lab501.ro

Review – Lenovo Legion 5 16IRX9 vs Lenovo Legion 7 16IRX9

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 16 May, 2024.

Lenovo Legion 5 16IRX9

 
Domeniul tech este alcatuit dintr-o miriada de categorii de produse, fiecare cu trasaturile lor specifice, cu programul lor de lansare si cu tipologia lor bine definita de fani. Cu toate acestea, exista anumite trasaturi pe care multe dintre aceste categorii le impartasesc, dar si elemente care le diferentiaza, in special daca ne referim la modul in care se lanseaza produsele.

De exemplu, daca ar fi sa comparam notebook-urile si smartphone-urile, ambele categorii par sa treaca cel putin printr-un ciclu tick/tock, in care doua generatii consecutive utilizeaza in linii mari acelasi design, schimband insa elementele cheie, cum ar fi procesorul sau placa grafica, in cazul notebook-urilor, respectiv chipset-ul, in cazul telefoanelor.

In cazul notebook-urilor lucrurile sunt si mai complicate, deoarece integratorii depind intr-o masura de programul de lansari al furnizorilor de procesoare si placi grafice. Astfel, nu de putine ori vom vedea doua generatii de notebook-uri care impart acelasi sasiu, ba poate chiar si aceeasi placa video, diferenta fiind data de generatia de procesor utilizata. Desigur, acelasi lucru poate fi spus si in cazul in care discutam despre placi grafice noi.

Drept urmare, producatorii de notebook-uri au mai multe alegeri de facut de fiecare data cand se lanseaza o generatie noua de placi grafice, respectiv o generatie noua de procesoare, acestia lansand la randul lor noi generatii de carcase (sasiuri) pe care vor fi montate noile componente, sau nu, in functie de programul de lansari stabilit, de ce alte componente noi mai apar pe piata (panouri pentru display, memorie RAM, stocare, noi standarde de conectivitate la retea, etc).

Iar daca adaugam in calcul faptul ca fiecare producator care se respecta are mai multe game de produse chiar si sub umbrela aceleiasi familii, atunci este lesne de inteles cat de complicata este intreaga planificare a unui calendar de lansari. Sa luam de exemplu gama Lenovo Legion, alcatuita anul trecut din seriile Legion 9, Legion Pro 7, Legion Pro 5, Legion Slim 7 si Legion Slim 5, acestea fiind echipate cu procesoare Intel Core din cea de-a 13-a generatie (sau procesoare AMD din seria Ryzen 7000), respectiv placi grafice Nvidia din seria RTX 4000 mobile.

Ei bine, anul acesta s-au lansat procesoarele Intel din cea de-a 14-a generatie (precum si procesoarele AMD din gama Ryzen 8000), drept urmare cei de la Lenovo au lansat o serie noua de notebook-uri Legion, unele folosind sasiurile din generatia anterioara, altele complet noi. Astfel, in cazul gamei Legion 9, singura diferenta este data de schimbarea procesoarelor, in timp ce in cazul modelelor Legion Pro 7 si Legion Pro 5 avem de-a face cu panouri care ofera o acoperire mai ridicata a spatiului de culoare DCI-P3, precum si cu procesoare de ultima generatie.

Pe de alta parte, in cazul celor doua game mai accesibile din seria Legion, discutam despre produse cu totul noi, de la denumire si carcasa si pana la componentele folosite. Astfel, Lenovo Legion 7 Slim si Lenovo Legion 5 Slim revin la denumirea de acum doi ani, mai precis Lenovo Legion 7 si Lenovo Legion 5, pastrand insa carcasa subtire si usoara, specifica seriei Slim. Pentru a vedea ce noutati aduc acestea, astazi vom discuta despre doua modele lansate recent, mai precis Lenovo Legion 5 16IRX9 si Lenovo Legion 7 16IRX9.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: