implicite pe care le puteti modifica cum va doriti si pentru ca producatorii au fost generosi, mai puteti adauga un layer. Trei layere pe care le puteti personaliza dupa bunul plac, plus inca 3 profile predefinite, plus inca niste profile care pot fi definite manual. Hai, ca deja suna a pornografie pentru tocilari… si suna al naibii de bine! Plus ca in tab-ul Advanced puteti defini combinatii de taste… deja discutam despre opulenta!

Evident, mai avem cateva setari pitite in tab-ul, ati ghicit, setari, cum ar fi NKRO Disable, Chroma Connect, Gamepad Mode, RGB Sleep Mode, ba chiar si un troubleshoot, daca am fost baietei rai si am tras de cablu in timpul update-ului de firmware. Per total, eu am gasit cam tot ce mi-as dori in Wootility, iar pentru cei care inca nu au inteles ca discutam despre o tastatura HE si probabil se intreaba unde este compatibilitatea QMK si Via – vedeti raspunsurile producatorului la aceste intrebari pe ultima pagina.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: