Anatomia tehnica a unei excursii – Bali 2023 – Samsung Galaxy S23 Ultra
Ritatkala Cafe and the three giants Batur, Abang and Agung
Dupa ce am vazut cascade si temple, a venit momentul sa ne relaxam cu o cafea, intr-un loc special, denumit Ritatkala Cafe. De ce este acest loc atat de special? Ei bine, pentru ca iti ofera o priveliste unica asupra celor trei giganti (Batur, Abang si Agung), dar si a lacului Batur. Asa cum va povesteam, Agung este cel mai inalt punct din Bali, fiind un vulcan activ care masoara 3031m. Acesta domina efectiv insula, putand fi vazut din diverse locatii, asa cum probabil ati observat din fotografiile de pana acum.
In cazul de fata insa, Agung se afla in fundal, in extrema dreapta. In prim plan vedem lacul Batur, flancat de vulcanul activ Batur (1717m) in stanga si muntele Abang (2151m) in dreapta. La poalele vulcanului Batur putem vedea urmele ultimelor eruptii din 1963, cenusa si roca vulcanica jucand de altfel un rol crucial in constructia caselor din Bali.
Partea cea mai interesanta este ca Agung era un pitic de mici dimensiuni in urma cu 30000 de ani, prin comparatie cu monstruosul Batur de atunci. Practic, vulcanul Batur de astazi si muntele Abang sunt pur si simplu o parte din laturile vulcanului Batur, care avea aproape 5000m inaltime si un crater cu un diametru de cativa kilometri, acoperind intreaga regiune pe care o vedem astazi intre Batur si Abang. Vulcanul Batur din vechime a explodat in urma cu 29300 de ani, din el ramanand vulcanul Batur de astazi, lacul omonim si muntele Abang.
Vulcanii joaca un rol extrem de important in Bali, avand un impact pozitiv major asupra climei, dar si a fertilitatii solului sau disponibilitatii materialelor de constructii. Practic, discutam despre un paradox, in care unele dintre cele mai distrugatoare potentiale forte sunt de asemenea si cele care, intr-un fel, dau viata insulei.
Comentarii