Asus Eee Pad Transformer
Avem desktop PC-uri, probabil cate un notebook, eventual un smartphone si am fi in teorie acoperiti in orice situatie, acasa, in masina, pe strada sau pratic oriunde, pentru ca avem acces la aplicatii, e-mail, internet s.a.m.d. Este situatia ideala a anului 2008-2009, ce nu stiam noi atunci este ca mai avem nevoie de ceva. Da, desktop-ul e perfomant dar este mare, voluminos si mai ales imobil. Aceast gap il acopera notebook-ul care este totusi portabil, dar destul de mare si greu cateodata pentru dinamica zilelor noastra. Mai departe avem, smartphone-ul, extrem de portabil, cu abonament GSM de date poate fi un companion de succes in orice situatie in care nu avem acces la un terminal PC, din cele doua tipuri subliniate mai sus. Da, dar ecranul e destul de mic, ceea ce face ca activitatile cum ar fi web-browsing-ul sau cititul de mail-uri, excel-uri sau alte fisiere sa fie un pic anevoiase.
Ce ne mai trebuie deci? Pai ne trebuie un device care a lansat un razboi intre doua corporatii cu nume greu in industria IT, Apple si Microsoft. Ambele companii sustin ca au avut primele concepte, prototipe si produse finite de acest tip. Ambele gresesc, conceptul de tableta, caci asta este device-ul surpriza despre care vom discuta astazi a fost conceptualizat ceva mai devreme, mai exact la sfarsitul lui 1960 prin DynaBook. Ceva mai tarziu, prin 1982 avem chiar si un produs finit, prima tableta. Pe numele sau GRiDpad aceasta avea o configuratie impresionanta pentru acei ani, un procesor 386SL la 20MHz asistat de un coprocesor 80387SX, cu 20MB RAM si un HDD de 40, 60, 80 sau 120MB. In urmatorii ani atat Microsoft cat si Apple au tot cochetat cu ideea de tableta printr-o serie de produse mai mult sau mai putin comerciale.
Mai tarziu, in 2001 Microsoft lanseaza Microsoft Tablet PC, un device care insa nu avea sa aiba prea mult succes, lasand aceasta nisa in mare parte neexplorata. Asta pana la lansarea Apple iPad din Martie 2010, lansare ce a revigorat piata tabletelor si ne-a oferit iata inca un dispozitiv fara de care nu mai putem functiona.
Ajungem in prezent, cand tabletele au devenit cel mai fierbinte subiect din lumea dispozitivelor mobile, fiecare producator lansand cel putin un model de tableta. Cometitia acerba a dus la aparitia unor tablete din ce in ce mai complexe, fiecare developer intrecandu-se in a dezvolta produse cu cat mai multe facilitati si din ce in ce mai performante.
Astfel, discutam astazi despre Asus Transformer, un dispozitiv prin care producatorul taiwanez incearca sa elimine bridge-ul intre netbook-uri si tablete. ASUS ne-a trimis o tableta clasica alaturi de un accesoriu foarte interesant si anume un dock / tastatura, prin care device-ul se transforma intr-un netbook veritabil. Avantajele, dezavantajele cat si multe alte detalii despre produsul din testul de azi vom vedea in continuare. Dar sa incepem cu specificatiile:
Comentarii
Buna, am si eu un Asus Transformer, este ok.
As vrea sa te rog, sa-mi spui procedura de upgrade la android 4.0,
sau un link, ca nu am reusit nicicum.
Asus a lansat recent update-ul, insa nu a documentat cum se poate face.