lab501.ro

Review – Samsung Galaxy Note 20

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 4 September, 2020.

Constructie si dotari

 
Discutam la capitolul specificatii despre versiunea Gorilla Glass utilizata pe Note, un downgrade fata de S20 si Note 20 Ultra. De asemenea, display-ul utilizat pe Note 20 nu are o rata de refresh de 120Hz, ca in cazul celor doua modele mentionate anterior. Ceea ce pentru gameri poate reprezenta un inconvenient, insa cel putin din punctul meu de vedere, Note 20 este un telefon de business, nu un telefon de gaming. Caz in care rata de refresh conteaza mai putin, iar prezenta stylus-ului conteaza mai mult. Iar versiunea Gorilla Glass nu conteaza atat de mult in acest caz, pentru ca…

… nici nu stiu cum sa spun asta… sau cum sa imi exprim emotia in cuvinte, fara sa sun ca o scolarita care chiuie in momentul in care intalneste artistul preferat. Dragii mei, am testat mii de produse, iar dintre acestea smartphone-uri au fost cu siguranta peste 100, ca sa nu mai vorbim de faptul ca utilizez asa ceva in viata de zi cu zi, la fel ca majoritatea cititorilor acestui site.

Ei bine, in 2015 am vazut ultimul Note cu display plat, mai precis Galaxy Note 5. Un an mai tarziu, in 2016, vedeam ultimul varf de gama cu display plat din portofoliul Samsung, mai precis Galaxy S7. Iar de atunci si pana acum, toate varfurile de gama Samsung au fost echipate cu display curbat, exemplul lor fiind urmat si de alti producatori. De exemplu Huawei, cu excelentul Mate 9 lansat in urma cu trei ani, ultimul varf de gama cu display plat din portofoliul gigantului asiatic.

Si cred ca mi-am exprimat in nenumarate randuri parerea legata de display-urile curbe, repetand ca o moara stricata an dupa an… nu sunt pentru mine. Nu imi plac. Ma incurca. Pur si simplu nu imi ofera aceeasi experienta. Nu le inteleg rostul… Vreau un telefon cu display plat! Si fie vorba intre noi, anul acesta am avut parte de cateva surprize placute, Asus ROG Phone 3 si RedMagic 5G fiind telefoane cu ecran plat.

Totusi, acestea sunt telefoane de gaming, iar eu unul am mult mai mare nevoie de o camera performanta, decat de cel mai puternic chipset sau de un display de 144Hz. Nu… eu unul imi doream un varf de gama cu display plat de la Samsung, de exemplu si era destul de clar in ultimii ani ca asa ceva nu se va mai intampla, cel putin nu in segmentul high-end.

In aceste conditii, nu cred ca va puteti inchipui amestecul de bucurie si uimire care m-a cuprins in momentul in care am scos Note 20 din cutie. Nu, nu Note 20 Ultra, cel dotat cu Gorilla Glass Victus, display de 120Hz si o camera monstruoasa. Ci pur si simplu unul dintre cele mai frumoase telefoane pe care le-am vazut eu pana acum, cu un display plat, la fel ca si spatele, construit in jurul unui schelet de aluminiu si… a doua bucurie de care am avut parte… cu spatele construit din policarbonat, adica plastic!

Stiu, multi dintre voi nu cred ca inteleg exact ce spun eu acum, parerile despre Note 20 fiind impartite, daca nu chiar opuse fata de parerea mea. Da si eu impartasesc parerea ca UWB si S-Pen-ul cu 9ms latenta ar fi trebuit sa fie prezent si pe Note 20, nu doar pe Ultra. Si poate Gorilla Glass 6 sau Victus, pe latura din fata. Ecranul plat insa este una dintre cele mai mari bucurii pe care un producator putea sa o faca unui traditionalist ca mine, iar spatele din plastic se incadreaza exact in aceeasi categorie.

Pentru ca, haideti sa ne intelegem, ideal ar fi ca telefoanele sa fie construite integral din aluminiu, atat din punct de vedere al aspectului estetic, cat si din punct de vedere tehnic, pentru disiparea caldurii, respectiv pentru rezistenta. Din pacate insa, incarcarea fara fir nu este posibila in cazul unui telefon metalic, iar spatiul pentru antene (GSM, NFC) este de asemenea limitat. Motiv pentru care, in momentul de fata avem doua optiuni viabile, mai precis sticla si plastic. Exista si ceramica, insa modele echipate cu asa ceva au fost extrem de putine.

Revenind la sticla si la plastic, majoritatea producatorilor au optat pentru sticla in cazul modelelor high-end. Pentru ca este mai eleganta si pentru ca atrage utilizatorii. Vedeti si cazul lui Note 20, criticat de fani pentru ca nu utilizeaza sticla pe spate. Insa haideti sa va spun eu un mic secret… daca folositi telefonul in husa de protectie, faptul ca aveti sticla sau plastic pe spate nu are nici cea mai mica importanta.

Pe de alta parte, daca il folositi fara husa, va promit solemn ca nu exista versiune de sticla care sa poata fi montata pe un telefon care sa se compare cu plasticul din punct de vedere al rezistentei. Poate fi Gorilla Glass Victus 2021 XXL Ultra… in momentul contactului cu o suprafata dura neregulata, minunatia voastra din sticla se va transforma intr-un paienjenis hidos de crapaturi. Ceea ce nu se intampla cu plasticul, in special daca discutam despre un policarbonat special, turnat cu simt de raspundere.

In al doilea rand, aspectul tine de gust, iar daca discutam despre estetica, nu exista telefon cu spatele din sticla care sa se poata apropia macar de eleganta Note-ului. Priviti imaginea de mai jos si spuneti-mi ca magnetul de amprente construit din sticla arata mai bine? Pentru mine cel putin, acest lucru nu are cum sa fie adevarat. Bine… frumusetea este in ochiul privitorului, deci opinia mea nu reprezinta un adevar absolut, ci doar o preferinta a mea si a unui grup ceva mai restrans de utilizatori.

Insa pentru acest grup de utilizatori, Samsung a facut una dintre cele mai frumoase surprize posibile! Vreti telefoane curbate, vreti spate din sticla? Puteti alege intre S20, S20+, S20 Ultra si Note 20 Ultra. Aveti 4 varfuri de gama Samsung la dispozitie. Incepand cu 2017 insa, noi, cei care ne dorim un telefon ceva mai altfel, nu am mai avut nici o optiune high-end in portofoliul Samsung. Drept urmare, oricate discutii ar exista in jurul lui Note 20, orice parere ar avea marea masa a utilizatorilor despre spatele din plastic, acum avem si noi o optiune demna de luat in calcul.

Cu un display plat si un design elegant, care nu seamana cu nici un telefon Samsung lansat in ultimii ani. Cu un spate mat, care nu prinde amprentele asa cum se intampla cu sticla si ne aduce aminte de vremuri de demult, in care incarcarea fara fir nu exista si noi utilizam telefoane unibody din aluminiu. Cu un display mare, dar care sta perfect in mana. Si cu un grup de camere care iese mult mai putin in afara decat in cazul lui Note 20 Ultra. Da, poate nu avem 120Hz si nu avem cea mai recenta versiune de Gorilla Glass. Dar pentru prima oara in multi ani, noi, cei putini, am primit in sfarsit atentie. Am primit in sfarsit un telefon pe gustul nostru. Iar pentru asta, in ochii mei, Samsung Galaxy Note 20 este unul dintre cele mai frumoase telefoane din lume!

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Samsung Galaxy Note 20

  1. dor a scris pe:

    Felicitari pentru review! As adauga la concluzie faptul ca ar fi trebuit sa fie o idee mai ieftin fata de versiunea asiatica dar si fata de Note 20 Ultra. Mi se pare ca cei de la Samsung intind coarda, forteaza trecerea catre celelalte dispozitive… a, si sa inchida gura celor din aceasta nisa. Note 20 imi apare ca o cireasa dulce-amara!

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Pai stai putin… fata de Note 20 Ultra este clar mai ieftin

  3. Dor a scris pe:

    Vroiam să zic că diferența trebuia să fie mai mare.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Da, asta asa este

Lasa-ne un comentariu: