SoC A6 – iPhone 5 Custom CPU
Era de asteptat sa nu treaca mai mult de cateva zile pana cand vor aparea primele teste si implicit informatii despre arhitectura din noul iPhone 5. Astfel, in cursul zilei de ieri si azi au aparut confirmari referitoare la folosirea unui SoC in cadrul caruia procesorul ARM nu este un standard ARM Cortex A9 sau A15 ci se bazeaza pe un design proprietar Apple care doar foloseste instructiuniile ARM v7.
Compania ARM ofera doua tipuri de licente, fie pentru procesoarele standard Cortex A5, A7, A9, A15, etc. fie pentru setul de instructiuni ARM pentru a fi folosite in design-uri personalizate. Apple detine ambele licente astfel ca era de asteptat sa vedem un design customizat intr-unul dintre produsele sale. Se pare ca, noul iPhone 5 este primul care beneficiaza de acest nou design pentru SoC-ul folosit.
Primele informatii despre acest nou design au aparut in noul IDE X-Code folosit de dezvoltatori pentru aplicatii iOS sau Mac OS. Noul update 4.5 aduce suport pentru un nou set de instructiuni, mai exact pe langa standardul ARMv7 si ARMv7s. Totodata noul update nu va mai oferi suport pentru ARMv6 care era folosit de iPhone 2G si 3G.
In cazul folosirii unui procesor clasic Cortex-A9 singura modalitate de crestere a performantei ar fi fost cresterea frecventei si implicit a voltajului ceea ce ar fi dus la necesitatea cresterii capacitatii bateriei. De asemenea, Cortex-A15 – care a fost produs de ARM in special pentru zona de servere – aduce un consum destul de agresiv al resurselor ceea ce din nou ar fi necesitat o baterie supra-dimensionata. Toate aceste solutii ar fi condus la un design cu o greutate mai mare si o latime mai mare.
Astfel, singura solutie viabila pentru intrunirea tuturor cerintelor Apple (design, dimensiuni, performanta, autonomie) a fost producerea unui CPU bazat pe instructiunile ARMv7 care sa ofere compatibilitate dar care sa si inglobeze o performanta si consum optim.
In ultimele zile au fost vehiculate destul de multe informatii despre SoC-ul A6, de la presupunerea unui procesor Dual-Core Cortex-A15 sau Cortex-A9 cu frecvente crescute, pana la noul SoC A5r2 pe 32nm din iPad 2.4. Azi se pare ca avem confirmarea folosirii in noul SoC A6 a unui procesor Dual-Core tactat la 1GHz, bazat pe setul de instructiuni ARMv7. Pe langa acest CPU, SoC-ul A6 mai beneficiaza de 1GB RAM, o crestere binevenita de la cei 512MB prezenti pe iPhone 4S. Din pacate, in continuare nu se stiu informatii concrete despre ce GPU a fost folosit in acest nou SoC, insa, majoritatea zvonurilor inclina spre PowerVR SGX 543MP3 – acelasi GPU folosit in noul iPad insa intr-un proces de fabricatie mai mic si cu magistrala de memorie usor scazuta.
Mentionam la inceputul stirii faptul ca au aparut si primele teste cu iPhone 5. Intr-adevar, pe site-ul benchmark-ului Geekbench (un corespondent pentru Antutu sau Quadrand) au aparut rezultatele pentru un device denumit iPhone 5.2.
In cazul in care rezultatele de mai jos sunt adevarate, se pare ca se confirma afirmatiile facute in timpul evenimentului de lansare al noului iPhone 5, mai exact, acesta se pare ca este de doua ori mai performant decat iPhone 4S – cel putin din punct de vedere al ansamblului CPU-RAM.
Surse: Anantech.
Comentarii