IVY Bridge – Partea III – ASUS K55J
Arhitectura
Principalele modificari pe care Ivy Bridge le aduce fata de Sandy Bridge sunt procesul de fabricatie pe 22nm si implementarea generatiei urmatoare de adaptoare grafice integrate in procesor. Intel HD Graphics 4000 promite un spor de 50% comparativ cu generatia anterioar Intel HD Graphics 3000. Este foarte interesant cum Intel dezvolta treptat segmentul de adaptoare grafice, elimine necesitatea utilizarii unor solutii dedicate (NVIDIA sau AMD) de pe piata portabilelor. Daca este un pas inainte vom vedea mai departe in review, momentan lasandu-va sa admirati atasat mai jos die-ul Ivy Bridge explicat.
Nu o sa intru in detalii referitor la arhitectura lui Ivy Bridge, de partea de procesor ocupandu-se colegul meu Tudor in articolul sau, IVY Bridge – Partea I – Intel Core i5 3570K si Core i7 3770K, in timp ce solutia grafica este analizata de colegul meu Matei, in IVY Bridge – Partea II – Studiul graficii integrate. Ce ne intereseaza pe noi este ca avem de astazi 6 noi procesoare mobile i7 cu quad-core. In viitorul apropiat Intel va lansa si modelele i5 si i3 alaturi de variantele lor U (Ultra Low Voltage). Cele 6 procesoare lansate astazi, insa, vor echipa o mare parte din notebook-urile desktop replacement, cele de gaming si segmentul business.
Putem observa o crestere considerabila a frecventelor stock, cat si a celor obtinute prin tehnologia Turbo Boost. Sa luam de exemplu i7-2720QM Sandy Bridge. Acesta avea o frecventa standard de 2.20GHz, ajungand prin Turbo Boost la maxim 3.3GHz. Modelul echivalent Ivy Bridge, i7-3720QM, are frecventa standard crescuta cu 400MHz, atingand 2.6GHz, in timp ce frecventa maxima cu turbo este de 3.6GHz, deci o crestere de 300MHz. Si asta se intampla la toate modelele bazate pe Ivy Bridge, frecventele standard crescand cu aproximativ 18% in timp ce maximul frecventei obtinute prin Turbo Boost are un spor de 9%. Avand in vedere ca discutam despre acelasi TDP de 45 de W este un spor de performanta onorabil pentru un refresh al nucleelor actuale.
Sa vedem deci ce impact are acesta in testele pe care le-am pregatit pentru notebook-ul din testul de astazi. In al doilea rand observam ca frecventa de lucru a adaptorului grafic Intel HD 4000 nu s-a schimbat ramanand la 650MHz, in timp ce frecventa maxima de care e capabil noul nucleu variaza intre 1100 si 1300MHz. Comparand cu grafica ce a dotat pana in prezent Sandy Bridge, HD 4000 are o frecventa maxima variabila in functie de modelul procesorului. Astfel grafica lui i7-3920XM poate atinge maximul de 1300MHz in timp ce in cazul lui i7-3612QM putem beneficia de doar 1100MHz.
Comentarii
Un review foarte bun,felicitari.
Totusi,in Teste GPU la Far Cry 2 si Dirt3 FPS`ul pe detalii High il intrece pe cel de la low,probabil le`ai pus invers. :)
Multumesc de aprecieri si observatii… am corectat :D
Pingback: IVY Bridge – Partea I – Intel Core i5 3570K si Core i7 3770K | lab501
Pingback: Intel lanseaza oficial gama Ivy Bridge in Romania | lab501
Pingback: Maguay MyWay U1401i Reloaded – Ivy Bridge ajunge in Ultrabook-uri | lab501