lab501.ro

EaseUS Data Recovery Wizard – CONCURS

Scris de: , in categoria: Editorial, Featured, in 4 January, 2019.

Despre date

 
Inainte sa trecem mai departe, trebuie sa intelegem cateva concepte. Cand spunem date, ne gandim la imagini, documente, fisiere video sau parti ale unui program. Insa ce inseamna de fapt aceste date si cum sunt stocate ele? Pe scurt, pentru ca nu are rost sa intram prea mult in detalii, iar acest articol este dedicat utilizatorilor care cauta o metoda simpla de a recupera datele pierdute, chiar daca nu sunt experti in domeniu, procedeul prin care datele noastre sunt stocate si devin imagini sau documente este acelasi, indiferent de hardware-ul pe care il utilizam pentru stocare sau de sistemul de operare utilizat.

Hard disk-ul, memoria flash (stick, card, SSD), banda magnetica… toate sunt medii de stocare, echipate cu miliarde de switch-uri microscopice care pot retine doua pozitii – deschis sau inchis… 1 sau 0. Sistemul de fisiere este primul strat logic, care defineste modul in care sunt aranjatii bitii pe suport. Sistemul de operare acceseaza datele de pe mediul de stocare respectand un set de reguli, iar diversele programe pe care le instalam adauga noi seturi de reguli care definesc tipuri specifice de fisiere.

Practic, la baza avem de-a face cu un mediu mecanic sau electronic, pe care stocam informatia sub forma de impulsuri (1 sau 0), in grupuri de octeti. Un impuls (1 sau 0) este un bit. 8 biti alcatuiesc un byte, un milion de bytes alcatuiesc 1MB s.a.m.d. Structura sub care aceste date sunt organizate pe hard-disk sau pe memoria flash este data de sistemul de fisiere, iar modul in care acestea sunt accesate este definit de sistemul de operare si de aplicatii pe care le instalam ulterior.

Astfel, unitatea de stocare poate fi impartita in partitii, pe care sistemul de operare creeaza o structura de directoare si fisiere. Tipul de fisier (document, imagine, video) este definit de sistemul de operare si aplicatiile care lucreaza cu aceste fisiere. Insa indiferent de tipul de date pe care le stocam, acestea sunt bazate pe grupuri de 1 sau 0, care sunt interpretate de sistemul de operare sau de aplicatiile pe care le utilizam conform unor standarde si reguli.

De aceea, in momentul in care stergem un fisier acesta nu dispare pur si simplu de pe hard-disk – informatia legata de existenta acestuia dispare doar din interfata pe care o utilizam (manager de fisiere, aplicatie), insa datele din care acesta este alcatuit raman pe hard-disk pana cand le suprascriem cu alte fisiere. Practic, indiferent daca stergem un fisier sau formatam hard-disk-ul, noi nu resetam efectiv starea bit-ilor in care sunt stocate datele efectiv (1 sau 0), doar ii comunicam sistemului de operare ca respectivii biti sunt disponibili pentru a fi inscriptionati cu date noi.

In aceste conditii, chiar daca am sters unul sau mai multe fisiere, am formatat mediul de stocare, sau intampinam o defectiune software (sistem de fisiere corupt, partitie corupta, sistem de operare nefunctional), atata timp cat integritatea fizica a mediului de stocare nu a fost afectata si nu am scris alte date peste datele pe care dorim sa le recuperam, in cele mai multe cazuri recuperarea acestora se poate realiza destul de simplu cu un utilitar dedicat.

Desigur, exista si cazurile in care avem de-a face cu defectiuni fizice sau date suprascrise partial, insa recuperarea acestor date, daca mai poate fi realizata, este mai bine sa o lasam in sarcina unor companii care se ocupa cu acest lucru. Atentie, insa, in functie de cantitatea de date pe care o aveti de recuperat, respectiv de tipul defectiunii, preturile pot fi extrem de ridicate.

Din fericire aceste cazuri sunt mai rare, asa ca noi vom discuta astazi despre datele pierdute accidental (stergere, formatare) si modul in care acestea pot fi recuperate rapid si sigur cu un utilitar dedicat, pe numele sau EaseUS Data Recovery Wizard.

 

Comentarii

66 comentarii la: EaseUS Data Recovery Wizard – CONCURS

 1. Baicus Andrei a scris pe:

  Am avut nevoie sa recuperez niste date de pe pc-ul vechi, am folosit Recuva dar dupa putin timp am renuntat. Aceasta licenta o sa-mi fie de folos pe viitor.

 2. Cornel a scris pe:

  Pentru recuperarea datelor am folosit la un moment dat MiniTool Recovery Data

 3. Popa Ciprian a scris pe:

  Sună clișeic, dar ei bine, da, chiar EasyUs folosii când avui nevoie să recuperez niște date de pe un hdd extern, țin minte doar că a durat foarte mult să scaneze, dar ce recuperai fu ok:)

 4. Alin G. Vasiliu a scris pe:

  Am inceput cu Norton Undelete/Unerase si am ajuns la Recuva, pe care l-am folosit de cateva ori cu succes in ultimi ani.

 5. Martin a scris pe:

  Nu am avut nevoie pana acum de nicio recuperare de date

 6. MS Gabriel a scris pe:

  Am pierdut aproximativ 6GB de date(poze, muz, documente, etc) dintr-un fisier care il aveam pe desktop. Nu stiu exact de ce.

  Am incercat sa recuperez datele cu EaseUS DRW, Recuva. Din pacate pt ca a trecut ceva timp pana mi-am dat seama ca au disparut fisierele, acestea au fost recuperate partial iar multe dintre ele au ramas corupte dar totusi am recuperat putin. Probabil daca foloseam imediat dupa ce au fost sterse era mult mai ok.

Lasa-ne un comentariu: