lab501.ro

Evolio Neura – “Ucigasul de iPad”

Scris de: , in categoria: Tablete, in 23 September, 2011.

Specificații și performanțe

Evolio Neura este disponibilă în două variante: cu 3G și WiFi costă 1900 de lei și doar cu WiFi costă 1500 de lei. Din punct de vedere hardware Neura se mândrește cu o platformă NVIDIA Tegra 2 (dual-core @ 1GHz), 1GB RAM DDR2 pentru versiunea cu 3G și doar 512 MB RAM DDR2 pentru cealaltă, 16 GB iNAND Flash (extensibil până la 48GB cu ajutorul unui SD card), ecran multitouch glossy IPS de 9,7 inci la 1024×768 de pixeli (format 4:3). Conectivitatea este asigurată de modului Wireless 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR, un port full USB 2.0, un port mini-USB, port Micro SD și modul 3G (Ericsson F3307 900MHz & 2100 MHz). Ca sistem de operare Evolio Neura folosește Android FroYo 2.2 cu promisiunea că până la sfârșitul anului va fi disponibil un update la Android 3.0.

Despre sistemul de operare prea multe nu sunt de zis. Este un sistem de operare deja învechit, destinat telefoanelor mobile, nu tabletelor, cu probleme de ergonomie evidente (cred că nu mai trebuie să menționez tastatura default care acoperă 15% din ecran, restul de 75% fiind ocupat de… o fereastră destinată introducerii de text, chiar și atunci când trebuie introdusă o adresă web sau o parolă). De asemenea, nu mai menționez modalitatea „fizică” de accesare a unor opțiuni (buton de back, menu sau options) în condițiile în care o tabletă cu multitouch screen ar trebui să beneficieze de un sistem de operare care să-i pună în valoare punctele forte, nu să o limiteze artificial. Sper că trecerea la 3.0 iar apoi la 3.x să se facă rapid astfel încât sistemul de operare să nu mai fie o problemă ci un beneficiu.

Am menționat mai devreme ecranul tabletei și trebuie să menționez că mă bucur foarte mult de faptul că la acest capitol nu s-au făcut concesii. Nu este un ecran „exact ca la iPad” după cum spunea domnul Nistoran în cadrul evenimentului care a prilejuit lansarea oficială a tabletei, însă, este foarte-foarte aproape de ceea ce putem vedea și… atinge, pe iPad.

Sper că trecerea la Android 3.0 să însemne și o schimbare a rezoluției (dacă bine mai țin minte există pentru Android 3.0 un minimum requirement de 1280×768 pentru o tabletă mai mare de 4 inci) ceea ce ar însemna trecerea de la 4:3 la un format de 16:9 mult mai bun pentru vizualizat filme. În prezent rezoluția de 1024×768 nu este tocmai ideală.

Dacă tot am vorbit despre filme, deși sunt adeptul vizionării de filme pe ecrane cât mai mari și la rezoluții cât mai bune, atunci când vine vorba de tablete este primul lucru pe care îl testez, dacă rulează fluent un 720p și 1080p sau nu. Pentru test am folosit două sample-uri video disponibile deja pe tabletă și încă 3 sample-uri video puse de mine. Rezultatele le puteți vedea cel mai bine în tabelul de mai jos.

Primul sample video a fost marcat cu roșu deoarece nu a putut fi vizionat, parcă mă uitam la un slideshow de imagini. Al doilea sample a mers aproape bine, cât timp a rulat filmul, timp de două ore și jumătate au existat câteva momente de scurtă desincronizare între video și sunet. Tableta s-a încălzit pe toată partea dreaptă fără să devină fierbinte însă. În cele 2:30h cât a rulat acest sample bateria a scăzut cu 30%.

Cel de-al treilea sample a mers cel mai bine dintre toate, a rulat timp de două ore și jumătate, fără absolut nicio desincronizare. Tableta s-a încălzit foarte ușor în partea dreaptă iar bateria a scăzut tot cu 30 de procente.

Ultimele două sample-uri sunt cele disponibile pe tabletă, primul este un clip de animație de 10 minute iar al doilea este un trailer de 3 minute. Ambele au rulat cursiv, fără nicio problemă.

Luminozitatea a fost setată pe auto, WiFi off iar toate sample-urile au rulat pe player-ul default. Am încercat să rulez și un sample cu extensia .mkv însă nu a fost recunoscut de către player. Cât timp puneam filmele pe tabletă am observat și rata de transfer de la USB 2.0 la portul mini-USB al tabletei, adică pe flash-ul care folosește ca spațiu de stocare și trebuie să menționez că n-am fost plăcut surprins: 1,21 GB în aproximativ 3 min cu o rată de 5,5 MB/s.

Sunetul celor două difuzoare este chiar bun, atât timp cât nu vă așteptați la foarte multe. Trebuie să ținem totuși cont că este vorba despre o tabletă iar difuzoarele nu sunt tocmai o parte importantă a acesteia. În definitiv trebuie să ținem cont că nu capabilitățiile video sau audio sunt cele mai importante la o tabletă, ci display-ul, autonomia, sistemul de operare și ergonomia.

Bateria (Lithium Polymer 7, 4 volti, 3500 mA) se încarcă de la 0 la 100% în aproximativ 3 ore iar în funcție de cât de intensiv și pe ce durată folosiți aplicații mari consumatoare de resurse (Youtube sau alte site-uri ce necesită flash player, jocuri, etc) tableta va ține în jur de o zi sau două.

Pentru cei interesați de teste sintetice vă pot spune că în Quadrant Evolio Neura a obținut 2067 de puncte iar în Antutu Benchmark un total score de 4449. Aș fi atașat screenshoturi, dacă această simplă funcție ar fi fost inclusă în sistemul de operare…

Comentarii

2 comentarii la: Evolio Neura – “Ucigasul de iPad”

  1. Botosel a scris pe:

    Citatul este de pe pagina 3, primul paragraf.
    …1GB RAM DDR2 pentru versiunea cu 3G și doar 512 GB pentru cealaltă, 16 GB iNAND Flash…
    Nu inteleg ce “doar 512 GB”, RAM sau ROM ? Daca e greseala, te rog sa corectezi.

  2. George Grigorita Post author a scris pe:

    Credeam ca se intelege ca este vorba tot despre memoria RAM DDR2, greseala era la unitatea de masura, in loc de GB trebuia MB. Mersi, am corectat :)

Lasa-ne un comentariu: