Toshiba Portege Z930 – Ultrabook Review
Concluzii
Toshiba Portege Z930 incearca sa intre si chiar sa se situeze pe un loc cat mai bun intre ultrabook-urile dedicate celor mai exigenti clienti. In general, acest tip de ultrabook se adreseaza in special oamenilor de afaceri si celor care calatoresc mult – oameni pentru care este mai putin important faptul ca performanta in jocuri nu este tocmai cea mai buna. De asemenea, de ce sa nu recunoastem, reprezinta si o declaratie de status social. Pentru acesti oameni este mai putin important faptul ca exista alternative mai ieftine si mult mai important faptul ca acest Toshiba detine un brand puternic si dimensiuni foarte atractive (atat in ceea ce priveste grosimea, cat si greutatea).
Bineinteles, nu trebuie sa trecem prea repede peste calitatiile indiscutabile pe care le are acest ultrabook si ma refer aici in primul rand la ecranul mat, care sunt sigur ca va fi un element foarte important in decizia de cumparare al unui anumit tip de clienti, apoi mai avem si o performanta foarte buna. Tot la punctele pozitive merita mentionata constructia (cu exceptia implementarii ecranului), aliajul de magneziu chiar daca nu este la fel de “cool” ca aluminiul ofera o protectie buna si o disipare a caldurii similara iar daca si ecranul avea o carcasa putin mai solida si o alegere diferita de prindere de corpul principal al ultrabook-ului totul ar fi fost perfect la acest capitol. Mai mentionez si tastatura care ofera un feedback foarte bun la nu define obositoare sau frustranta dupa o utilizare destul de indelungata. Pe langa toate acestea, suportul oferit pentru o multitudine de porturi (USB, LAN, HDMI, VGA etc) si module (3G, WiFi, Bluetooth) este foarte binevenit, mai ales in aceasta gama de pret.
Facem acum trecerea la punctele mai putin bune si continuam cu touchpad-ul care nu mi s-a parut ca se ridica la inaltimea pretentiilor acestui ultrabook – nu mi-a placut nici design-ul ales, butoanele argintii, lucioase si aglomerarea LED-urilor de notificare fiind o alegere destul de neinspirata, care strica aspectul sobru al ultrabook-ului. Tot la capitolul design, mentionez faptul ca lateralele de sus si jos, fiind asimetrice fata de cele din stanga si dreapta, dau impresia (gresita de altfel) ca ecranul este mai mic decat e de fapt.
In concluzie, plusurile sunt mult mai multe decat minusurile, insa, alegerea unui anume ultrabook trebuie sa se face in functie de criteriile personale. Pot totusi sa va spun ca daca vom compara acest ultrabook, Toshiba Portege Z930, cu un Sony Vaio Z care are un pret aproape dublu (aproximativ 12000 fata de 6000 lei), Toshiba va iesi mai bine daca tinem cont de raportul pret/performanta. Pe de alta parte, daca vom compara Toshiba Z930 cu HP Envy 4 sau Acer S5, ambele ultrabook-uri cu performante foarte apropiate, Toshiba e foarte probabil sa nu mai fie favorit datorita pretului mult mai bun al celor din urma (din nou, aproape la jumatate, Toshiba Z930 costa 5700 lei in timp ce Envy 4 costa 3300 lei iar S5 – 3800 lei). Evident, aceasta comparatie este valabila numai daca tinem cont de raportul pret/performanta.
In definitiv, la fel ca si in cazul achizitiei oricarui alt produs, cel mai important este ce fel de utilizator sunteti si care sunt criteriile de departajare ale produselor avute in vedere.
Comentarii
Ce pret… Ce autonomie -+