lab501.ro

IVY Bridge – Partea III – ASUS K55J

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 23 April, 2012.

Teste CPU – Practice

 

Asa cum am mai discutat, cresterea in dimensiuni si calitate imaginilor, coroborata evident cu ritmul rapid de evolutie al camerelor digitale face ca activitatile de editare de fotografii sa fie unul dintre activitatile principale pentru orice utilizator.  In acest scop cele doua teste la care ne-am gandit releva cel mai bine daca notebook-ul din testul de astazi, sau mai degraba platforma, recomanda acest produs celor ce vor sa atinga un nivel cat mai ridicat de performanta in cazult lucrului cu imagini.

Irfan View, unul dintre cele mai cunoscute soft-uri de profil se va ocupa de partea simpla a editarii de imagini. In practica avem de-a face cu 50 de imagini la o rezolutie de 3000 x 2000 si 2MB, fiecare fiind editate utilizand un batch pre-stabilit. Batch processing-ul respectiv va redimensiona toate imaginile pana la o 1280 de pixeli pe latime, va ajusta culorile, va modifica orientarea imaginilor de la dreapta la stanga si nu in ultimul rand va aplica un filtru Sharpen (+15, contrast +2 si blur +5). In plus fiecare poza va primi un watermark de 200 x 200 pixeli. Rezultatul obtinut, in secunde, ne permite sa analizam performanta procesorului in cazul editarilor de poze simple cu soft-uri dedicate de larg consum. Singurul motiv pentru care am ales Irfan View este posibilitatea de a salva un batch pe care putem sa il folosim de fiecare data, acesta dandu-ne o imagine corecta a performantei pentru fiecare produs testat. Vom obtine deci ca rezultat din 50 de poze a cate 2MB, adica un spatiu ocupat de 100 MB, un set de imagini ce vor ocupa doar 6MB.

ASUS K55J, cu al sau i7-3720QM, a reusit sa realizeze task-ul impus de Irfan View in 27 de secunde, un scor excelent. Din nou discutam despre un spor de performanta considerabil, lui Sandy Bridge trebuind-ui aproximativ 45 de secunde pentru a realiza aceasi operatiune.

 

 

Ivy Bridge sta foarte bine la capitolul editare si redimensionare de fisiere, haideti sa vedem cum se comporta daca il testam cu un program ceva mai complex si anume Adobe Photoshop CS6. Se ia o imagine de format TIFF la o rezolutie de 3720 x 3796 si o dimensiune a fisierului de 40 de MB. Am modificat aceasta imagine in Photoshop aplicand intai filtru Radial Blur cu setarile: Amount – 100%, Blur Method – Spin si Quality – Best; urmat de comanda Extrude utilizand setarile default. Rezultatul obtinut, tot in secunde, este suma timpului necesar pentru realizarea celor doua operatiuni.

Nu mai mai surprind cele 44 de secunde necesare pentru realizarea comenzilor de mai sus. Confirm si de aceasta data o crestere a performantei de 5-6%. Este alegerea potrivita pentru un utilizator interesat de editarea foto, K55J ocupandu-se fara mari dureri de cap de acest tip de aplicatii.

 

 

Nu am putea avea o imagine corecta si finita a notebook-ului de astazi fara a testa si capacitatiile de conversie a fisierelor video. Cine nu are un dispozitiv mobil, chiar daca discutam despre un smartphone sau o tableta, pe care ar dori sa importe continut video? A devenit astfel o necesitate performanta cat mai ridicata in cazul encodarilor de fisiere multimedia.

Incepem cu x264 HD Benchmark, un utilitar ce foloseste un algoritm de encodare prezent si in aplicatii reale fiindu-ne extrem de util fiindca ofera rezultate standardizate si comparabile. Rezultat din nou bun, aici insa diferenta nefiind foarte mare, sporul de performanta fiind de doar 7-8% fata de modelul Sandy Bridge echivalent.

 

 

Handbrake 0.9.6 este un program de conversie video bine-cunoscut. Il vom folosi pentru a converti un fisier .VOB de 1GB utilizand profilul Normal cronometrand timpul necesar pentru terminarea acestui task. 138 de secunde au trecut si procesorul i7-3720QM s-a achitat cu brio si de aceasta operatiune.

 

 

Inca o data, cum presupun ca deja va asteptati, un rezultat excelent ce demonstreaza ca notebook-urile ce vor fi echipate cu Ivy Bridge se pot utiliza foarte usor pentru orice tip de activitate, oferind o performanta foarte buna atat in benchmark-urile dedicate cat si in testele practice. Este totusi doar un tick. Personal abia astept sa vad ce poate tock-ul, adica Haswell, dar pentru asta mai avem de asteptat deci propun sa trecem mai departe la testele de memorie.

Comentarii

2 comentarii la: IVY Bridge – Partea III – ASUS K55J

  1. George a scris pe:

    Un review foarte bun,felicitari.
    Totusi,in Teste GPU la Far Cry 2 si Dirt3 FPS`ul pe detalii High il intrece pe cel de la low,probabil le`ai pus invers. :)

  2. Razvan Stefanescu Post author a scris pe:

    Multumesc de aprecieri si observatii… am corectat :D

Lasa-ne un comentariu: