lab501.ro

Review – Lenovo Legion Pro 7 16IAX10H

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 15 July, 2025.

Sub capota

 
Am vazut pana acum un alt design, un alt tip de panou, conectori mutati pe laterale si iluminare RGB. Cu toate acestea, daca m-ar intreba cineva care este cea mai importanta schimbare adusa odata cu lansarea noii serii Legion, as spune cu siguranta racirea! Si nu, nu este vorba despre schimbarea unui aspect, sau a unei tehnologii, ci mai degraba este vorba despre mai multe schimbari mai mici, care cumulate aduc un spor de performanta semnificativ la acest capitol.

Sistemul de racire se numeste Legion Cold Front Vapour+Hyper, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu un vapor chamber masiv, montat pe procesor, nucleul grafic si etajul de alimentare care le deserveste. Desigur, nu discutam despre un simplu vapour chamber, ci despre un vapour chamber care combina sinterizarea cu utilizarea unor filamente de cupru in structura, pentru a maximiza performanta.

Contactul intre vapour chamber si suprafetele racite de acesta este asigurat prin utilizarea unor pad-uri Honeywell PTM7958, acestea asigurand un transfer termic optim, inlaturand in acelasi timp posibilitatea aparitiei fenomenului de “pump-out”, specific pastelor termice clasice.

Tot din denumirea sistemului de racire ne dam seama si de a doua tehnologie importanta utilizata de Lenovo in cazul intregii serii Legion 2025, ba chiar si pe LOQ, mai precis hyperchamber. Practic, Lenovo au folosit principii de directionare a aerului, intalnite de obicei in carcasele de PC.

Astfel, zona mediana a laturii inferioare este obturata, pe sistemul de racire si pe latura inferioara fiind lipite insertii de burete elastomeric, respectiv aerogel, luand astfel nastere 3 camere distincte (hyperchamber), care stau la baza principiului de functionare din spatele sistemului de racire Lenovo Coldfront Vapour+Hyper.

Practic, ventilatoarele introduc aerul rece prin partea inferioara a carcasei, acesta circuland si in zona mediana din spatele notebook-ului, peste nucleul grafic si procesor, aerul cald fiind evacuat prin latura din spate. In acest fel, avem un flux constant de aer rece direct peste vapour-chamber, efectul fiind cresterea performantei sistemului de racire.

Noutatile nu se opresc insa aici, Lenovo aducand imbunatatiri ventilatoarelor, ceea ce ei numesc Falcon blade design, sau Falcon Fan 2.0. Astfel, ventilatoarele au acum o forma trapezoidala, diametrul inferior fiind de 60mm, in timp ce diametrul superior este de 62mm. Mai mult decat atat, palele construite din liquid crystal polimer sunt grupate cate trei per punct de insertie, ceea ce reduce zgomotul produs in timpul functionarii, crescand in acelasi timp fluxul de aer.

Cel de-al treilea element important al sistemului de racire este modului dedicat racirii memoriei, SSD-urilor, chipset-ului si memoriei placii video. Acesta este alcatuit dintr-un strat subtire de grafen dispus sub SSD-uri si memorii, respectiv o placa de aluminiu care acopera toate componentele mentionate mai sus, complementate de un al treilea ventilator, de mici dimensiuni, construit din LCP. Practic, nici o componenta nu a fost uitata de cei de la Lenovo, Legion Pro 7 avand unul dintre cele mai complete si complexe sisteme de racire montate pana acum pe un notebook.

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – Lenovo Legion Pro 7 16IAX10H

  1. anonim a scris pe:

    Fix când am văzut cum arata generația 10 am luat fara sa clipesc gen 9. Firele in spate mai ales alimentarea contează cel mai mult la mine, sta mereu cocoțat pe un standcooler. Le urez TUF design că și ei au al 3lea ventilator in mijloc, dar de mult timp.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Si eu prefer abordarea cu conectorii pe spate, clar. Dar in cazul asta inteleg de ce au renuntat la ea…

Lasa-ne un comentariu: