lab501.ro

INTERVIU – Tuula Rytila, Senior Vice President NOKIA – MWC2014

Scris de: , in categoria: Editorial, in 5 March, 2014.

INTERVIU

 

Cu ocazia MWC 2014 am avut ocazia sa ne intalnim cu doamna Tuula Rytila, vicepresedinte & Chief Marketing Officer Nokia, si am pus cateva intrebari special pentru cititorii lab501.

Tuula

lab501: Buna ziua! Care sunt noutatile pe care Nokia le aduce la MWC 2014?

Tuula Rytila: Anul acesta am continuat sa respectam deviza “Commitment to innovation” si am facut acest lucru prin lansarea lui Nokia 220, un feature phone viu colorat cu ajutorul caruia vrem sa oferim utilizatorilor de feature phones posibilitatea de a naviga pe internet cu doar 29 Euro precum si prin lansarea noului model Asha 230, un telefon cu touch-screen accesibil care permite accesul la cele mai importante servicii Microsoft. Evident, cea mai mare noutate este lansarea seriei Nokia X, prin care dorim sa aducem la un loc cele mai importante avantaje din trei lumi – design-ul si calitatea constructiei Nokia, serviciile Microsoft si aplicatiile Android.

lab501: Si totusi… de ce trei smartphone-uri Nokia mainstream cu Android, de ce acum si de ce nu alt OS (Ubuntu, etc)?

Tuula Rytila: In ultimii ani piata smartphone-urilor a inceput sa se dezvolte destul de puternic si in zona entry-level / mainstream si am vazut o oportunitate de a adresa aceasta piata. Dupa cum bine stiti, Nokia conduce in continuare segmentul feature phones asa ca am dorit sa venim in intampinarea clientilor care vor sa treaca la urmatorul nivel. Acum le putem oferi acestora servicii Microsoft (cloud, Skype, Outlook), precum si multitudinea de aplicatii Android disponibile deja pe piata. Am ales Android in loc de alt sistem de operare datorita sutelor de mii de aplicatii disponibile. Simteam ca acest aspect poate aduce un plus experientei Nokia.

lab501: De ce nu ati utilizat denumirea “Android” si interfata Android si ati preferat sa denumiti sistemul de operare Nokia X Operating System si sa utilizati o interfata proprie?

Tuula Rytila: Motivul pentru care am facut aceasta alegere este destul de simplu. In afara de baza sistemului de operare (Android) si de aplicatiile Android, oferim serviciile Microsoft. Cat despre interfata, am implementat Nokia Fastlane pentru a ajuta consumatorii sa acceseze intr-un mod foarte simplu aplicatiile lor preferate. Practic, Fastlane iti invata obiceiurile si iti ofera accesul rapid la cele mai utilizate aplicatii ale tale.

lab501: Dupa parerea mea seria X se adreseaza utilizatorilor de feature phones care au acum ocazia sa incerce un Nokia cu Android. Ce se intampla insa cu utilizatorii de Android care si-au dorit dintotdeauna sa vada sistemul lor de operare preferat pe un device Nokia?

Tuula Rytila: Din punctul nostru de vedere aceste device-uri li se adreseaza in egala masura deoarece consideram ca cea mai importanta parte a ecosistemului Android sunt aplicatiile. Credem ca interfata Nokia si in special Fastlane vor reprezenta un plus pentru utilizatori.

lab501: Lansand o serie de smartphone-uri accesibile cu conectivitate dual SIM veti atrage cu siguranta interesul unei mase considerabile de utilizatori. Pe de alta parte aceste smartphone-uri nu se vor regasi in oferta operatorilor de telefonie mobila…

Tuula Rytila: Este adevarat, prin aceasta serie ne adresam unei piete aflate intr-o continua crestere iar conectivitatea dual SIM este un aspect foarte important pentru aceasta piata. Desigur, aceasta prima serie nu va fi preluata in majoritatea cazurilor de operatorii telecom.

lab501: Ati lansat o serie de smartphone-uri Android accesibile. Exista planuri pentru o serie high-end bazata pe Android in viitor? Vor concura terminalele Lumia cu terminale Nokia X high-end in viitor?

Tuula Rytila: Suntem multumiti de nivelul de calitate si inovatie adus de seria Lumia, in special in zona high-end. In momentul in care am lansat seria Nokia X am adresat o piata anume, deoarece in zona high-end seria Lumia corespunde deja cerintelor utilizatorilor.

lab501: Seria Nokia X ruleaza Android dar nu suporta Google Play. De ce?

Tuula Rytila: Strategia noastra se bazeaza pe serviciile Microsoft, cuplate cu Nokia store. Chiar si in timp ce purtam aceasta conversatie aplicatiile Android sunt incarcate in Nokia store.

lab501: Credeti ca utilizatorii de Nokia X vor face eventual trecerea la seria Lumia?

Tuula Rytila: Da, am lansat aceasta serie pentru ca tranzitia de la feature phones si seria Asha la smartphone-urile Lumia sa se realizeze intr-un mod mult mai natural decat se intampla acum. De asemenea, UI-ul va ajuta la familiarizarea utilizatorilor cu interfata tile-based.

lab501: Multumim pentru timpul acordat.

Comentarii

Un comentariu la: INTERVIU – Tuula Rytila, Senior Vice President NOKIA – MWC2014

  1. Liviu a scris pe:

    Se inseala amarnic ! Dar deh … doamna Tuula face parte din dept Marketing … nu e in ton cu partea tehnica … mai vedem … eu zic ca piata ii va taxa ! Mai bine iei Lumia la banii aia decat X-ul cu hardware de acum 2 ani !

Lasa-ne un comentariu: