HP TouchPad – Cronica unei morți anunțate
Sistemul de operare
WebOS a fost introdus pentru prima data pe piață de către Palm odată cu smartphone-urile sale Pre, Pixi și Veer. Ulterior, după cumpărarea companiei Palm de către HP, WebOS a ajuns pe TouchPad cu versiunea 3.0.0. Totuși, WebOS este un sistem de operare creat pentru smarpthone-uri. Acest lucru se simte în special atunci când vrem să utilizăm butoanele din partea stângă sau dreaptă sus a ecranului. De cele mai multe ori trebuie să apăsăm de două sau trei ori pe un buton pentru ca acesta să funcționeze, iar problema asta nu apare din cauza ecranului ci din cauza sistemului de operare, mai exact, butoanele sunt prea mici și trebuie apăsate cu precizie pentru a funcționa.
Trecând peste acest neajuns, să menționăm care sunt atuurile acestui sistem de operare: cards și synergy. Cards este sistemul de afișare al aplicațiilor deschise și care rulează în background. Concret, întreg ecranul este împărțit astfel: în partea de sus avem un status bar cu ora exactă, acces la cele mai importante opțiuni (WiFi, Brightness, Bluetooth, etc) și la notificări. Puțin mai jos, central, avem bara de Just type, despre care vom vorbi puțin mai târziu, iar jos avem un dock cu shortcut-uri către maxim cinci aplicații. Acestea pot fi modificate însă, nu pot fi mai mult de cinci, chiar dacă loc ar fi. Odată ce deschidem diverse aplicații, vor apărea sub forma unor… card-uri în centrul display-ului. Pot fi organizate în stack-uri, fie manual trăgând un card spre celălalt, fie automat. Accesarea unei opțiuni sau funcții într-o aplicații va duce de cele mai multe ori către un nou card (care va fi grupat automat cu aplicația de care aparține). De exemplu, din aplicația de email, butonul de reply va duce spre un nou card.
Singurul moment în care am fost deranjat de această organizate a aplicațiilor a fost atunci când am fost nevoit să accesez mai multe opțiuni din meniul. Fiecare sub-meniu era de fapt o aplicație separată care se deschidea într-un nou card. Deși nu sunt multe, cred că s-ar fi putut organiza mai bine meniul de Settings. Altfel, această organizare în care toate aplicațiile deschise sunt prezente pe ecran mi s-a părut bună, simplă de folosit și cât se poate de intuitivă. Browsingul printre aplicații se face cu swipe iar închiderea unei aplicații se face cu swipe de jos în sus.
În dock-ul menționat anterior, în mod standard, ultimul buton va deschide aplicația Launcher. Această aplicație are ca taburi Apps, Downloads, Favorites și Settings. În Apps sunt listate aplicațiile care vin preinstalate pe tabletă, iar în celelalte taburi este destul de evident ce găsim.
Dacă tot am vorbit despre aplicații, de menționat e faptul că cele preinstalate acoperă nevoile majorității utilizatorilor, iar prin intermediul App Catalog pot fi downloadate altele. Cu toate că nu am găsit o diversitate prea mare de aplicații de calitate, iar de acum înainte este puțin probabil să mai fie create altele pentru acest sistem de operare, am fost totuși mulțumit de oferta prezentă în App Catalog.
Mi-a plăcut App Catalog pentru modul inovator de prezentare a aplicațiilor Featured prin intermediul unei reviste online lunare denumite Pivot. In revista găsim review-uri ale celor mai populare aplicații. În rest, aplicația este destul de standard, oferă listarea aplicațiilor pe categorii, Bookmarks și Search.
Synergy, după cum probabil bănuiți, integrează informațiile din mai multe conturi în aplicațiile din WebOS. În prezent utilizatorii se pot autentifica pe Gmail, Yahoo, Facebook, LinkedIn și Microsoft Outlook (via Exchange ActiveSync) iar Synergy integrează toate informațiile din aceste conturi în aplicațiile Email, Messaging, Phone & Video Calls, Contacts sau Calendar.
Just Type este foarte asemănător cu Spotlight Search din iPad / iPhone sau cu Search Bar-ul din Android. Practic, cu „just type” se pot căuta informații din mai multe surse, atât din telefon cât și online dar se pot posta și status updates pe Facebook și Twitter.
Odată cu update-ul WebOS la versiunea 3.0.4 (din 18 octombrie) a fost oferită posibilitatea de a „lega” (pairing) orice telefon mobil la TouchPad prin Bluetooth. De asemenea, update-ul a adus o aplicație Camera cu care se pot face poze și video-uri, cu toate că, fiind vorba despre o singură cameră video de 1,3MP situată pe fața tabletei înclin să cred că se va putea folosi cel mult la videocast-uri.
Iar în caz că vă întrebați de ce în acest articol avem screenshot-uri cu sistemul de operare, răspunsul este cât se poate de simplu: ca și în iOS, un screenshot se face foarte simplu, trebuie doar să apăsăm ambele butoane de pe tabletă, Lock + Home.
Comentarii