lab501.ro

Review – Samsung Galaxy S21 5G – Aveti cumva un charger?

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 24 February, 2021.

Ambalaj si accesorii

 
Trebuie sa recunosc, desi seria Galaxy S a fost prezenta de fiecare data in paginile noastre, nu se numara printre seriile mele preferate pentru utilizare zilnica, datorita dimensiunilor reduse. Astfel, am utilizat de-a lungul timpului telefoane din seria Max de la HTC, Mate de la Huawei, Xtreme de la Allview si nu in ultimul rand Note de la Samsung, modelul Note 20 fiind telefonul meu principal in acest moment.

Asta nu inseamna insa ca nu apreciez pe deplin aceasta serie, pentru ca a fost una dintre primele serii care au aratat ce pot face smartphone-urile Android, in urma cu multi ani, respectiv pentru ca da in continuare tonul in acest domeniu, la fiecare inceput de an, multe functii sau dotari fiind introduse in zona flagship de catre seria S.

Motiv pentru care, efectiv nu pot sa va descriu modul in care ma simt in acest moment, in care vad ca Samsung o iau pe o cale inspirata de una dintre cele mai avide de profit companii din lume, mai precis Apple. Pentru ca pana acum, de fiecare data cand testam un Samsung ma plangeam pentru ca nu gaseam o husa inclusa in pachet, chiar si cea mai simpla, transparenta si ieftina husa. Dupa parerea mea, in momentul in care un telefon costa peste 4000 RON, cred ca ar trebui sa fie livrat cu tot ce are nevoie un utilizator pentru a-l utiliza imediat cum il scoate din cutie.

Si desi nu sunt de acord cu lipsa husei din pachet, pot incerca sa trec peste acest aspect. Ba chiar pot trece cu vederea peste lipsa unui headset, in fond multi dintre noi utilizeaza headset-uri wireless si nu folosesc niciodata castile incluse in pachet, in special in cazul telefoanelor high-end. Insa nu pot trece peste ceea ce introduce S21 pe piata, preluand “inventia” celor de la Apple, in special pentru ca este livrat sub forma interesului pentru protectia mediului inconjurator, cand, de fapt, s-ar putea sa fie vorba despre o metoda de a reduce costurile si a maximiza profitul.

La ce ma refer? Ei bine, Samsung au preluat una dintre cele mai controversate strategii mercantile introduse vreodata de Apple, adica au eliminat incarcatorul si headset-ul din pachet, Samsung Galaxy S21 5G fiind livrat impreuna cu manualul utilizatorului, un cablu USB/USB-C, cheita tavitei SIM-urilor si… atat. Cu alte cuvinte, de aceasta data din pachet nu lipseste doar husa, ci si headset-ul si adaptorul la priza. Totusi, daca husa si headset-ul nu sunt accesorii de care depinde efectiv functionarea telefonului, adaptorul la priza este.

Conform oficialilor Samsung, utilizatorii seriei Galaxy folosesc oricum incarcatoarele livrate cu telefoanele vechi, fiind interesati de un stil de viata sustenabil, in care reciclarea ocupa un loc important. Ce-i drept, importanta pe care Samsung o acorda reciclarii este una ridicata, ansamblul camerelor de pe S21, de exemplu, fiind acelasi ca si in cazul modelelor Note 20, S20+ si S20.

In fond, daca tot am ajuns aici, de ce nu am vedea si masini livrate fara roti sau cauciucuri, doar le putem folosi pe cele pe care le avem deja. Sau notebook-uri fara adaptoare la priza, tastaturi fara keycaps, smartwatch-uri fara curea, jachete fara fermoar, pantofi fara sireturi, hei…exista o gramada de categorii de produse unde putem refolosi ceva ce avem deja.

Doar ca, la fel ca si rotile unei masini, chargerul este o componenta esentiala pentru functionarea telefonului. Iar Samsung, la fel ca si Apple, au ales sa livreze un produs incomplet, fara o componenta esentiala. Si nu pot decat sa sper ca Uniunea Europeana, cel putin, va sesiza acest aspect si va obliga producatorii sa renunte la aceasta tactica de a face economie in detrimentul utilizatorului, culmea, in cazul unor produse high-end.

Nu ma intelegeti gresit, imi pasa de natura, imi pasa de planeta pe care traim. Colectam selectiv gunoiul de ani de zile. Ducem bateriile descarcate si medicamentele expirate acolo unde le este locul si colectam uleiul folosit si il dam celor care se ocupa cu asa ceva, cu mult dinainte ca diverse companii sa aibe initiative care rasplatesc astfel de actiuni.

Ba chiar sunt direct interesat de reducerea deseurilor in domeniul nostru. Si le-as propune producatorilor sa renunte la foliile de plastic pe care le folosesc pentru a proteja telefonul in pachet (sau placile de baza, placile video, etc), pentru ca m-am saturat efectiv sa strang in fiecare zi un pumn de mici folii de toate dimensiunile si formele, doar pentru ca producatorii au considerat ca telefonul, sau placa de baza sau placa video sau mouse-ul trebuie protejate de zgarieturi… in pachet. Si nu, nu ma refer la pungile antistatice in care sunt livrate placile de baza, ci la tona de plastic pe care producatorii o lipesc de produsele lor pentru a le proteja de zgarieturi. Valabil si pentru folia de plastic in care sunt sigilate cutiile Samsung.

In al doilea rand, o companie care este interesata de mediul inconjurator, poate opta in primul rand pentru productia integrala a ambalajelor din materiale reciclate – o astfel de initiativa venita din partea unui gigant ca Samsung s-ar simti cu siguranta. In al treilea rand, o oferta constanta, coerenta si corecta de buy-back ar ajuta pe deplin la eliminarea deseurilor electronice.

A nu se intelege ca Samsung nu acorda o atentie importanta acestor aspecte – ambalajele sunt gandite pentru a fi reciclate, numarul foliilor de plastic din pachet a fost redus, iar gigantul corean colaboreaza in fiecare regiune cu diversi parteneri pentru preluarea telefoanelor vechi sau a acumulatorilor, deruleaza diverse campanii, in functie de regiune (de exemplu STAR in India) si are promotii de buy-back in momentul in care se lanseaza modele importante.

Asta nu inseamna insa ca nu exista loc de mai bine, iar eliminarea completa a foliilor de plastic din pachete, utilizarea exclusiva a ambalajelor construite integral din materiale reciclate si inlocuirea foliei de plastic in care vin sigilate cutiile de smartphone-uri Samsung cu alternative biodegradabile (timbre de hartie cu material adeziv natural, de exemplu) nu afecteaza cu nimic functionalitatea produsului, respectiv experienta consumatorului, spre deosebire de eliminarea incarcatorului din pachet. Mai mult, optiunea de buy-back ar putea fi permanenta, nu doar o promotie legata de lansarea unui telefon nou.

Si totusi, utilizarea unor incarcatoare universale nu este deloc o idee rea. In fond, pentru a incarca headset-urile wireless, sau perifericele wireless, cum ar fi mousii si tastaturile, utilizam deja adaptoarele pe care le avem prin casa. De asemenea, toate smartphone-urile sunt echipate cu un conector standardizat USB-C. Problema este ca fiecare producator ofera propria tehnologie de incarcare rapida si noi versiuni isi fac aparitia in fiecare an. Drept urmare, pana in momentul in care nu vom avea de-a face cu un singur standard de incarcare rapida pe fir si un standard de incarcare rapida fara fir, nu este normal sa nu primim un adaptor la priza inclus in pachet.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Samsung Galaxy S21 5G – Aveti cumva un charger?

Lasa-ne un comentariu: