lab501.ro

Review + Interviu – Wooting two HE – Analog control for a digital world

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 18 July, 2022.

Hall Effect

 
Pentru ca discutam despre o tastatura cu switch-uri Hall Effect. Da, am mai spus asta, dar acum apare evident intrebarea ce sunt alea switch-uri Hall Effect. Ei bine, Neo a oferit aici o explicatie destul de succinta, drept urmare nu voi lua toata teoria de la zero. Cert este ca switch-urile Hall Effect nu inchid un contact electric, cu alte cuvinte stem-ul nu apasa o folie metalica, drept urmare avem de-a face cu cele mai liniare (fine, smooth, cum vreti sa le ziceti) switch-uri de pe piata. Mai smooth de atat pur si simplu nu exista, iar pentru cel care se agita acum cu mana pe sus avand in minte Gateron CJ sau Oil Kings – stai jos, nu ai inteles nimic, nota 4!

Practic, actuarea are loc in momentul in care placa de baza simte prezenta unui anumit tip de camp magnetic. Magnetul, in acest caz, este pozitionat in stem, care este compatibil cu keycaps-urile MX. Apasam, magnetul se apropie de socket, campul magnetic este detectat, drept urmare are loc actuarea, iar apoi arcul metalic impinge stem-ul si keycaps-ul montat pe el inapoi in pozitia initiala. Nu exista contact, nu exista frecare, nu exista decat electromagnetism, iar asta este absolut superb.

De ce spun asta? Pai in primul rand pentru ca acesta este pur si simplu cel mai fin switch de pe piata. Nici un switch de tip MX, indiferent cat ar fi de lubrifiat sau bibilit nu se poate apropia de aceasta performanta. In al doilea rand pentru ca distanta de actuare poate fi reglata intre 0.1 si 4 mm, la fel si punctul de reset, ceea ce iarasi, este specific acestui tip de switch. Iar in al treilea rand, pentru ca tehnologia analog permite si alte tipuri de utilizari, pe care switch-urile MX nu le permit. Ganditi-va pur si simplu ca tastatura stie pana unde am apasat switch-ul (practic avem o gama de miscare cuprinsa intre 0 si 100%), la fel ca si in cazul controller-elor. Sau ca putem reseta miscarea (ciclul actuare / key release) unde ne dorim noi, din nou, intre 0.1 si 4mm, ceea ce Wooting denumesc tehnologie Rapid Trigger.

Practic, switch-urile Hall Effect deschid noi posibilitati de utilizare, pe care nici macar nu le-am luat in calcul pana acum. Mai mult decat atat, deoarece nu exista elemente care fac contact, desi producatorul specifica o durata de viata de 100 de milioane de apasari, practic switch-urile in sine pot rezista mult mai mult decat atat.

Bun, am discutat despre tehnologia Hall Effect, acum a venit momentul sa vedeti si switch-ul care o integreaza, in acest caz Gateron x Lekker, sau Lekker Linear 60, un switch produs de Wooting in colaborare cu Gateron. Practic, puteti afla mult mai multe detalii interesante despre procesul prin care atat Wooting, cat si Gateron, au ajuns la acest produs final, lecturand interviul de la sfarsitul acestui articol.

Cert este ca daca vi se pare ca avem de-a face cu un switch care seamana cu switch-urile MX, aveti dreptate. Carcasa este compatibila, iar stem-ul este compatibil cu keycaps-uri MX. Diferenta vine din lipsa foliei metalice din interior, care produce actuarea in cazul switch-urilor MX, actuarea fiind in acest caz magnetica. De asemenea, arcul este mai gros, pentru ca are loc, iar stem-ul contine un magnet.

In rest, avem de-a face cu un switch care are stem-ul si arcul usor lubrifiate din fabrica, fara pini de contact – doar cu pini de plastic pentru ghidaj in socket. Apasarea initiala necesita o forta de 40cN, in timp ce pentru bottom out este necesara o forta de 60cN. Mai mult decat atat, vazusem la un moment dat in magazinul Wooting si arcuri de 50cN. In rest, nu avem nevoie de alte accesorii, punctul de actuare si punctul de reset putand fi modificate cu ajutorul utilitarului Wootility.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: