lab501.ro

Apple iPhone 5 – Partea I: specificatii, design, performante

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 26 September, 2012.

iPhone 5

La fiecare lansare a unui nou model de iPhone sunt uimit de hype-ul generat, atat inainte, in timpul si dupa lansarea pe piata a acestuia. Nu mai este demult un secret faptul ca masinaria de marketing Apple este probabil cea mai eficienta si profitabila companie din istorie. Spun probabil pentru ca nu avem de unde stii ce ne rezerva viitorul. Daca imi mai aduc aminte bine, nici la prezentarea lui Samsung Galaxy S3 nu au fost atat de multe articole, zvonuri si nici nu a fost o dorinta atat de mare din partea utilizatorilor de a afla informatii noi si detalii, cat mai rapid, despre noul smartphone lansat. Cu siguranta nici magazinele online sau cei care activeaza pe piata gri nu au fost cuprinsi de o atat de mare disperare de a face rost cat mai rapid de noul device. Fapt valabil probabil si pentru fanii Apple, ecuatie din care au rezultat preturile enorme oferite si totodata acceptate.

Dupa ce am prezentat lansarea noul iPhone, prin intermediul lui Matei care a fost prezent in San Francisco, si am trecut in revista principalele caracteristici, am filtrat tona de mesaje de marketing si am analizat mai exact ce anume e nou in iPhone 5, trebuie sa marturisesc ca, desi, in concluzia acelui articol am fost destul de dur, dorinta de a pune mana pe noul iPhone nu s-a estompat cu nimic.

Azi, la fix doua saptamani de la prezentarea noului iPhone puteti citi prima parte din review-ul extins la iPhone 5. Ne-am hotarat sa facem un review impartit in mai multe articole exact cum e practica LAB501 in cazul lansarilor foarte importante de hardware, cum ar fi de exemplu o lansare a unei noi generatii high-end de procesoare sau placi video. Putem spune ca Apple iPhone 5 este o lansare care merita tratata la fel, iar volumul imens de munca si resurse cheltuite este rasplatit prin promisiunea ca acest device este unicul model si totodata cel mai bun produs pe care Apple l-a scos pe piata pana la aceasta data si care va ramane in aceasta pozitie pentru cel putin un an. Daca vreti sa imprumutam putin din marketingul Apple, am putea spune ca este o chestiune de respect. Daca Apple lanseaza un singur produs pe an care sa fie rezultatul maxim posibil in acel moment din toate punctele de vedere, si noi promitem sa-l tratam cu un review pe masura.

In continuare vom detalia specificatiile tehnice, vom vedea ce anume s-a imbunatatit de la o generatie la alta, dupa care vom schimba registrul si vom discuta despre design si constructie. Vom finaliza cu testele de performanta, dupa care vom trage inevitabilele concluzii. Am luat aceasta decizie deoarece am dorit sa fim primii din Romania care va ofera un review al celui mai nou device Apple (unde prin review nu intelegem unboxing, prezentari video si altele asemenea – o prezentare video in romana puteti viziona aici). Anumite aspecte, cum ar fi cele tratate in articolul de fata, necesita mai putin timp pentru prelucrare, in timp ce performantele camerei foto / video, autonomia si imbunatatirile aduse sistemului de operare merita sa fie tratate intr-un material separat, dupa o perioada mai indelungata de teste. Pana veti vedea cum se comporta camera foto din iPhone 5 fata de iPhone 4S si Samsung Galxy S3, sau cat de mult tine bateria in diverse scenarii de utilizare, va invitam sa aruncam o privire asupra specificatiilor, design-ului si performantelor in benchmark-uri.

Comentarii

16 comentarii la: Apple iPhone 5 – Partea I: specificatii, design, performante

  1. Adrian a scris pe:

    Frumos articolul,bine scris.
    O remarca am de facut.
    Referitor la faptul ca nu intelegi
    de ce au repozitionat jack-ul audio.
    Iata cateva motive:
    1.este mai usor sa preia semnalul audio
    printr-un jack producatorii de accesorii.
    2.este mai comod sa folosesti castile&jack-ul audio cand ai si telefonul la incarcat,cablurile coboara (testat)
    3.poate asa au redus interferentele radio???(ramane de vazut)
    4.au redus costurile micsorand traseul cablajului poate are si tv-out pe jack(ramane de vazut)

  2. George Post author a scris pe:

    Multumim pentru aprecieri!

    Da, “fac sens” motivele pentru schimbarea pozitionarii jack-ului, insa mie tot mi se pare incomod de folosit cand e buzunar – bine, imi dau seama ca asta tine de modul in care s-a obisnuit fiecare.

  3. neophitus a scris pe:

    “Nu mai este demult un secret faptul ca masinaria de marketing Apple este probabil cea mai eficienta si profitabila companie din istorie. Spun probabil pentru ca nu avem de unde stii ce ne rezerva viitorul.” – Exprimarea este cel putin nefericita, istoria tine intotdeauna de trecut, nu are nici o legatura cu viitorul. Poti spune “probabil” doar in cazul nu ai date despre campaniile de marketing anterioare, dar viitorul pur si simplu nu are ce cauta in ecuatie.

    “Daca bine imi mai aduc aminte, nici la prezentarea lui Samsung Galaxy S3 nu au fost atat de multe articole, zvonuri si nici nu a fost o dorinta atat de mare de a afla informatii noi si detalii cat mai rapid despre noul iPhone.”

    – Limba romana are alte norme, corect este “daca imi mai aduc bine aminte”. Apoi, constructia “nici la X nu au fost atat de” cere existenta unei comparative, adica ceva gen “precum la”, o comparatie e necesara, lipseste aici. Ce urmeaza insa e complet ilogic, ni se spune practic ca nici la prezentarea SGS3-ului nu a fost o dorinta atat de mare de a afla mai multe despre noul iPhone. Serios? La lansarea SGS3-ului, majoritatea era interesata de SGS3, nu de noul iPhone, la fel cum si la lansarea iPhone 5-ului majoritatea este interesata de el, nu de SGS4!

    Apoi, in “promisiunea ca acest device este unicul si cel mai bun produs pe care Apple l-a scos pe piata pana la aceasta data”, ce cauta cuvantul “unicul”? Doar un singur exemplar de Iphone 5 s-a lansat? Unicul la ce, unicul unde? Daca eliminam “si” plus ultimul element al enumaratiei de dupa el, ar trebui sa avem o fraza logica, unde este logica aici “promisiunea ca acest device este unicul produs pe care Apple l-a scos pe piata pana la aceasta data”?

    Eu unul m-am oprit la prima pagina, sunt mult prea multe greseli, se pare ca limba romana a devenit un monstru greu de stapanit.

  4. George Post author a scris pe:

    neophitus, imi pare rau sa-ti spun ca esti mult prea susceptibil. Nu cred ca greselile enumerate de tine te-au impiedicat sa intelegi ce am vrut sa zic, la fel cum nu cred ca e cazul sa discutam despre posibilitatea si corectitudinea inversarii unor termeni, cum e cazul lui ‘bine imi mai aduc aminte’ vs ‘imi mai aduc aminte bine’.

    Este vorba despre unicul model de iPhone 5 – fiind vorba despre unul singur nu de 100 de modele lansate ulterior.

  5. Trance a scris pe:

    http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2410034,00.asp

    Nu inteleg cum au scos cei de la PC MAG niste rezultate pe invers in partea de CPU testing?

    L-am contactat pe cel care a facut reviewul pe twitter, asta a fost explicatia lui. Nu au acelasi hardware? Conteaza asa de mult, sau e doar BS?

    saschasegan ‏@saschasegan

    @Trancez0r I tested phones available in the US. You tested phones available in Romania. Different sets of phones. Makes sense.

  6. George Post author a scris pe:

    Singura parte comuna este testul cu GeekBench in care rezultatele sunt foarte apropiate. Altfel, chiar daca exista mici diferente intre varianta prezenta in SUA si cea din Europa, hardware sunt exact la fel – aceleasi chipset, CPU, GPU, RAM, etc.

  7. Trance a scris pe:

    Nu as zicea foarte apropiate cand Iphone iese cumva in fata in toate testele, chiar si in cele in care tu ai scos rezultate mult mai bune pt S3. Nu stiu ce sa zic, e cam shady, poate bias + o explicatie ieftina din partea lor.

  8. George Post author a scris pe:

    Da, e drept, eu m-am uitat la primul tabel cu rezultatele la iPhone 5. Pentru rezultatele mai mici in cazul lui S3 explicatia e intr-adevar cea data de ei: Samsung Galaxy S3 in SUA e dual-core cu 2GB RAM in timp ce versiunea europeana e quad-core si 1GB RAM. De acolo si diferenta de aproape 500 de puncte intre scorurile lor si cele obtinute de noi.

  9. Trance a scris pe:

    Ok se pare ca au folosit varianta US de S3 care are un Snapdragon S4 si nu Exynos. Se pare ca acel CPU ofera rezultate diferite. Oh well.

  10. Mircea a scris pe:

    @ neophitus
    nu trebuia tu sa te faci profesor de lb. romana?
    hai ca am inteles ca esti nu suporti Apple, dar sa te iei de niste faze deastea, denota doar penibilitate. auzi ca te-ai oprit la prima pagina.
    clar ca ai intrat in articol deabia asteptand sa gasesti cea mai mica greseala.

    @ George
    super ok articolul, chiar ma bucur ca aveti astfel de initiative, si realizati review’uri asa compleze si pe martea de ‘mobile’ nu doar pe hardware

  11. SorinB a scris pe:

    Singurii la lansare in America, primii cu review in Romania. NEXT LAB501 uber alles!!!!!

  12. Ayurea'N'Tramvay a scris pe:

    On Topic:

    Din cate am vazut in aplicatii practice (nu benchmark-uri), Iphone 5 pare a se misca mai bine ca Galaxy S3. In jocuri si aplicatii GPU, rezultatele sunt mult peste S3 (cam de 2 ori mai bune). Desigur, fac referire la varianta dotata cu CPU Quad Core si 1GB RAM.

    Off Topic:

    @neophitus: Din cate imi amintesc, lab501 este un site de review-uri, nu un examen la gramatica si exprimare la limba romana. Corectitudinea datelor tehnice si a rezultatelor au o importanta mult mai mare decat corectitudinea exprimarii intr-un review. Daca tu vi aici sa corectezi lucrari de control, ai gresit locul…nu e nimeni interesat.

    Daca erai asa de “profesor” foloseai diacriticele de 2 bani (parerea mea) ale limbii romane care o glorifici spre infinit.

    Nici fraza ta de incheiere nu este corecta:

    “Eu unul m-am oprit la prima pagina, sunt mult prea multe greseli, se pare ca limba romana a devenit un monstru greu de stapanit.”

    Unesti aiurea 3 propozitii in intentia de a forma o fraza:

    Daca voiai sa te exprimi corect, formulai corect. “Eu unul m-am oprit la prima pagina. Sunt prea multe greseli. Se pare ca limba romana a devenit un monstru greu de stapanit.”

    Si spre informatia ta generala, limba romana tot timpul a fost un monstru, modificat constant si nejustificat, din simpla placere a unor asa zisi intelectuali de a “imbunatati”.

    Multumim pentru atentia la detalii, dar totusi mai bine nu.

  13. vlad a scris pe:

    Buna ziua,
    Va sfatuiesc resprectuos sa va indreptati atentia si asupra gramaticii limbii romane, pentru ca stati extrem de prost la acest capitol.
    Multumesc pentru review!

  14. George Post author a scris pe:

    Vlad, ajuta-ne sa fim mai buni! Da-ne cateva exemple de greseli gramaticale din articolul de mai sus astfel incat sa le putem corecta si pe viitor sa nu le mai repetam.

  15. Andreea a scris pe:

    Pentru cineva care are de trimis oferte si de deschis pdf-uri la fiecare 5 minute acest telefon e ideal. Intereseaza mai putin scorurile obtinute la teste care nu fac obiectul acestui post.
    De exemplu…vad ca a trecut deja un an de ultimul post…ieri am cumparat din gresala un Samsung Galaxy s4 mini care e incredibil de lent,de usor,de “plasticos”…a reusit sa deschida un pdf in 40 secunde si anumite aplicatii in minute bune,mai mult de 10 cred…
    Deja l-am returnat luand un iphone 5 cum am vrut inca de la inceput…
    Galaxy s4 mini a reusit sa ma surprinda reusind sa fie chiar mai prost decat Galaxy Xcover 1…
    Am vazut ca Androidele obtin locuri fruntase la teste pe hartie,dar sunt incapabile sa te ajute fizic atunci cand ai nevoie.Sunt mult prea saturate prin culori si meniuri lungi de 3 pagini cu zeci de iconite care nu-ti trebuie la nimic,daca mergi pe internetul din abonament imbatranesti asteptand sa deschida o amarata de pagina,iar daca mai trebuie sa deschida vreun mail,tabel sau ceva mai elaborat se inchide…a…si daca trebuie prin natura meseriei sa dai 20 de telefoane pe zi consecutiv plus o verificare de mail intre timp poti sa-l conduci pe Galaxy s4 mini la groapa…
    As vrea sa fiti ceva mai pertinenti in descrieri…lasand la o parte design-ul care tine de gust si pretul care tine de buzunarul fiecaruia ,as vrea sa citesc niste pareri obiective care tin de performanta in utilizare a unui telefon nu de cat de dragut e si de cum se simte in mana sau ce scor obtine nu stiu unde.
    Daca dau un ban macar sa poata sa faca lucruri elementare in timp real,nu dupa 2 ore.
    Iphone a dovedit si dovedeste cu mici greseli ca e lider,ca face performanta cu dispozitivele sale care pana acum pe parte de functionare,miscare,birou,mail rapid,internet care se misca brici si ca nici un Android de pana acum nu l-a depasit si nici nu-l va depasi in urmatorii ani…

  16. Andreea – unu la mana experienta “Android” nu se rezuma la un telefon, S4, Nexus 4, HTC One, etc iti deschid la fel de repede ce PDF iti doresti. Dar nu asta era ideea.

    Ideea era ca ideea ta (cat de coerent sunt) nu este rea…iar noi o aplicam de multa vreme. De exemplu, daca ai fi citit review-ul nostru la S4 Mini inainte sa cumperi ai fi vazut ca dupa parerea mea nu isi merita banii si se misca lent indiferent de scorurile obtinute pe hartie.

    Concluzia mea o gasesti aici:

    http://next.lab501.ro/smartphone/samsung-galaxy-s4-mini-review-i9195/20

    And off the record, sa stii ca iPhone-urile dau intotdeuna mai bine pe hartie decat Androizii, nu invers… :)

Lasa-ne un comentariu: