lab501.ro

Review – Samsung Galaxy S9

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 27 March, 2018.

Concluzii

 
Am inceput articolul de astazi intr-o nota pesimista, in conditiile in care performantele “subiectului” ne-au demonstrat exact contrariul. Totusi, inainte de a recunoaste calitatile indubitabile ale noului varf de gama Samsung, as vrea sa subliniez faptul ca exista si mai multe motive pentru care acest gen de lansari nu mai starnesc entuziasmul de alta data.

In primul rand, Samsung… am fost alaturi de voi cand ati lansat seria Note, ba chiar si in cazul uriaselor Mega. Ce ziceti, se poate sa mai vedem si noi un smartphone cu format normal… asa…. o idee mai lat? Ca daca eram pasionati de telefoane inguste si Apple puteam utiliza de la bun inceput iPhone… Serios acum, inteleg faptul ca S9 se adreseaza unei game largi de utilizatori, inclusiv doamne, domnisoare, tineri sau barbati cu mana ceva mai mica. Dar noi, cei care am ingrosat statisticile vanzarilor pentru Galaxy Note… avem sanse sa primim un high-end normal, sau ne orientam inspre Huawei si ale lor Mate-uri??

In al doilea rand, ma numar printre putinii editori care intotdeauna au inteles pozitionarea produselor, inclusiv cresterea pretului pentru anumite modele exclusiviste. Mai ales in cazul produselor hardware, am incercat intotdeauna sa educ cititorii – deh, Titan V sau 7980XE nu sunt pentru oricine. Dar… chiar este acelasi lucru in momentul in care discutam despre un smartphone vandut in zeci de milioane de exemplare vs produse de nisa vandute in cateva mii de exemplare? Chiar a crescut costul de productie de la Galaxy S4 si pana acum? De la ~650 Euro la ~850 Euro discutam totusi despre o diferenta semnificativa, in conditiile in care specificatiile au evoluat in ton cu restul pietei IT…

Trebuie sa recunosc ca in ultimii ani am fost putin dezamagit de evolutia segmentului high-end. In primul rand datorita orientarii marilor producatori inspre tactici “Apple like”, la capitolul pret si pozitionare, in al doilea rand datorita accentului pus pe design si “lifestyle” in detrimentul comoditatii in utilizare si longevitatii produsului. De parca nu era de ajuns ca in doi ani telefoanele incep sa se miste greu si acumulatorul devine anemic, acum purtam in buzunar adevarate bombe cu ceas (no pun intented legat de stiti voi ce produs), care se sparg in cazul celui mai mic incident. Iar mie unul nu pot spune ca imi surade asta, mai ales ca garantia “normala” nu acopera acest gen de defecte. Nu… nu pot spune ca apreciez aceasta directie, motiv pentru care in curand ne vom ocupa din nou si de mainstream-uri.

Pe de alta parte, cel putin in cazul meu, fiecare lansare high-end are o nota de ironie fina, in urma careia ajung sa ma consider ipocrit. Pentru ca vedeti voi, formatul acesta eu nu o sa il pot aprecia niciodata. La fel cum nu voi aprecia un telefon alunecos, din sticla, cu un pret echivalent cu cel al unui notebook destul de performant. Iar progresul de la o generatie la alta nu este urias. Si totusi…

Asta este problema… de fiecare data intervine acel “si totusi”… acel gand care demonstreaza ca departamentele de marketing ale marilor producatori ne cunosc mai bine decat ne cunoastem noi. De ce? Pentru ca eu stiu ca diferenta la capitolul camera fata de S7, de exemplu, nu este colosala. Dar exista. Si ma cuceresc imaginile pe care le obtin cu Galaxy S9… si stiu cat de repede se misca… si stiu ca voi putea fotografia aproximativ orice, in aproximativ orice conditii. Prin urmare… il vreau!

Vedem diferenta in benchmark-uri si stim ca benchmark-urile nu spun toata povestea. Dar Samsung Galaxy S9 se misca repede… instantaneu aproape. Si vreau asta… chiar daca diferenta nu este mare. Iar autonomia… autonomia va fi intotdeuna mai buna decat cea a telefonului pe care il ai deja de 1-2 ani. Si daca discutam si despre un telefon ca Galaxy S9, care se descurca chiar bine la acest capitol… il vreau din nou!

Pentru ca, intr-un final, suma micilor modificari, de la chipset si pana la camera, sistem de operare sau modem, are ca efect o alta experienta in utilizare. Iar in conditiile in care smartphone-ul este probabil cel mai utilizat dispozitiv electronic de catre marea majoritate a umanitatii in zilele noastre, vrei sa ai aceasta experienta in utilizare. Chiar daca nu vei aprecia intotdeuna formatul, sau sticla de pe spate, sau orice altceva care tine de preferinte personale.

 

Comentarii

12 comentarii la: Review – Samsung Galaxy S9

  1. doru a scris pe:

    Si mie mi-ar placea muuult mai mult daca formatul gamei s ar fi ca ci cele din clasa A.
    Mult mai mult imi place forma aia mai patratoasa decat rotungimile lui s. Si raportul intre latime cu lungime e o iddee mai bun la un A8 de ex ca la s9…

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Culmea este ca exact la A8 ma gandeam si eu

  3. UN U a scris pe:

    A8 este oribil mai ales din fata,cat despre S9 este foarte scump și nu își merită bani chiar daca zbârnâie.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    De ce spui oribil? Pe mine chiar ma atrage mai mult

  5. Vasile a scris pe:

    Interesant review; am doar o nedumerire legata de super slo mo – peste tot am vazut ca efectul de “slo mo” dureaza foarte putin – doar cateva secunde; asta presupun e limitare hardware si nu exista nici o posibilitate de a filma astfel pentru o durata mai lunga de timp (20-30 secunde de exemplu)?

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Da Vasile, pentru a putea inregistra cu un asemenea framerate, este utilizata memoria RAM pe post de buffer, prin urmare exista o limita de durata continua a efectului.

  7. J.Nicolae a scris pe:

    Un articol forate bun, mai ales partea de concluzii, dar din punctul meu de vedere am doar o nemultumire:”… autonomia va fi intotdeuna mai buna decat cea a telefonului pe care il ai deja de 1-2 ani.” Complet fals (cred ca era mai corect o remarca de genul “autonomia va fi intotdeuna mai buna decat cea a telefonului cu aceeasi capacitatea a bateriei pe care il ai deja de 1-2 ani.”
    Nu de alta dar sunt telefoane vechi ex: Allview P8 Energy care este din 2015 (2 ani si ceva) si care inca are o autnonmie de invidiat. Ce nu inteleg eu este dece se umbla foarte mult la software si nu si la hardware pe aceast segment.
    Pana la urma daca folosesc telefonul cu o aplicatie (joc) care foloseste la maxim procesorul, memoria, stocare si mai este si online deci date mobile on, bateria va cadea mai repede fata de o aplicatie care utilizeaza o parte din resurse.
    In rest partea de concluzi zici ca a fost scoasa din capul meu :p.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Nicolae – ma refeream la flagship-uri similare, desigur.

  9. cdcdan a scris pe:

    Până la urmă, m-am lămurit, câte un review la 3 luni, maxim 4 smartphone pe an! S-ar putea spune că e extrem de puțin, insignifiant față de avalanșa de produse. Sau, poate, e suficient – depinde din ce parte te uiți…

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Am putea sa nu le publicam nici pe alea, smartphone-urile nu mai sunt de mult o prioritate in cazul nostru.

  11. BygMen a scris pe:

    Monstru, dupa cum zice cdcdan eu zic ca ar trebuii sa scoti din calculul tau somnul, si sa renunti la viata personala….pana la urma ce iti aduce? Treci la munca si scoate 150 de reviewri pe an…48 de ore sunt sufiente sa testezi un telefon si sa scrii ~11-15 pagini de review….

    Lasand gluma la o parte….

    S9 are 2 senzori pe spate de 12 mp…? nu are doar 1 cu apertura dubla? S9+ are 2 senzori….

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Ei spun ca ar fi dual-senzor

Lasa-ne un comentariu: