lab501.ro

Nokia N9 – MeeGo to go

Scris de: , in categoria: Smartphone, in 16 December, 2011.

Sistem de operare

Cum este pentru prima oara cand am de-a face cu MeeGo m-am gandit sa discutam un pic si pe marginea acestui subiect, chiar daca intre noi fie vorba probabil N9 va fi atat printre primele cat si ultimele modele ce va avea acest sistem de operare.

Creat in cadrul Linux Foundation, MeeGo v1.2 Harmattan, este un OS gandit pentru integrarea in orice dispozitiv mobil de la smartphone-uri la tablete si in sisteme in-car entertainment. Dezvoltat, dupa cum suspectati deja, pe Linux, MeeGO foloseste un set de instructiuni API bazate pe QT. Este un sistem de operare ce utilizeaza pe de o parte o serie de facilitati interesante, cum ar fi de exemplu integrarea unei functii swipe, fiind pe de alta parte vaduvit de lipsa unui market bine populat.

Nokia N9 a fost telefonul meu principal timp de aproximativ 3 saptamani, perioada in care am avut destul de mult timp sa ma familiarizez cu sistemul de operare. Voi evita intrarea in termeni software si chiar nu am de gand sa va reproduc ce deja gasiti pe site-ul oficial al MeeGo si ma voi concentra pe observatiile de pe teren.

Ca prima impresie MeeGo nu mi-a placut, icoanele mi s-au parut prea colorate, in contrast cu aspectul clasic si elegant al telefonului. Mai mult mi s-a parut simplist si lipsit de facilitati. In timp insa prima impresie s-a schimbat intrucatva, icoanele au ramas la fel de colorate insa mi-am dat seama ca pentru un utilizator normal, daca discutam despre facilitati, ai absolut tot ce iti trebuie. Cele trei ecrane virtuale disponibile nu sunt configurabile. Pe primul avem toate shortcut-urile catre aplicatii, pe al doilea un manager al aplicatiilor deschise in timp ce pe al treilea avem in partea de sus ceasul si vremea in timp ce restul ecranului poate fi populat cu un feed la alegere (Facebook, News s.a.m.d.). Avem de asemenea preinstalate, pe langa aplicatiile uzuale si un document reader alaturi de o aplicatie de GPS (Drive pe numele sau) cat si posibilitatea de a folosi telefonul ca router wireless.

Mi-a mai placut si interfata, si pot face aici o paralela la Blackberry Playbook, in sensul in care si Nokia N9 foloseste rama pentru a naviga prin meniuri. In practica daca faci swipe de sus in jos, pe zona exterioara a suprafetei vizibile a ecranului, inchizi aplicatia definitiv in timp ce daca faci swipe pe laterale minimizezi aplicatia. Iata si utilitatea screen-ului virtual in care puteti vedea si accesa aplicatiile deschise. E un mod de lucru cu care m-am obisnuit destul de repede si care mi-a placut. Din pacate insa, nu pot spune daca din cauza hardware-ului (desi nu cred) sau din cauza software-ului, am observat lag-uri destul de mari la comenzi.

Per total insa, o experienta placuta cu un OS fara viitor, MeeGO fiind inlocuit in curand te Tiezen, de asemenea un sistem de operare open source dezvoltat pentru toata plaja de device-uri mobile.

Comentarii

2 comentarii la: Nokia N9 – MeeGo to go

  1. Big one :)

  2. Alex a scris pe:

    Nu pot sa inteleg de ce au pus camera frontala in partea de jos. Nu-i vad rostul

Lasa-ne un comentariu: